Reguli noi privind compoziția și etichetarea sucurilor de fructe. „Sunt binevenite, trebuie să știi ce mănânci”
- Sucurile naturale și nectaturile vor trebui să includă un conținut minim de fructe pentru a fi admise la comercializare, iar producătorii vor trebui să precizeze pe etichete tipurile de fructe folosite, potrivit unui nou ordin Ordin pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compoziția, fabricarea și etichetarea sucurilor din fructe și ale altor produse similare destinate consumului uman, apărut în Monitorul Oficial.
Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor privind modificarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor și mediului, al ministrului sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 510/768/319/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compoziția, fabricarea și etichetarea sucurilor din fructe și ale altor produse similare destinate consumului uman transpune în legislația națională prevederile mai multor directive europene Ordinul transpune în legislația națională Normele intră în vigoare în 14 iunie 2026, iar până atunci stocurile de produse care nu respectă aceste reguli vor trebui epuizate.
Ce cred producătorii?
„Este foarte bine că se impun aceste norme de transparență. Noi le respectam oricum, de multă vreme. Cumpărătorul trebuie să știe să cumpere și să aleagă în cunoștință de cauză”, a declarat pentru termene.ro Diana Stanciulov, director juridic și comercial al Sonimpex Topoloveni, producătorul magiunului de Topoloveni.
Directivele europene ce trebuie transpuse în legislația națională prevăd modificări ce vizează gemurile, dar și alte produse alimentare. Potrivit uneia dintre prevederi, un kilogram de gem va trebui să conțină minimum 450 de grame de fruct, în prezent cantitatea minimă fiind de 350 de grame.
”Oricum, noi nu avem produse cu un conținut mai mic de 400 de grame de fruct, dar am văzut pe piață tot felul de situații. De exemplu, mi se reproșa că zacusca noastră de ciuperci este scumpă. Am mers în magazine și am văzut un produs accesibil ca preț, care însă avea 30% vinete și 5% ciuperci. Pe etichetă scria zacuscă cu ciuperci, ceea ce inducea oarecum în eroare”, a mai declarat aceasta.
Ce mai prevede noul ordin
- Noile norme elimină o serie de denumiri generice ce erau folosite pentru a indica materia primă sau țara de origine a produselor. Astfel, atunci când produsul va fi realizat din una sau două categorii de fructe, acestea vor trebui menționate pe etichetă, ordinea enumerării făcându-se în funcție de ponderea pe care acestea o dețin în conținut. De la trei fructe încolo se poate folosi denumirea diferite fructe
- ”Mențiunea «sucurile de fructe conțin numai zaharuri prezente în mod natural» poate apărea pe etichetă tocmai pentru ca consumatorii să poată vedea doiferența dintre sucuri și nectaruri.”
- ”Mențiunea conform căreia nu s-au adăugat zaharuri la nectarul de fructe sau orice altă mențiune care i-ar putea da de înțeles acest lucru consumatorului poate fi introdusă doar în cazurile în care produsul nu conține niciun adaos de mono- sau dizaharide sau orice alt aliment folosit pentru îndulcire, inclusiv îndulcitori, astfel cum prevede Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008. În cazul în care se face o astfel de mențiune, pe etichetă trebuie să figureze, de asemenea, următoarea mențiune: „conține zaharuri prezente în mod natural.”
- ”Adaosul de pulpă sau miez de fruct la sucul de fructe se menționează pe etichetă.”
- ”Pentru amestecuri de sucuri de fructe obținute din concentrat sau pentru suc de fructe cu zaharuri reduse obținut din concentrat, precum și pentru nectarul de fructe obținut integral sau parțial din unul sau mai multe produse concentrate, eticheta include cuvintele «obținut din concentrat (e)» sau «obținut parțial din concentrat (e)», după caz.”
- ”În cazul nectarului de fructe obținut atât din suc dintr-o specie de fructe (limite menționate individual în anexa nr. 4), cât și din amestecuri de sucuri de fructe, etichetarea trebuie să cuprindă conținutul minim de suc (uri) de fructe, piure de fructe sau orice alt amestec al acestor ingrediente, prin mențiunea «conținut de fructe: minimum …%». Această informație se găsește în același câmp vizual cu denumirea produsului.”
Normele introduc totodată definițiile diverselor categorii de sucuri de fructe, respectiv Suc de fructe, Suc de fructe concentrat, Suc de fructe deshidratat, Nectar de fructe, stabilind proprietățile pe care le îndeplinesște fiecare categorie.
De asemenea, în funcție de compoziția de zahăr, sucurile sunt împărțite în Suc de fructe cu zaharuri reduse sau Suc de fructe cu zaharuri reduse obținut din concentrat sau Suc concentrat de fructe cu zaharuri reduse — produsul … în cazul căruia conținutul de zaharuri prezente în mod natural a fost redus cu de cel puțin 30% prin utilizarea unui procedeu autorizat.
Normele stabilesc totodată conținutul minim de fructe ce trebuie inclus în sucuri (procentele diferă în funcțe de tipul fructului) și în nectaturi, precum și valorrile brix minime pentru sucurile reconstruite și precizeză care sunt ingredientele, tratamentele și substanțele autorizate pentru fabricarea sucurilor.