Livetext Termene.ro – Știrile zilei pentru antreprenori, 29 martie
Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi antreprenorilor – și nu numai – șansa de a obține rapid și dintr-un singur loc cele mai importante informații ale zilei. Este vorba de știri care au legătură cu mediul economic autohton sau cu activitatea antreprenorială.
- Plafonarea adaosului comercial pentru produsele alimentare românești
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să elaboreze un proiect de act normativ conform căruia adaosul comercial al retailerilor pentru produsele românești să nu depășească 20%, anunță ministrul de resort, Florin Barbu. Informația a fost anunțată de Profit.ro.
- IRCC a scăzut la 5,90%.
Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024, anunță economica.net. Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condițiile în care IRCC a coborât la 5,90% în T2/2024, potrivit anunțului făcut de Banca Națională a României astăzi, 29 martie 2024. O scădere suplimentară de până la 5,84% este așteptată să se producă în trimestrul al treilea din 2024, situând acest indicator sub nivelul de 6% în jurul căruia a fluctuat până acum.
- Ministerul de Finanțe a propus reorganizarea ANAF pentru valorificarea bunurilor rezultate din cauzele penale și civile.
Practic, ministerul propunere o nouă divizare a muncii atunci când vine vorba de valorificare bunuri confiscate și intrate în proprietatea privată a statului. „Reorganizarea Direcției generale executări silite cazuri speciale justificat de volumul și complexitatea în creștere a activității pe fiecare dintre domenii de activitate, precum și diversitatea acestora”, se precizează în proiectul de lege consultat de Termene.ro. Blogul de știri al platformei Termene.ro a publicat un material despre detaliile și consecințele acestui proiect.
- Analiza asupra sistemului de concedii medicale.
Publicația Curs de guvernare a realizat o analiză a modului în care se acordă și se finanțează sistemul asigurărilor de sănătate atunci când vine vorba de concediile medicale. Jurnaliștii publicației fac o comparație între România și alte state membre ale Uniunii Europene.
- Un nou secretar la MIPE.
În locul lui Bogdan Florin Pașcuț a fost numit Stelian Bărăgan pe postul de secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Blogul de știri al platformei Termene.ro i-a realizat un scurt portret al secretarului de stat. După informații obținute de Termene.ro rezultă că acesta nu va avea atribuții în programele destinate antreprenorilor și nici în realizarea schemelor de finanțare pentru IMM-uri.
- Analiză. Antreprenorii români vor să majoreze salariile angajaților pe fondul crizei de personal calificat.
Companiile doresc să crească în acest an salariile pentru angajați, pe fondul unei piețe competitive a locurilor de muncă, însă creșterea nu va fi uniformă în toate tipurile de locuri de muncă și industrii. Astfel că, în timp ce 78% dintre organizații au inclus creșteri salariale în strategiile lor pentru 2024, doar 24% anticipează creșteri care depășesc 10%, potrivit unui raport al companiei de consultanță Hays, citat de economedia.ro.
- România a atras doar 33% din fondurile europene prin PNRR și a cheltuit 20% din cât a atras.
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat joi că nu e mulțumit de totalul banilor cheltuiți din sumele alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ministrul a punctat că România a primit 33% din banii alocați și a cheltuit doar 20% din banii primiți, conform News.ro. 9,45 de miliarde de euro au intrat și s-au cheltuit 1,95 de miliarde de euro. Rezultă că s-au investit doar 6,6% din cele 29 de miliarde, din care jumătate sunt granturi și jumătate sunt împrumuturi cu dobândă sub piață.