Business News

Start-Up Nation 2025 ar trebui refăcut sau comasat cu programul din 2022, conform recomandărilor Consiliului Concurenței

17 februarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

La solicitarea Comisiei Europene, Consiliul Concurenței a analizat modul în care s-au desfășurat precedentele trei ediții ale programului de finanțări Start-Up Nation. În plus, inspectorii de concurență au analizat și dacă a patra ediției a programului, anunțată în 2024 și care urma să fie lansată în 2025 este una oportună.

Concluziile Consiliului Concurenței sunt pozitive legate de primele două ediții Start-Up Nation din 2017 și 2018. Ediția din 2022 a rămas fără fonduri în ciuda anunțurilor guvernamentale privind fondurile disponibile de 11 miliarde de lei.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, subliniază importanța unei analize aprofundate asupra rezultatelor programului: „Evaluarea rezultatelor programului este necesară pentru a vedea în ce măsură obiectivele urmărite au fost atinse. Astfel, putem ajusta elemente esențiale, cum ar fi valoarea ajutorului, condițiile impuse și indicatorii de performanță. Doar în acest fel putem asigura o mai bună cheltuire a banilor publici.”

Ediția din acest an a Start-Up Nation este finanțată din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027.

Bugetul programului este de aproape 450 de milioane de euro, 80% din fonduri europene, 20% din bugetul de stat, pe cel mult 5 ani. Sprijinul financiar este de maximum 50.000 de euro pe beneficiar.

Start-Up Nation 2025 ar trebui refăcut sau comasat

În ceea ce privește ediția Start-Up Nation 2025, această ediție a fost pregătită deficitar și nu va ajuta IMM-urile din România.

Consiliul Concurenței recomandă refacerea programului Start-Up Nation 2025 sau comasarea sa cu programul din 2022.

În raportul Consiliului Concurenței se precizează că după primele două ediții „Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a decis, în 2022, continuarea programului SUN”.

Această nouă măsură de ajutor este valabilă până la sfârșitul anului 2027 și are un buget maxim de 11 miliarde de lei, asigurat de la bugetul de stat.

„Potrivit MEAT, acordarea de noi ajutoare este momentan suspendată, ca urmare a faptului că nu sunt fonduri suficiente pentru a acoperi întregul buget al măsurii. Cu toate acestea, anul trecut s-a aprobat cadrul general pentru implementarea unor noi scheme de ajutor de minimis , SUN ediția 2024”, scriu reprezentanții Consiliului Concurenței.

„În aceste condiții, autoritatea de concurență recomandă comasarea celor două programe (SUN ediția 2022 și SUN ediția 2024) sau încetarea acordării de noi ajutoare în temeiul SUN 2022, având în vedere că cele două scheme se suprapun. Potrivit actualei legislații europene4 , valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei firme nu poate depăși suma de 300.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare.

Reamintim că Clever News Center a anunțat de anul trecut că acest program nu este văzut pozitiv la Bruxelles, unde oficialii Comisiei Europene văd programul ca pe unul electoral. „Se dă bani la orice proiect, fără a fi nevoie să aducă o plus valoare economică în piața”, era unul din mesajele primite atunci.

Am încercat să-l contactăm pe Bogdan Ivan – ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului -, dar acesta nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje. Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprneoriatului și Turismului este cel care organizează Start-Up Nation 2025.

Motivele pentru inutilitatea programului în forma actuală

Există mai multe motive care justifică această propunere, legate de eficiența utilizării fondurilor publice, alocarea resurselor și impactul economic al schemelor de ajutor. „Cu toate acestea, o analiză realizată de Consiliul Concurenței arată că anumite aspecte ale programului necesită îmbunătățiri pentru a asigura o utilizare mai eficientă a fondurilor publice”, se precizează în document.

Suprapunerea programelor și riscul de dublare a fondurilor

Lipsa de fonduri suficiente pentru implementarea ambelor scheme

Ineficiența alocării resurselor

Simplificarea administrativă și optimizarea procesului de selecție

Respectarea reglementărilor privind ajutoarele de minimis

Selecția sectoarelor economice – un criteriu necesar

Un alt aspect identificat de Consiliul Concurenței este necesitatea de a direcționa fondurile către sectoarele economice cu cel mai mare potențial de creștere. Analiza programului arată că în sectoare precum construcții, transport, IT, electricitate, industrie prelucrătoare, agricultură și comerț, firmele beneficiare au înregistrat rezultate mai slabe comparativ cu competitorii care nu au primit ajutor.

Acest lucru sugerează că ajutoarele pentru aceste domenii nu sunt eficiente în forma lor actuală și că ar trebui regândite condițiile de acordare. Astfel, Consiliul Concurenței recomandă ca schemele de ajutor să fie concentrate pe sectoarele competitive, capabile să genereze valoare adăugată și să contribuie semnificativ la dezvoltarea economică.

Mereu a lipsit acordul Comisei Europene

Și în legea bugetului de stat se precizează clar că programul mai trebuie adaptat „în funcție de condițiile programului european „România Tech Nation”, prin care România trebuie să primească 80% din cele 450 de milioane de lei ale programului.

Clever News Center a anunțat încă de la sfârșitul anului trecut faptul că reprezentanții Comisiei Europene nu sunt mulțumiți de modul cum a fost realizat programul. Oficialii Comisiei Europene au contestat faptul că granturile s-ar acorda pe proiecte simpliste și nu ar stimula dezvoltarea unor afaceri care să aducă plus valoarea economică sau dezvoltarea digitală și antreprenorială a start-up-urilor sprijinite prin granturi.

Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation – România” este instituit în baza Legii nr. 346 din 14 iulie 2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii cu completările și modificările ulterioare.

Start-Up Nation 2025 „va fi implementat conform Pachetului de stimulare economică România Tech Nation de sprijinire și impulsionare a digitalizării economiei din Programul de Guvernare. Ediția 2022 aflată în stadiu de decontare și plată va fi înschisă în anul 2024, iar ediția 2024 va fi lansată în cadrul unor apeluri finanțate din fonduri europene, măsura va fi adaptată în funcție de condițiile programului european”, se precizează în legea bigetului de stat pe 2025.

Obiectivul va fi de stimularea a antreprenoriatului și crearea de noi locuri de muncă, cu accent pe educație, training, mentorat și va cuprinde cheltuieli eligibile obligatorii precum vouchere de digitalizare.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro