Esența zilei, 1 aprilie. Regina Maria a fost vândută către finlandezii de la Mehiläinen Group. Noul proprietar anunță că va continua investițiile
În Articol
- Azi e marți, 1 aprilie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Noul proprietar al Regina Maria anunță că va continua investițiile
Noul proprietar al rețelei medicale Regina Maria, grupul finlandez Mehiläinen, anunță, într-un mesaj transmis prin intermediul Profit.ro, că va sprijini echipa de management a rețelei în implementarea planului de dezvoltare, cu scopul de a continua investițiile în noi facilități și în cea mai modernă tehnologie medicală. „Echipa de conducere a Reginei Maria are o viziune clară asupra modului de dezvoltare a companiei în viitor. Mehiläinen, în calitate de nou proprietar, sprijină echipa de management în planul ei de afaceri”, conform unei declarații oferite către Profit.ro.
Regina Maria a fost vândută către finlandezii de la Mehiläinen Group
Producătorul de roboți BA Group intră în România
Grupul francez BA, unul dintre liderii pieței europene a proiectării și producției de sisteme robotice și mecatronice complexe și programabile pentru industria medicală, telecomunicații și proiecte industriale, a intrat în România, relevă date analizate de Profit.ro.
Scădere la producția de grâu în acest an agricol din prima prognoză oficială
Fermierii români ar putea obține anul acesta randamente și mai mici decât anul trecut la hectarul cultivat cu grâu. România se află printre puținele țări mari producătoare cu estimări pesimiste încă din prima prognoză a acestui an a Comisiei Europene. Scădere la producția de grâu în acest an agricol din prima prognoză oficială. România este printre puținele state europene afectate
Din cauza frigului din ianuarie și februarie, creșterea grâului a încetat în majoritatea regiunilor din România și în special în Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei, indică o prognoză a Comisiei Europene care estimează producții medii la hectar de numai 4,58 de tone, cu 1% sub media ultimului an, și el unul foarte slab, dar cu 11% peste media ultimilor cinci ani. România ar fi astfel printre puținele țări pentru care serviciul specializat al Comisiei estimează scădere raportat la anul trecut, când Europa a produs mai puțin grâu decât îm 2023, anunță Economica.net.
Intrare agresivă a Chinei pe motoarele de creștere românești – sectorul auto și comerțul
Deși producția Dacia și Ford Otosan se duce în proporție de 90% la export, industria auto românească în ansamblul ei va ajunge în curând să se confrunte cu o provocare majoră: ofensiva companiilor chineze, care intră agresiv pe piața auto românească (și europeană), un sector de bunuri cu valoare adăugată mare, unde Dacia are pe zona de înmatriculări de autoturisme noi, la această oră, circa o treime din piață.
O altă mare problemă este că intrarea giganților chinezi pune presiune pe balanța comercială. Modelul este unul cunoscut, pus în aplicare de o manieră evidentă pe zona de comerț de giganți precum Temu și Shein. Aici, firmele chineze pun presiune pe comercianții din întreaga Europă și România prin prețuri de dumping și destabilizează marile platforme prin concurență neloială, în anumite cazuri inclusiv prin anunțuri menite să contravină reglementărilor.
Energia electrică spot s-a ieftinit în luna martie în România, dar prețul tot este foarte mare față de anul trecut
După o lună februarie cu un preț foarte mare, martie a adus, previzibil, o scădere a prețului din piața spot de energie electrică din România. Prețul este însă mult mai mare față de cel din martie 2024. Mihai Nicuţ – lun, 31 mart. 2025, 22:15 Trimite pe: Energia electrică spot s-a ieftinit în luna martie în România, dar prețul tot este foarte mare față de anul trecut Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, a fost, în martie 2025, de 530 de lei/MWh, potrivit datelor obținute de noi. Operatorul pieței, OPCOM, va publica cifrele probabil zilele următoare. Dat fiind că, în februarie, același preț mediu a fost de 782 de lei/MWh, am avut așadar în martie 2025 o scădere accentuată, de 32% față de luna precedentă. Sau o scădere a prețului de peste 250 de lei/MWh sau 50 de euro/MWh, de la o lună la alta, anunță Economica.net.