Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e joi, 4 aprilie, iar platforma Termene.ro vă prezintă și astăzi cele mai importante știri ale zilei pentru a vă ajuta să aveți afaceri predictibile.
  • Este vorba de informații care au legătură cu mediul economic autohton sau cu activitatea antreprenorială. Vă ajutăm astfel să fiți informați rapid, bine și util într-un singur loc fără a mai fi nevoie să răscoliți internetul. 

Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

  • Schimbare parțială sistemului de contribuții sociale.

Executivul a aprobat joi, 4 aprilie, scutirea de la plata contribuțiilor sociale pentru concedii medicale în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, pacienților cu afecțiuni oncologice și pentru cazurile de urgență, anunță News.ro.

  • A apărut Revolutul românesc

Salt Bank, prima bancă româ­neas­că 100% digitală, s-a lansat oficial, joi, 4 aprilie, la ora 10.30, moment în care utilizatorii au putut face înrolarea oficială după o perioadă de circa o lună de înrolare. Banca online este comparată cu fintench-ul lituanian Revolut, însă există o serie de diferențe între cele două, iar reprezentanții băncii românești spun că vor concura atât cu fintech-uri, cât și cu bănci tradiționale, anunță Economedia.ro. Salt Bank a fost creată după ce Banca Transilvania a achiziționat Idea::Bank. Economedia a scris în martie, în premieră, că Salt Bank pregătește lansarea aplicației, în care a derulat o compania de pre-înrolare, iar utilizatorii puteau primi calitatea de „fondator Salt Bank” cu beneficii pe viață, precum asigurare de călătorie sau card premium. Circa 80.000 de persoane s-au pre-înrolat în aplicație, a declarat joi Gabriela Nistor, director general Salt Bank, iar dintre aceștia 30.000 erau deja înrolați oficial până miercuri seara.

  • BNR a menținut dobânda cheie la 7% pe an.

Banca Națională a României (BNR) a păstrată nemodificată dobânda cheie, în linie cu așteptările analiștilor, anunță Profit.ro. BNR este îngrijorată de evoluțiile fiscal-bugetare, în condițiile execuției bugetare care arată un deficit record în primele două luni ale anului, precum și de creșterea ridicată a salariilor din economie. BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 7% pe an pentru a zecea ședință la rând, „în condițiile incertitudinilor ridicate”, evoluție larg anticipată de economiști înainte de anunț, care vedeau luna mai ca prima în care banca centrală va face prima mișcare. Tonul BNR din comunicatul de presă pare unul centrat pe riscurile semnificative din economie, venite mai ales din zona fiscal-bugetară, care au impact și asupra evoluției inflației.

  • Se scumpesc țigările

Prețurile țigărilor se majorează din nou, anunță Economedia.ro. de luni, 8 aprilie, conform informațiilor obținute în exclusivitate de Economedia. British American Tobacco, cel mai mare jucător din piață, va adăuga un leu în plus la pachetul de țigări. Ultimul an a adus o avalanșă de scumpiri pentru fumători, aceasta fiind a cincea scumpire a țigărilor de la începutul lui 2023.

  • Când va începe Start-Up Nation 2024

Termene.ro a aflat ultimele noutăți despre programul din acest an al Start-Up Nation. Aflați din articolul publicat de Termene.ro despre luna în care se va da startul la înscrieri și de ce sunt necesare cursuri de antreprenoriat înainte de depunerea cererii de finanțare.

  • Indicele inflației sau ce s-a scumpit în UE în ultimul deceniu și s-a scumpit în România

Între 2014 și 2023, alimentele și băuturile nealcoolice au fost principalul component al Indicelui Armonizat al Prețurilor de consum cu cea mai mare creștere din UE, 39,6% – potrivit datelor Eurostat, care a analizat inflația din UE în ultimii 10 ani, susține Curs de Guvernare.
În România, cele mai mari scumpiri s-au consemnat la energie electrică, gaze și alți combustibili +81,7%, urmate de întreținerea locuinței +66,7%. Urmează alimentele și băuturile nealcoolice, cu +58,04% și băuturile alcoolice și tutun +53,8%. Deși comunicațiile reprezintă singurul capitol la care s-au înregistrat ieftiniri în UE, în România acestea s-au scumpit cu 12,8% pe parcursul a 10 ani. Mai multe detalii în Curs de Guvernare.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe