• Direcția generală de executări ar urma să aibă atribuții pentru valorificarea bunurilor confiscate în cauzele penale. Direcțiile regionale vor rămâne cu dreptul de a valorifica bunurile din procesele civile. Anul trecut, ANAF a obținut 40 de milioane de lei din valorificarea bunurilor întrate în proprietatea privată a statului în urma unor cauze civile sau penale.

Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de hotărâre de guvern prin care propune o nouă reorganizare a activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în privința modului în care Fiscul valorifică bunurile confiscate în procesele penale și civile.

Practic, ministerul propunere o nouă divizare a muncii atunci când vine vorba de valorificare bunuri confiscate și intrate în proprietatea privată a statului. „Reorganizarea Direcției generale executări silite cazuri speciale justificat de volumul și complexitatea în creștere a activității pe fiecare dintre domenii de activitate, precum și diversitatea acestora”, se precizează în proiectul de lege consultat de Termene.ro.

Ce se propune

„Se preconizează în acest sens reorganizarea activității direcției generale prin realizarea atribuțiilor de valorificare bunuri confiscate și intrate în proprietatea privată a statului, în materie penală și revenirea activităților de valorificare a bunurilor confiscate în materie civilă la nivelul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și preluarea de către acestea a structurilor corespondente de valorificare bunuri din cadrul Direcției generale executări silite cazuri speciale”, se precizează în proiect.

Justificarea acestei măsuri prin care valorificarea bunuri confiscate și intrate în proprietatea privată a statului, în materie penală se face la nivel central al ANAF este următoarea:

  • „bunurile de cele mai multe ori se află la nivelul mai multor organe fiscale, sau chiar în străinătate, ceea ce necesită o coordonare și o îndrumare de la nivel central”.

În schimb, valorificarea bunuri confiscate și intrate în proprietatea privată a statului, în materie civilă se face la nivel regional pentru faptul că:

  • „că la nivelul regionalelor există deja activitate de executare silită în materie civilă, astfel că efortul de recuperare a creanțelor bugetare în această materie poate fi coordonat și executat în mod unitar. Prin măsura propusă se vor accelera procedurile de valorificare în materie civilă, având în vedere că bunurile, activitatea, resursele necesare aferente activității se află la nivel regional, fiind mult mai facilă coordonarea la nivel teritorial, spre deosebire de materia penală”.

Valorificarea bate pasul pe loc

Reprezentanții ANAF consultați de Termene.ro ne-au explicat că reorganizarea ar trebui să ducă la o dublare a sumelor pe care Fiscul le obține din executarea și valorificarea bunurilor obținute în cauze penale și civile.

„Proiectul de reorganizare pentru valorificarea bunurilor întrate în proprietatea privată a statului este necesară pentru a crește randamentul acestor activități. De multe ori, direcția centrală și cea regională nu știu care să înceapă valorificarea. În plus, așa se va face și specializarea angajaților care au atribuții în acest domeniu”, ne-a declarat un reprezentant al ANAF.

În baza datelor obținute de Termene.ro, rezultă că în anul precedent din activitatea de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, a fost încasată suma totală de 40,55 milioane de lei.

Din această sumă, 19,54 milioane de lei provin din activitatea de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului, prin confiscare dispusă în materie penală.

În materie civilă, s-a valorificat doar bunuri de 21,01 milioane de lei

Totodată, s-au atribuit cu titlu gratuit bunuri intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului în valoare de 0,45 milioane de lei, reprezentând valoarea de evaluare/reevaluare aferentă.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe