Business News

România, pe ultimele locuri printre statele care au reușit să integreze în muncă refugiații din Ucraina

3 martie 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Mediul de afaceri autohton a ratat startul de a rezolva o bună parte din criza forței de muncă din România cu persoane care au fugit din calea războiului din Ucraina. Dintre statele vecine, în țara noastră lucrează cei mai puțini refugiați. Doar puțin peste 6.200 de refugiați din Ucraina au ales să lucreze în România.

 

De la începutul războiului din Ucraina, au intrat în România aproape 3,5 milioane de ucraineni, dintre care aproximativ 100.000 s-au stabilit temporar în țara noastră, conform datelor guvernului român. Numărul contractelor de muncă ale cetățenilor ucraineni încheiate după 24 februarie 2022 este de aproape 7.561, în baza informațiilor obținute Ministerului Muncii.

Puține contracte de muncă

„Sunt înregistrate 7.561 contracte active ale cetățenilor ucraineni, dintre care 6.238 sunt contracte care au data de început a activității de când a început conflictul”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la sfârșitul lunii trecute. Așadar, doar 6.238 de refugiați și-au găsit un loc de muncă în România.

Cei mai mulți refugiați lucrează în București, unde numărul lor este de 2.249. Simultan, în Bistrița-Năsăud lucrează 493, în Timiș 422, iar în Argeș – 409.

Din punctul de vedere al domeniilor în care s-au angajat, 1.928 lucrează în industria prelucrătoare și 885 în construcții.

Sondajul european

Conform celui mai recent sondaj al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), România stă cel mai prost atunci când vine vorba de integrarea în muncă a acestora.

Sondajul s-a desfășurat în perioada august-septembrie 2022 în cele zece țări din UE care găzduiesc un număr mare de persoane aflate sub protecție temporară: Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Polonia, România, Slovacia, Spania și Ungaria.

Datele sondajului arată că la nivel țărilor amintite anterior doar 33% au un loc de muncă remunerat. În România, procentul este de 31%.

La nivel european, 65% dintre femeile care au fugit din Ucraina în ultimul ar avea un loc de muncă. În țara noastră, acest procent era de doar 25%. În cazul femeilor, aceasta a fost una dintre cele mai scăzute rate din sondaj. Ucrainencele spun că nu lucrează, deoarece trebuie să aibă grijă de copii sau de rudele în vârstă sau bolnave.

38% dintre bărbați aveau un loc de muncă remunerat la momentul sondajului.

48% afirmă că noul lor loc de muncă este sub nivelul lor de studii, iar 30% declară că au fost exploatați la locul de muncă. Totodată, 79% se confruntă cu dificultăți în a face față cheltuielilor de zi cu zi.

În România, conform datelor patronatelor și a Ministerului Muncii, este o criză a forței de muncă de peste 200.000 de persoane.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro