Noutăți privind salariul minim european, adoptate astăzi de guvern. Cum vor fi actualizate de acum salariile, respectând regulile Comisiei Europene
- În ședința de joi, Executivul a adoptat proiectul de ”Hotărâre privind aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, care include elementele în funcție de care va fi actualizat salariul minim garantat în plată.
Unul dintre criteriile ce vor fi luate de acum în calcul la stabilirea salariul minim brut va fi ca acesta să reprezinte o pondere de 47- 52% din salariul mediu.
Hotărârea mai prevede totodată că setul de indicatori necesari stabilirii/actualizării salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată vor fi:
- rata inflației anuale prognozate,
- Produsul Intern Brut prognozat,
- populația ocupată prognozată,
- câștigul salarial mediu brut lunar prognozat
- productivitatea muncii.
Totodată, setul de indicatori pentru evaluarea anuală a impactului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată vor fi: rata sărăciei în muncă, rata sărăciei în rândul salariaților, rata sărăciei în rândul salariaților remunerați la nivelul salariului minim, rata sărăciei relative, inegalitatea distribuției salariale, indicele inegalității veniturilor, rata de ocupare total, pe grupele de vârstă:15- 24 ani, 25-54 ani, 55-64 ani și pe sexe, costul unitar al muncii și cifra de afaceri pe sectoare de activitate.
Directiva (UE) 2022/2041 privind salariul minim la nivel european, transpusă în totalitate
Ministerul Muncii a anunțat astăzi că adoptarea proiectului de hotărâre reprezintă finalizarea procesului ”de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, care urmărește asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii. Directiva UE are în vedere stabilirea salariilor minime adecvate, promovarea negocierii colective privind salariile și îmbunătățirea condițiilor efective ale lucrărilor”.
Adoptarea hotărârii reprezintă totodată atingerea jalonului numărul 392 aferent cererii de plată numărul 5 din PNRR.
„Hotărârea adoptată de Guvern astăzi reprezintă un angajament de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români. Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392”, a mai comunicat instituția.
Salariu minim brut actual, 4.050 lei
Din 1 ianuarie 2025, salariul minim a devenit 4.050 de lei, în creștere cu 9,46% față de venitul salarial minim garantat de 3.700 aplicat după 1 iulie 2024.
De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei au beneficiat 1.823.520 salariați.
Totodată, creșterea salariului a avut impact asupra mai multor drepturi și obligații, după cum urmează:
– modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78 alin.(3));
– modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – art.98).
Ministerul Muncii a anunțat că ajustările salariale ale venitului minim se vor face de acum o dată pe an.