Business News

Companiile din România pot contribui la dezvoltarea modelul european de Inteligență Artificială. OpenEuroLLM, alternativa pentru afaceri la ChatGPT și DeepSeek

4 februarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Uniune Europeană face un pas major în dezvoltarea inteligenței artificiale prin lansarea OpenEuroLLM. Un proiect ambițios destinat creării unor modele lingvistice avansate open-source. Această inițiativă vizează reducerea dependenței de soluțiile AI americane și chineze, precum ChatGPT. și DeepSeek, și oferirea unei infrastructuri digitale robuste pentru companiile europene.

Coordonat de un consorțiu format din peste 20 de instituții de cercetare, companii tehnologice și centre de calcul de înaltă performanță (HPC) din Europa, proiectul se dorește a fi un pilon esențial pentru suveranitatea digitală a continentului.

„Într-un context global dominat de AI-ul american și chinez, Europa riscă să rămână în urmă dacă nu își dezvoltă propriile tehnologii. OpenEuroLLM reprezintă răspunsul strategic al UE, oferind un cadru în care companiile europene își pot dezvolta soluțiile AI în mod autonom, fără a depinde de giganții tehnologici din afara continentului”, este descrierea proiectului.

Cercetarea trebuie să ajute dezvoltarea firmelor

În fruntea OpenEuroLLM se află două figuri marcante din domeniul AI:

Este vorba în primul rând de  Jan Hajič, lingvist computațional la Universitatea Charles din Cehia. Dar, și de Peter Sarlin, cofondator al Silo AI, cel mai mare laborator privat de inteligență artificială din Europa, recent achiziționat de AMD pentru 665 de milioane de dolari.

„Nu este vorba doar despre un chatbot generalist”, a explicat Sarlin în comunicările sale cu presa din Cehia. El a mai explicăt că: „Vrem să oferim o infrastructură AI europeană care să permită inovația în industrii esențiale precum sănătatea, finanțele sau sectorul public”.

Pentru atingerea acestui obiectiv, OpenEuroLLM dezvoltă un set de modele lingvistice multilingve avansate, accesibile pentru utilizări comerciale, industriale și guvernamentale.

Într-un e-mail trimis către publicația TheNextWeb (TNW), Sarlin afirmă că punctul forte al inițiativei este faptul că organizațiile de vârf din domeniul IA lucrează împreună. Această abordare concentrată, spune el, este exact lucrul de care are nevoie Europa pentru a construi modele europene deschise de inteligență artificială care vor permite în cele din urmă inovarea la scară largă.

Partenerii de la lansarea proiectului

La proiectul dezvoltat pot participa și firme din România, dar și institute de cercetare. Pentru moment, Cehia este țara care duce inițiativa în acest proiect european. Bugetul inițial al programului este de 52 de milioane de euro, dar acesta ar putea fi suplimentat de Comisia Europeană prin Programului STEP (Strategic Technologies for Europe Platform).

Printre participanții importanți ai proiectului se numără:

Obiective și impactul asupra Europei

În cazul în care proiectul va ajunge la finalitate, OpenEuroLLM va un model open-source dezvoltat în Europa care va oferi:

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro