Business News

Știrile weekendului, 9-10 noiembrie. Inflația va crește până la finalul anului. Necesarul de împrumuturi al statului român în 2024 va fi de 235 miliarde de lei

9 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele zece luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Transfond, transmite Agerpres. „Volumul plăţilor instant a înregistrat o creştere semnificativă, de 92,94% în acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform celor mai recente date disponibile. Această evoluţie indică o adopţie accelerată a acestui tip de plăţi, evidenţiind interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure oferite prin acest serviciu”, au declarat reprezentanţii Transfond. Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie – octombrie 2024, au fost înregistrate 108.885.971 de plăţi, faţă de 56.433.034 de plăţi realizate în perioada ianuarie – octombrie 2023. De asemenea, valoarea plăţilor instant a urcat, în primele nouă luni ale anului în curs, la 139,004 miliarde de lei, de la 16,732 miliarde de lei, în intervalul similar din 2023. Ponderea Plăţilor Instant în totalul plăţilor iniţiate prin sistemul SENT (SCT+S), anunță Economedia.ro.

Raiffeisen Digital Bank AG, parte a Raiffeisen Bank International AG, a decis să își închidă operațiunile bancare în România, începând cu 11 martie 2025. Decizia este motivată de dorința băncii digitale de a se concentra pe piața din Polonia, considerată prioritară pentru strategia de creștere. Raiffeisen Digital Bank, o subsidiară a Raiffeisen Bank International, a fost lansat în primăvara 2023 pe piața din România, ca un produs de cont curent digital, fără taxe, anunță Profit.ro.

Rata anuală a inflației va crește ușor în ultimele luni ale anului curent și va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025, arată cea mai recentă prognoză a Băncii Naționale a României. BNR susține că rata inflației va rămâne deasupra intervalului țintei și peste valorile anticipate anterior, pe fondul unor efecte de bază, dar și al secetei severe din 2024 și al majorării cotațiilor unor mărfuri, de natură să afecteze în continuare dinamicile prețurilor alimentelor și energiei. Rata anuală a inflației își va relua ulterior descreșterea pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecția precedentă, coborând abia în debutul anului 2026 sub limita de sus a intervalului țintei și rămânând în proximitatea acesteia până la finele orizontului prognozei.

Ministerul Finanțelor (MF) a revizuit din nou necesarul de finanțare al României pentru 2024, la 235 de miliarde de lei, cu 30% mai mult decât estima la începutul acestui an, respectiv cu 8,3% mai mult decât la precedenta revizuire, din octombrie. Majorarea proiecției indică faptul că executivul se așteaptă la un nivel mai ridicat al deficitului bugetar decât cel asumat la rectificare, de 6,9% din PIB. Consiliul Fiscal consideră 8% din PIB drept un procent mai realist având în vedere evoluția încasărilor și cheltuielilor guvernamentale din acest an. „Având în vedere planul actualizat al necesităților brute de finanțare, guvernul vizează probabil un deficit bugetar mai mare cu aproximativ un punct procentual din PIB”, reiese din calculele specialiștilor Este. La începutul acestui an, când ținta de deficit bugetar a fost de 5% din PIB, Guvernul anticipa un necesar de finanțare de 181 de miliarde de lei. La prima revizuire, din octombrie, a fost majorat la 217 miliarde de lei, ca urmare a noii ținte de deficit, de 6,9% din PIB, revizuită în contextul rectificării bugetare. La a doua revizuire, suma a urcat la 235 de miliarde de lei, anunță Curs de Guvernare.

Doar companiile care au reclamat în justiție prevederile declarate neconstituționale vor primii înapoi sumele din supraimpozitarea energiei, transmite Ministerul Energiei. Amintim că Curtea Constituțională a României a decis, joi, că supraimpozitarea producătorilor de energie, introdusă începând cu anul 2022, este neconstituțională. Măsura a adus la bugetul de stat circa 13 miliarde de lei de la producători, după cum scrie Profit.ro. Decizia CCR se aplică însă pentru viitor, nu este retroactivă, așa că statul nu mai poate încasa această taxă de acum încolo. Nu este clar ce se va întâmpla cu sumele deja încasate. Asociația Energia Inteligentă spunea că statul a încasat din suprataxare circa 27 miliarde lei și că va trebui să dea banii înapoi companiilor care au deschis procese în instanță. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, spunea că decizia CCR poate pune România pe butuci economic și o împinge în brațele FMI, amintește Economedia.ro.
Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro