Legislația fiscală din România a înregistrat o mulțime de modificări în 2020. Din rândul schimbărilor fac parte și plafoanele în funcție de care se realizează anumite încadrări fiscale. Astfel, este vorba despre un plafon TVA ce vizează scutirea de la plata taxei pe valoare adăugată, sistemul de TVA la încasare și plata TVA, determinarea pe bază de norme de venit, impozitarea microîntreprinderilor sau achizițiile intracomunitare. Indiferent dacă obții venituri din activități independente, deții o societate comercială sau intenționezi să-ți înființezi una, trebuie să știi când devii plătitor de tva dar și să ai în vedere plafonul pentru impozit pe profit. Iată câteva informații pe care este important să le cunoști, ca să te asiguri că îți desfășori activitatea legal.

 

Limitele plafonului TVA în 2020

Pentru anul 2020, dacă ești o persoană impozabilă a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este mai mică decât plafonul de 88.500 de euro, se aplică scutirea de TVA. Cursul de schimb valutar avute în vedere pentru calculul noilor plafoane stabilite de autorități este de 4.7793 lei/euro, publicat la data de 31 decembrie 2019. În acest sens, echivalentul în lei se stabilește la cursul comunicat de BNR la data aderării și se rotunjește la următoarea mie, așa că se ia în calcul, ca plafon TVA pentru regimul special de scutire, suma de 300.000 de lei.

În ceea ce privește plafonul pentru trecerea de la TVA la încasare la TVA normal, acesta a fost stabilit la o cifră de afaceri de 2.250.000 lei. Pentru achizițiile intracomunitare de bunuri care nu sunt considerate operațiuni impozabile, plafonul este de 10.000 €, echivalentul a 34.000 lei, sumă calculată în baza cursului valutar de schimb al BNR la data aderării – 3.3817 lei/euro. Dacă te interesează plafonul ca plătitor de tva, trebuie să știi că trecerea de la plătitor trimestrial de TVA la plătitor lunar se face la o cifră de afaceri de 100.000 de euro. Contravaloarea în lei se determină pe baza cursului de schimb din 30 decembrie 2019 și valabil pentru 31 decembrie 2019, respectiv 4.7785 lei/euro. Așadar, pentru anul 2020, valoarea este de 477.850 de lei. Însă, trebuie să verifici plafonul TVA lunar, pentru trecerea de la lună la trimestru și invers.

 

Ce se întâmplă în momentul depășirii limitei superioare a plafonului TVA?

În situația în care ai depășit pragul de venituri stabilit de 300.000 de lei într-un an fiscal, atunci trebuie să-ți înregistrezi, în mod obligatoriu, firma ca plătitor de TVA. Totuși, trebuie să știi că, în ciuda faptului că întrunești condițiile pentru aplicarea regimului de scutire, poți opta, oricând, pentru înregistrarea în scopuri de TVA. De asemenea, o persoană impozabilă, care în cursul unui an calendaristic realizează operațiuni scutite fără drept de deducere, nu se consideră că depășește acel plafon TVA de 300.000 de lei.

Pentru o persoană impozabilă, care nu solicită sau solicită cu întârziere înregistrarea ca plătitor de TVA, organele fiscale competente stabilesc obligații privind taxa de plată. Aceasta constă în diferența dintre taxa pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze și taxa pe care avea dreptul să o deducă, de la data la care ar fi fost înregistrată în scopuri de TVA, dacă solicita asta în termenul prevăzut de lege.

Dacă vrei să te asiguri că autoritățile nu iau măsuri care îți pot fi nefavorabile, poți utiliza o alertă pentru firma ta. În acest fel, poți primi informații despre situația juridică, financiară și administrativă a companiei, ca să poți lua cele mai bune decizii, în timp util. În plus, poți primi avertizări și dacă monitorizezi mai multe companii și vrei să fii la curent atunci când apar informații noi cu privire la activitatea acestora.

 

Ce trebuie să faci după ce devii plătitor de TVA?

În momentul în care ai depășit plafonul TVA stabilit de stat, ai obligația de a te înregistra ca plătitor de TVA în 10 zile de la sfârșitul lunii în care ai atins sau depășit suma maximă. Plafonul de 300.000 de lei nu este aplicat în mod proporțional cu lunile în care firma a funcționat efectiv. De pildă, dacă o societate a fost înființată în luna ianuarie, ea va aplica același plafon TVA ca o societate deschisă în luna decembrie. Poți opta pentru verificări firme, ca să afli informații financiare și juridice despre diferite societăți.

Dacă ai ajuns la plafonul de plătitor TVA, atunci te vei înregistra în scopuri de TVA prin depunerea declarației 010 și a balanței din care să reiasă depășirea plafonului. Când devii plătitor de TVA, până la data emiterii CIF-ului, toate facturile vor fi emise fără TVA. Firma are obligația de a emite facturile cu TVA începând cu data înscrisă pe CIF că devine plătitoare de TVA. Începând cu luna în care devine plătitoare de TVA, compania are obligația să depună și declarațiile 300, 394 și 390 (doar pentru lunile în care există tranzacții intracomunitare).

 

Cum se calculează plafonul TVA?

Cifra de afaceri care servește ca referință se constituie din valoarea totală a livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii efectuate în cursul unui an calendaristic, taxabile sau care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfășurate de o întreprindere mică. Pentru calculul cifrei de afaceri plafon TVA se iau în considerare și operațiunile rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România, operațiunile scutite cu drept de deducere și, dacă nu sunt accesorii activității principale, a operațiunilor scutite fără drept de deducere. La calculul cifrei de afaceri pentru plafon TVA nu se cuprind, dacă sunt accesorii activității principale, livrările de active fixe corporale, definite la art. 266 alin. (1) pct 3 din Codul Fiscal și livrările de active necorporale.

La determinarea cifrei de afaceri de 2.250.000 lei, se iau în considerare operațiunile scutite de TVA cu și fără drept de deducere, precum și cele în care locul prestării se consideră a fi în străinătate, dar și regularizările. Dacă ai probleme cu facturile neîncasate, poți raporta clienții care nu și-au plătit datoriile la timp, ca să-ți poți recupera creanțele mai ușor.

La început de an, trebuie să cunoști plafonul TVA și ce implicații are acest lucru pentru firma ta. Dacă vrei să știi cum se vede firma ta din sursele oficiale, termene.ro îți poate fi de folos pentru informații financiare complete.

 

Încă nu ai cont pe Termene.ro?

Testează gratuit platforma

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe