Știrile zilei, 26 iulie. Studiul de fezabilitate pentru minireactoare, realizat împreună cu Samsung
În Articol
- Azi e vineri, 26 iulie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Tarom estimează că va realiza profit în 2024, după 17 ani de pierderi
După pierderi de aproape 100 de milioane de lei în 2023, Tarom estimează că va încheia anul 2024 cu un profit semnificativ, de 278,53 milioane de lei. Dacă planurile companiei de transport aerian se vor materializa, Tarom ar înregistra profit pentru prima oară după 17 ani, scrie ziare.ro.
-
Samsung va lua parte la întocmirea studiului de fezabilitate pentru minireactoare
Gigantul sud-coreean Samsung C&T, care deține 3,2% din acțiunile NuScale, dezvoltatorul american al tehnologiei reactoarelor nucleare modulare mici (SMR), a decis că va participa la realizarea studiului, alături de Fluor, NuScale și Sargent & Lundy, scrie Profit.ro.
-
Romgaz, producție de gaz mai mare cu 4%
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, și-a majorat producția de gaze cu 4,3% în primul semestru al anului, la 2,4869 miliarde metri cubi. Producția de energie electrică a vechii centrale de profil de la Iernut a companiei s-a diminuat cu 9,4%, la 450,8 GWh, scrie Profit.ro.
-
Premierul promite consultare publică pentru CNP-ul fiscal
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că toate modificările de natură fiscală vor trebui să fie supuse consultării publice şi să obţină acordul mediului privat şi al societăţii civile, înainte să ajungă în Guvern. ”Nici domnul Boloş, nici alţi miniştri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că aşa este corect şi aceasta este aşteptarea românilor şi a mediului de afaceri”, a spus Ciolacu în debutul şedinţei de govern, scrie Economica.net.
-
Sute de camioane cu deșeuri periculoase prezentate drept ”donații” intră în România
În primele 5 luni din acest an, între 50-100 de camioane cu deșeuri declarate în acte bunuri second-hand sau donații au tranzitat România, transportând peste 2.000 de tone de materiale cu mari suspiciuni de a fi în fapt deşeuri şi resturi, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet. „Foarte mulţi (n.r. traficanți) folosesc ca acoperire în operațiunile de trafic de deşeuri sau substanţe periculoase, obiectele folosite, așa zisele second-hand”, a declarat Mircea Fechet, deținătorul portofoliului Mediului, scrie Hotnews.ro.
-
Fuziunea Elcen – Termoenergetica, aprobată de Guvern
Guvernul României a adoptat un proiect de lege, care va fi înaintat Parlamentului României, prin care se crează cadrul legal pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica. Proiectul este realizat de Ministerul Dezvoltării în baza unei analize proprii și co-inițiat de Ministerul Energiei, având la bază memorandumul de guvern aprobat la începutul acestui an. ”Astfel, Bucureștiul va avea, la final, un SACET”, anunță reprezentanții Elcen.
-
Primul decont e-TVA va fi primit de firme până pe 5 august
Aplicarea sistemului e-TVA se va face începând cu tranzacțiile lunii iulie 2024, iar primul decont de TVA precompletat va fi primit de contribuabil de la ANAF până în data de 5 august 2024, amintește consultantul fiscal Adrian Bența, făcând referire la recentul ordin publicat în Monitorul Oficial (OpANAF 888/2024), scrie Hotnews.ro.
-
Cum a ajuns untul simbolul inflației
Prețul untului se îndreaptă treptat spre prețurile record din 2022 când, din cauza scăderii cantităților de lapte colectat, piața a reacționat, susține Economica.net. Prețul mediu de producător al untului este de aproximativ două săptămâni (14 iulie), în UE, 654 de euro suta de kilograme, fiind cu 44% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Comisie Europene. Aceasta după ce a sărit de pragul de 600 de euro suta de kilograme la finele lunii mai.
-
Companiile de construcție autohtone evoluează
Companiile românești au început în sfârșit să intre în „liga mare” și să lucreze prin asocieri la proiecte majore de infrastructură, nu doar ca subcontractori ai companiilor străine. Din acest motiv, afacerile le-au crescut puternic în 2023, susține Economedia.ro. Concelex, Precon Transilvania și Retter au fost constructorii români care au văzut printre cele mai mari creșteri. De exemplu, Precon Transilvania, care ar fi controlată de Beniamin Rus, patronul Selina Grup (din care fac parte mai multe companii de construcții), a înregistrat o creștere de 700% a afacerilor, de la 33 milioane lei în 2022 la 265 milioane lei în 2023. În același an Concelex a trecut borna de 1,2 miliarde lei cifră de afaceri, de la 526 milioane lei în 2022, intrând în topul celor mai puternici constructori din România.
-
România s-a împrumutat la Banca Mondială
Consiliul Directorilor Executivi ai Grupului Banca Mondială (GBM) a aprobat joi un împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL) pentru România, în valoare de 599,1 milioane de euro, cu un dublu accent pe sustenabilitatea economică şi de mediu, informează instituția prin intermediul unui comunicat transmis către Agerpres, citat de Economica.net.