Livetext Termene.ro – Știrile zilei pentru antreprenori, 1 aprilie
- Azi e luni, 1 aprilie, cunoscută în multe țări ca Ziua Păcălelilor. Printre păcăleli, date sau primite, platforma Termene.ro vă prezintă aici cele mai importante știri ale zilei pentru a vă ajuta să aveți afaceri predictibile. Este vorba de informații care au legătură cu mediul economic autohton sau cu activitatea antreprenorială.Vă ajutăm astfel să fiți informați rapid, bine și util într-un singur loc fără a mai fi nevoie să răscoliți internetul.
Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
- Firmele din Constanța, Galați, Brăila, Buzău și Vrancea vor avea la dispoziție finanțări pentru creșterea competivității.
Solicitanții eligibili sunt microîntreprinderile din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, din mediu urban, cu sediul social sau punct de lucru înregistrat fiscal în mediul urban, cu excepția teritoriului acoperit de Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării, anunță ADR Sud-Est România. Stimularea activităților inovatoare și creșterea competitivității IMM-urilor, Operațiunea A.1 Creșterea competitivității microîntreprinderilor. Cererile de finanțare vor fi depuse prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada: 29 mai 2024, ora 10.00 – 28 iunie 2024, ora 16.00. Mai multe amănunte pe blogul de news al platformei Termene.ro.
- Comisia Națională de Prognoză (CNSP) susține că PIB-ul va crește cu 3,4% în 2024
Creșterea economică pentru anul 2024 este estimată la 3,4%, iar pe termen mediu avansul PIB va fi susținut de fondurile externe care vin prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin investiții guvernamentale, investiții în infrastructură, dar și de un consum privat, cu o evoluție puțin sub creșterea economică, a declarat, luni, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Cristian Stănică, la un eveniment, așa cum este citat de publicația Economica.net.
- H&M a renunțat la mare parte din partenerii din România
Retailerul de modă H&M, cu peste 50 de magazine pe plan local, mai colaborează cu patru fabrici românești de haine din 20 câte erau în 2020, anunță Economica.net.
- Estimare: 150.000 de firme românești vor avea probleme în 2024
Anul 2024 se anunță a fi unul plin de incertitudini, iar numărul firmelor cu probleme ar putea depăși 150.000, pe fondul efectelor negative generate de creșterea taxelor, de persistența inflației și accentuarea scăderii vânzărilor, arată o analiză realizată de compania Sierra Quadrant, citată de News.ro. „Perspectivele economice destul de tulburi la nivel european, confirmate deja în Marea Britanie și Germania, au ridicat nivelul de alertă și în economia românească. Multe dintre marile companii, în special cele care au operațiuni de export, au apelat la restructurarea preventivă a afacerilor, pentru a-și reduce expunerea la un eventual impact financiar negative”, arată o analiză realizată de Sierra Quadrant.
- Topul farmaciilor
Blogul de news al platformei Termene.ro a analizat cum s-au descurcat din punct de vedere a cifrelor de afaceri cele mai importante rețele de farmacii din România.
- Veste buna: scad creditele calculate în funcție de IRCC și ROBOR. Vestea rea: vor crește de la 1 iulie
Băncile autohtone actualizează de astăzi ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă, ca urmare a scăderii indicelui de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), anunță astăzi Profit.ro. De la 1 iulie va urma o ușoară creștere, apoi cel mai probabil o scădere din toamnă. Referințele ROBOR au scăzut în primul sfert al anului și se apropie și mai mult de IRCC. Profit.ro explică în articolul recomandat cât înseamnă scăderea IRCC și a ROBOR într-o rată.
- Țara noastră este pe primul loc în Europa la numărul de specialiști în IT.
Țara naostră este lider în Europa și pe locul șase în lume în ceea ce privește numărul de specialiști IT certificați la 1.000 de locuitori, mai mare decât în SUA sau Rusia, arată un raport realizat de International Trade Administration, o agenție guvernamentală a Statelor Unite. Economedia oferă mai multe date despre acest raport și despre sectorul IT din România.