• Azi e vineri, 10 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • O directivă nouă europene ar putea duce la creșterea numărului de proconsumatori de energie.

Directiva UE privind performanța energetică a clădirilor a intrat în vigoare și poate alimenta echivalentul a 56 de milioane de case europene cu energie solară, cu instalarea a 150 până la 200 GW de capacitate solară suplimentară, în UE, între 2026 și 2030, anunță Profit.ro.

  • România ar putea deveni bază pentru relocarea producțiilor companiilor.

Maersk, cel mai mare operator în transportul maritim de containere, apreciază că România începe să crească, să devină tot mai aractivă ca destinație de nearshoring, adică relocarea producției, asta în contextul creșterii costurilor cu transportul cauzate de întreruperea unor rute cheie. Din Contanța și pe Dunăre, mărfurile ar ajunge în Europa de Vest chiar și cu patru zile mai repede decât pe rutele marine prin nord, anunță Economica.net.

  • S-a modificat schema de acordare a ajutorului pentru perfecționarea și recalificarea angajaților.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), parte a Guvernului României, a modificat condițiile de acordare a ajutorului de minimis pentru perfecționarea și recalificarea angajaților. Modificările sunt de substanță, implicând nu mai puțin de zece articole, și vizează printre altele, atât schimbarea valorii maxime a ajutorului de minimis ce poate fi acordat per întreprindere, cât și condițiile de neacordare a ajutorului de minimis, anunță platforma Business News a Termene.ro.

  • Analiza deficitului balanței comerciale.

Deficitul balanței comerciale în primele trei luni ale anului a fost de 6,699 miliarde de euro, mai mic cu 103,3 milioane euro (-1,5%) decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Mașinile dețin ponderi importante în importurile și exporturile din România, anunță Economica.net.

  • Record negativ la numărul de IMM-uri.

Restricțiile aplicate anul acesta de Guvern la impozitarea în regim de microîntreprindere, cum ar fi o impozitare mai ridicată pentru unele activități, limitarea la 1 a numărului de microîntreprinderi în care un acționar poate deține peste 25% și stabilirea plafonului de 500.000 de euro în cazul întreprinderilor legate, au determinat o scădere puternică, cu 81.982 (16,5%), a numărului de firme active care încă aplică acest regim de impozitare, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor primite de la ANAF și Ministerul Finanțelor. Astfel, la începutul lunii mai, numărul de microîntreprinderi active era de 413.466 firme, în scădere de la 495.448 în decembrie. O nouă scădere, deși nu e clar de ce amploare, poate fi înregistrată ca urmare a condiționării regimului de micro de depunerea situațiilor financiare anuale.

  • În caz de recesiune …

În cazul unei recesiuni, care poate veni în România ca urmare a riscurilor existente la nivel global, nu neapărat intern, deficitul bugetar poate crește mult peste nivelul prognozat de 5-6% din PIB, spun specialiștii JP Morgan, citați de Economica.net. Nivelul până la care ar putea crește este comparabil cu cel din timpul crizei din 2009 (de 8,3% din PIB) sau din timpul crizei pandemice din 2020 (9,2% din PIB).

  • Bancherii se plâng că nu au pe cine să mai crediteze.

Șefii băncilor din România spun că intermedierea financiară redusă este generată de lipsa cererii eligibile, în condițiile în care firmele nu au bilanțurile care să le permită acces la creditare bancară, anunță Profit.ro. Mai mult, există o diviziune mare între urban și rural – dacă pentru orașe există băncile, pentru sate nu mai sunt disponibile cooperativele de credit care asigurau finanțarea în trecut. O altă problemă vine din tratamentul diferit de care au parte băncile ca urmare a reglementării privind spălarea banilor, cunoașterea clientelei sau ESG.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe