Business News

Tinerii fermieri, excluși de la Programul Rabla pentru Tractoare. Condiția care dă totul peste cap

14 februarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În primul rând, agricultorii vor putea să se înscrie direct, după ce inițial era prevăzut ca înscrierea să se poată face doar de către dealerii de la care era achiziționat tractorul. Aceasta înseamnă că cei care s-au grăbit să dea avansul către dealeri, adică sume chiar și de până la 2.000 euro, au făcut-o degeaba și ar putea să recupereze banii foarte greu sau chiar deloc.

În același timp, ar urma să fie introdusă o prevedere care limitează accesul la acest program și care a creat rumoare în rândul tinerilor fermieri, care se văd excluși practic de la acest program derulat prin intermediul Adminitrației Fondului pentru Mediu. După câte se pare, aceștia trebuie să figureze la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cum că au depus cererea unică de plată a subvențiilor agricole de minim trei ani, consecutiv. Deocamdată, informația circulă pe surse, dar are toate șansele să devină realitate.

Întârziere mare

Programul Rabla pentru Tractoare fusese anunțat inițial să înceapă undeva spre finele anului trecut, ceea ce nu s-a întâmplat. După câte se pare, întârzierea ar fi apărut din cauza numărului mare de dealeri de utilaje înscriși și care trebuie verificați, în condițiile în care înscrierea fermierilor în program se putea face doar de către ei și nu direct de solicitanți.

Cum fondurile sunt limitate, teoretic cam 3000 de fermieri ar putea să primească finanțarea, iar acordarea lor se face pe principiul „primul venit, primul servit”, agricultorii în disperarea lor, iar poate mulți și din neștiință, au plătit avansuri de până la 2.000 de euro dealerilor pentru a avea întâietate în program. Aceasta deși oficialii de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) au precizat încă de la început că înscrierea în program nu necesită achitarea vreunui avans către dealeri.

O nouă abordare

Acum, însă, abordarea se schimbă radical, în urma numeroaselor critici la adresa programului venite dinspre fermieri, după cum a declarat recent ministrul Mediului Mircea Fechet.

„Trebuie să admit ca unul dintre motivele pentru care n-a început până acum Rabla pentru tractoare este cel legat de faptul ca acest program a primit și anumite critici. Inclusiv ministrul agriculturii s-a pronunțat și am avut și niște discuții personal cu domnul ministru Barbu.

Tocmai ca urmare a acelor discuții, am decis ca înscrierea în program să nu fie lăsată la latitudinea unui comerciant de tractoare și avem peste 170 de astfel de dealeri înscriși în program. Eu cred că fiecare participant trebuie să aibă dreptul la propria șansă, motiv pentru care am dispus colegilor de la AFM să modifice programul în sensul în care înscrierea să se facă personal, persoanele ce urmează a beneficia să se înscrie”, a declarat Mircea Fechet la Agro-Tv.

Ministrul mai spune că programul va începe imediat după ce va fi aprobat bugetul AFM, iar cel mai probabil acest lucru se va întâmpla spre finele lunii martie.

Declarația la APIA

O altă modificare, despre care s-a aflat, deocamdată pe surse, ar fi faptul că pentru a avea acces la aceste fonduri este obligatoriu ca fermierii să figureze în baza de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Concret, aceștia trebuie să demonstreze că au depus cererea unică de plată a subvențiilor agricol cel puțin în ultimii trei ani, consecutiv.

„Pentru Programul Rabla pentru Tractoare se va introduce o vechime minimă de 3 ani la APIA, adică să apară în sistemul IACS declarat cu suprafața exploatației sau număr de animale etc. timp de minim 36 luni consecutive”, a postat pe Facebook Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Cum sursa informației este chiar ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ea are toate șansele să fie transpusă în practică.

În piață, însă, fermierii au reacționat imediat, mai ales cei tineri, care își văd îngrădit accesul la program.

„Nu se poate așa ceva, nu mai faceți programul Rabla tractoare numai pentru voi, un tânăr de 19 ani care vrea să depună Cerere la APIA în 2025, pentru că acum a terminat scoala nu are acces la acest program că așa vreți voi, nu se poate așa ceva”, comentează un fermier la postare.

”Tânărul fermier nu o să poată sa beneficieze de program pentru că nu are cum să aibă șase de luni la APIA, pentru că este la început de drum. Eu, de exemplu, am 9 hectare de arabil și nu am nici un tractor în curte, toate lucrările le plătesc”, spune un tânăr agricultor.

Bani pentru utilaje

Cu banii obținuți prin programul Rabla pentru tractoare micii fermieri persoane fizice pot să cumpere un tractor, dar și alte utilaje de tip implement sau accesorii agricole. Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, este de 55.000 euro, cu TVA inclusă.

Intensitatea ajutorului este de 65% din valoarea de achiziție a tractorului și/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente. Ea ajunge, însă, la 80% în cazul tinerilor fermieri.

Pentru a avea acces la acest sprijin, fermierul trebuie să îndeplinească  condițiile de eligibilitate, sub rezerva predării spre casare a unui autovehicul uzat și achitării contribuției proprii. Mai trebuie precizat și faptul că sprijinul se acordă pentru efectuarea de investiții constând numai în achiziția accesoriilor agricole aferente tractoarelor sau mașinilor agricole autopropulsate.

Buget de 500 milioane de lei

Finanţarea va fi acordată fără a fi necesară încheierea contractelor de finanţare, ci doar prin aprobarea Comitetului de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu, declarau în noiembrie 2024 oficialii de la Ministerul Mediului.

La acel moment Rabla pentru Tractoare avea alocat un buget de 500 milioane de lei cu promisiunea că acesta va fi mărit.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro