Loading the Amira Audio Citește articolul...

Platforma Termene.ro monitorizează chiar și în weekend mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi antreprenorilor – și nu numai – șansa de a obține rapid și dintr-un singur loc cele mai importante informații ale zilei. Este vorba de știri  care au legătură cu mediul economic autohton sau cu activitatea antreprenorială.

DUMINICĂ

  • Analiza care prevede declinul consumatorismului.

Economistul Valentin Lazea publică în Curs de Guvernare o analiză intitulată „Cinci tendințe care prevestesc declinul consumerismului”. Autorul susține că testul său „se adresează în primul rând tinerilor, adică celor care privesc la viitorul în care urmează să-și construiască viața și carierele. La orizont se văd, însă, norii schimbărilor de paradigmă: un cumul de 5 factori vor aduce modificări substanțiale în maniera de funcționare atât e onomiilor, cât și a societăților”, scrie Lazea. Cei cinci factori, în opinia economistului sunt: 1. „Dividendul păcii a dispărut” după războiul din Ucraina: statele vor investi mai mult în înarmare și vor susține mai puțin consumul. 2. Dispariția globalizării, statele se vor întoarce la alianțe și la producerea bunurilor în cadrul acestor alianțe; 3. Concentrarea resurselor rare în China ceea ce va face că produsele realizare vor avea o durată de viață mai mare pentru a nu permite creșterea importurilor din China. 4. Creșterea inflației va limita apetitul băncilor pentru dobânzi mici la creditele de consum. 5. „Dividentul demografic” va dispărea, generația persoanelor inactive va fi tot mai numeroasă față de cei care muncesc în urma declinului demografic.

  • Taxele pe proprietăți s-ar tripla din 2025

De anul viitor, impozitele pe proprietate ar urma să fie triplate. Taxa va crește și va fi calculată în funcție de valoarea locuinței, nu de suprafață, ca până acum. Impactul va fi unul semnificativ, avertizează analiștii, având în vedere că România este țara cu cei mai mulți proprietari din Uniunea Europeană, arată Prima News.

  • Promisiunea creșterii veniturilor la bugetul de stat
România are niște angajamente pentru 2025 și în Planul Național de Redresare și Reziliență scrie că ponderea veniturilor fiscale în PIB trebuie să crească  2,5 puncte procentuale față de 2019, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor, Marcel Boloş. „S-a creat în spațiul public o adevărată tragedie, că ministrul Finanțelor a început să fie clarvăzător și să spună că în 2025 se va întâmpla nu știu ce catastrofă. Spune altceva ministrul Finanțelor: că în 2025 avem niște angajamente. Și dacă ne uităm la acele angajamente, acolo se spune foarte clar: va crește ponderea veniturilor. Nu Boloş Marcel a scris acest lucru, nu Marcel Ciolacu, nu Nicolae Ciucă. Este scris în PNRR negru pe alb, nu-i un secret acest lucru, și anume că ponderea veniturilor fiscale în PIB față de anul de referință 2019 trebuie să crească cu 2,5 puncte procentuale”, a spus Boloș la Digi 24, întrebat ce măsuri vor fi luate din 2025, relatează Agerpres, agenție citată de Economica.net.

SÂMBĂTĂ

  • Balanța alimentară a UE a fost pe plus cu 70 de miliarde de euro.
Comisia Europeană a anunțat vineri că balanța agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, grație persistenței prețurilor ridicate ale produselor exportate de UE și scăderii prețurilor la produsele importate, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, relatează Agerpres.
  • Polonia a știut să profite cel mai bine de statutul de membru UE.

Statul polonez a fost cel mai mare beneficiar al apartenenței la UE dintre statele membre estice care au aderat la blocul comunitar începând cu 2004, arată un nou raport al băncii poloneze Pekao, citat de Notes from Poland. În această perioadă, economia sa a înregistrat, de asemenea, a treia cea mai rapidă creștere dintre toate cele 27 de țări din Uniune, conform Economedia.ro. PIB-ul real al Poloniei – o măsură a producției economice ajustată în funcție de variația prețurilor – s-a dublat între 2004 și 2022. Aceasta a fost mai mult decât oricare dintre celelalte țări din Europa Centrală și de Est care au aderat la UE.

Dintre acestea, România a înregistrat a doua cea mai mare creștere, de 80%. Între timp, vecinii Poloniei, Slovacia, Lituania și Republica Cehă au înregistrat o creștere de 78%, 74% și, respectiv, 51%. În aceeași perioadă, PIB-ul UE în ansamblu a crescut cu 27%.

  • Elon Musk anunță că va lansa taxi-uri automatizate fără șofer

Elon Musk a anunțat pe X/Twitter că Tesla va prezenta, pe data de 8 august, un așa-numit robotaxi. Robotaxi este denumirea generică folosită pentru mașinile autonome care pot îndeplini funcții de taximetrie, transportând pasagerii fără un om la volan. Profit.ro vă oferă mai multe detalii.

  • Șoferii care trec pe podul de la Fetești spre Cernavodă vor plăti taxa în funcție de tipul de autovehicul și numărul de treceri.

Pe podul de la Fetești spre Cernavodă se vor aplica tarife variabile. Acestea diferă în funcție de tipul de autovehicul și numărul de treceri. Șoferi au la dispoziție și posibilități de plată online, anunță Infofinanciar.ro.

Pentru autoturisme și vehicule cu masa totala maxim autorizata (MTMA) mai mică de 3,5 tone tarifele sunt:

1 trecere – 13 lei.

2 treceri: 26 de lei.

20 de treceri: 208 de lei.

Pentru vehicule cu MTMA între 3,5 și 12 tone sau cu mai mult de 9 locuri tarifele sunt:

1 trecere: 47 de lei.

2 treceri: 94 de lei.

20 de treceri: 818 de lei.

  • Olaf Scholz este prezent astăzi în România

Cancelarul federal Olaf Scholz are programată pentru sâmbătă o vizită în România, urmând să fie primit de premierul Marcel Ciolacu și să participe la conferința ocazionată de Întâlnirea Liderilor Partidului Socialiștilor Europeni.

  • Ținta de inflație pentru sfârșitul acestui an este de 4,4%

Ținta noastră de inflație pentru sfârșitul acestui an este de 4,4%, a anunțat, vineri, ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, care a adăugat că în prezent nu sunt elemente care să pună presiune pe inflație. „Acest proces de deflație care a început cu luna februarie o să continue pe mai departe, pentru că ținta noastră de inflație pentru sfârșit de an este de 4,4% . (…) Nu sunt elemente, indicii, care să pună presiune pe inflație. La nivelul Uniunii Europene a scăzut foarte mult”, a spus Boloşș la Digi 24, relatează Agerpres.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe