Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Ideea de a include absolvirea unor cursuri de formare profesională drept criteriu obligatoriu pentru potențialii beneficiari ai Start-Up Nation este bine primită de formatorii din domeniu, care consideră că astfel există șanse ca banii alocați în cadrul programului să fie cheltuiți cu folos.

”Programul prevede că potențialii beneficiari trebuie să urmeze mai întâi 40 de ore de formare antreprenorială. Cred că în 40 de ore este timp suficient pentru a dobândi competențe antreprenoriale. Oricum, este un progres major față de anii trecuți, când banii erau oferiți unor antreprenori la început de drum care nu beneficiaseră poate deloc de consultanță în domeniu”, a declarat pentru termene.ro Steluța Racolța, reprezentanta Federației Patronale din Educație și Formare Profesională.

Recent, Radu Oprea, ministrul Economiei, declara că românii din diaspora vor putea la rândul lor să participe la cursurile de formare antreprenorială, ce vor fi organizate și online. Steluța Racolța consideră că ideea este perfect fezabilă, mai ales că există suficienți provideri de mijloace de comunicare video online.

Care sunt cursurile de care au nevoie antreprenorii la început de drum

Cursurile pe care le solicită cel mai adesea antreprenorii la început de drum sunt cele de antreprenoriat, de competențe digitale și de management de proiect, utile în special celor care vor să acceseze fonduri europene, a spus pentru termene.ro reprezentanta Federației Patronale din Educație și Formare Profesională. În acest an, Start-Up Nation este la rândul său un program finanțat din fonduri europene.

Costurile unui curs de formare antreprenorială de 40 de ore variază în jurul a câteva sute de euro, dar în cadrul sesiunii din acest an a Start-Up Nation cheltuielile vor fi suportate de stat. În plus, intenția autorităților este ca la finalul sesiunilor de pregătire cursanții să aibă sub formă de draft sau chiar definitivat proiectul pe care îl vor depune spre finanțare.

Programul ar putea fi lansat în iunie

Recent, ministrul Radu Oprea declara pentru termene.ro că platforma de înscriere a firmelor ce vor oferi consultanță solicitanților de granturi Start-Up Nation 2024 ar putea fi lansată în această lună.

Potrivit ministrului Radu Oprea, în prezent se lucrează la ultimele detalii ale acestei platforme ce este dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Reamintim că în 2024 programul Start-Up Nation va avea două etape. Mai întâi, aplicanții, antreprenori la început de drum, vor urma 40 de ore de pregătire antreprenorială oferite de o firmă specializată, iar mai apoi vor depune proiectele prin intermediul cărora pot obține finanțare.

Buget de aproape 450 de milioane de euro

Bugetul din acest an al Start-up Nation va fi de 446,185 milioane de euro. Din total, 295,750 milioane de euro vor fi dedicate Pilonului I, Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, ce are ca grup țință tinerii cu vârsta sub 30 de ani, iar 150,435 milioane de euro vor fi repartizate Pilonului II, Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țință, ce va avea ca țintă ceilalți beneficiari (șomeri, persoane inactive sau persoane , așa cum sunt menționați mai sus. 90% din totalul banilor alocați pentru Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, respectiv 266 de milioane de euro, respectiv 57% din bugetul total, va fi suma repartizată tinerilor din  regiunile mai puțin dezvoltate – toate celelalte regiuni în afara București-Ilfov.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe