Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Ponderea întreprinderilor inovatoare, în totalul întreprinderilor, a scăzut în perioada 2020-2022 față de perioada 2018-2020, atât în rândul IMM-urilor cât și în rândul firmelor mari. Întreprinderile mari sunt de două ori mai inovatoare decât IMM-urile.

În perioada 2020–2022, ponderea IMM-urilor inovatoare în totalul IMM-urilor a fost de numai 8,3%, în scădere cu 1,8 puncte procentuale (17,8%) față de perioada 2018-2020, potrivit comunicatului „Inovarea în întreprinderile din mediul de afaceri în perioada 2020–2022”, publicat de Institutul Național de Statistică (INS) la sfârșitul lunii aprilie.

Nici marile companii nu stau mai bine

În același interval, ponderea întreprinderilor mari inovatoare a scăzut de asemenea. Însă, conform datelor INS, procentul de companii mari care realizează inovații este de cel puțin două ori mai mare decât procentul de IMM-uri inovative. Astfel, în intervalul 2018-2020, ponderea întreprinderilor mari inovatoare era de 22,6% din totalul firmelor de pe acest segment, iar în perioada 2020–2022 de 20,6% (scădere de 2 puncte procentuale).

Potrivit Consiliului Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii, procentul mic de IMM-uri inovatoare, respectiv 8,3%, este îngrijorător, „rezultând faptul că 91,7% din IMM-uri nu investesc în inovare. Acest lucru conduce la o competitivitate scăzută a IMM-urilor, incapacitatea de a aduce pe piață produse/servicii noi sau competitive, rezistență scăzută în fața concurenței pe piețe cu cerințe tot mai mari”.

Cauzele

În opinia reprezentanților CNIPMMR, „cauzele principale ale lipsei investițiilor în inovare sunt lipsa resurselor financiare, o problemă generală a IMM-urilor, și a resurselor umane calificate, precum și lipsa unor programe dedicate special cercetării-dezvoltării în IMM-uri”.

Pentru a susține inovația în rândul IMM-urilor, România trebuie să dezvolte programe speciale prin intermediul fondurilor europene, este de părere Florin Jianu, președinte CNIPMMR: „România trebuie să profite de fondurile europene pentru a-și dezvolta un sector economic competitiv și inovator. Astfel, încurajăm IMM-urile să devină furnizori de inovare în domeniile inteligenței artificiale și tehnologiei informației, prin acordarea de granturi, crearea de spin-off-uri și hub-uri de inovare. Pentru aceasta sunt necesare programe speciale pentru susținerea inovării în IMM-uri, în sectoare clar definite care țin cont de direcțiile dezvoltării economiei românești în următoarele decenii”.

Doar 8,8% din numărul total de întreprinderi produc inovații

Potrivit comunicatului INS, în perioada 2020–2022, din totalul întreprinderilor locale (IMM-uri și firme mari), doar 8,8% erau întreprinderi inovatoare, în scădere cu 1,9 puncte procentuale față de perioada 2018-2020. Din totalul de 8,8%, 3,9% erau întreprinderi ce activau în domeniul producției, iar 4,9% erau întreprinderi din domeniul serviciilor.

Tot în intervalul 2020–2022, 4,1% din numărul total de întreprinderi locale au fost inovatoare de produse noi sau îmbunătățite, 3,1% au implementat atât inovații de produse, cât și de procese de afaceri, iar 1,3% au aplicat numai inovații ale proceselor de afaceri.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe