Business News

Esența zilei, 6 februarie. România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia

6 februarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Afacerile din comerț au crescut cu 8,6% în 2024

În anul 2024 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de anul 2023 ca serie brută cu 8,6%, arată datale Institutului Național de Statistică, scrie Economedia.ro.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2024, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 2,4%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 13,7%. Scăderi au înregistrat: vânzările de produse nealimentare (-3,5%) și comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-1,5%).

Bugetul pentru 2025 a fost adoptat de Parlament

Parlamentul a adoptat bugetul de stat pentru 2025, miercuri seară, cu 254 de voturi „pentru” și 192 „împotrivă”. Totodată, bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an a trecut cu 255-192. Bugetul pentru anul 2025 a trecut marți comisiile de specialitate, în prezența ordonatorilor principali de credite, și a primit avize favorabile.

Guvernul a aprobat proiectul pe 1 februarie, când ministrul Finanțelor menționa că acesta a fost elaborat în trei-patru săptămâni, scrie Hotnews.

România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia

Ultimele cifre arată că România a depăşit Polonia la PIB per capita, raportat la paritatea puterii de cumpărare, a spus Ionuţ Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti.

„România a depăşit Polonia la PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare la ultimele date, din 2023. Creşterea economică mai mare a fost în ţările europene care au adoptat cota unică de impozitare. Din cele 14 tari care au avut scăderi de PIB per capita faţă de media UE, toate au avut cotă de impozitare progresivă”, a spus Dumitru la Conferinţa Concordia „Sistemul Fiscal din România: Prosperitate, convergenţă și sustenabilitate fiscal-bugetară”, scrie Ziarul Financiar.

În 2024, comerțul electronic a reprentat 3,32% din PIB-ul României

Comerțul electronic a reprezentat 3,32% din Produsul Intern Brut (PIB) al României în 2024, Grecia fiind lider în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), cu o pondere de 7,87%, conform datelor publicate de Asociația Bulgară de eCommerce, scrie Agerpres.

„În timp ce aportul comerțului electronic la PIB-ul din toată Europa este constant, de aproximativ 5%, vedem mult spațiu de creștere în Bulgaria, o recuperare mai rapidă a decalajului în România, precum și o evoluție peste medie în Grecia. Traficul, vânzările, tendințele și multe alte informații relevante din industrie vor fi disponibile în cadrul celui mai mare eveniment regional din eCommerce, pe care îl vom găzdui la Sofia, în aprilie – Balkan eCommerce Summit’, a declarat, într-un comunicat de presă, Nikola Ilchev, fondator al Balkan eCommerce Summit.

O cunoscută agenție de rating o spune clar: 2025, în sălbăticie. Aproape toată economia României e sub cod roșu. Ce urmează?

În sălbăticie (engl. „In the wild”). Astfel începe ultimul raport privind starea economiei mondiale, pe țări și sectoare, publicat de Coface, una dintre companiile de calibru specializate în analiza riscurilor, asigurări comerciale și scoruri (rating) de credit. În ceea ce privește România, aproape toată economia apare sub cod roșu de risc ridicat sau foarte ridicat, într-o fotografie care prezintă o situație în înrăutățire comparativ cu anul trecut.

Aproape toate economiile lumii, cu precădere cele ale țărilor din Europa,  vor avea de suferit  din cauza incertitudinilor de toate felurile, iar România nu face excepție, în timp ce Statele Unite ar putea fi singura țară puternică ce va înregistra o creștere solidă susținută mai ales de consum Este una dintre concluziile ultimului „Barometru  al riscurilor sectoriale și de țară” realizat de Coface sub eticheta „În sălbăticie”, arată Economica.net.

Analiză / Crizele și efectelor lor din ultimii 5 ani au schimbat structura exporturilor și a importurilor

Evoluția exporturilor și importurilor României în ultimii șase ani (datele pentru 2024 sunt la 11 luni), arată pe lângă creșterea deficitului comercial, modificări a ponderii unora dintre principalele grupe de produse. Cele cinci mari grupe de produse analizate dețin 88,1% din totalul exporturilor și 88,5% din totalul importurilor.

Resetările din pandemie, scumpirea energiei, scumpirarea materiilor prime și variațiile de pe lanțurile de aprovizionare, problemele economice ale partenerilor comerciali, la care s-a adăugat majorarea salariilor și scăderea competitivității în anumite sectoare, au remodelat structura comerțui exterior al României. Nu știm, deocamdată, dacă în bine sau în rău, potrivit CursdeGuvernare.

Cum schimbă inteligența artificială piața muncii. Cum a făcut-o deja

În ultimele decenii, inteligența artificială (IA) a devenit unul dintre cele mai discutate și influente concepte din domeniul tehnologiei. În timp ce unii privesc IA ca pe o amenințare la adresa locurilor de muncă tradiționale, alții consideră că oferă oportunități unice de a spori productivitatea și de a stimula inovația.

Marile companii din întreaga lume investesc masiv în dezvoltarea tehnologiilor bazate pe IA, iar rezultatele sunt deja vizibile în diverse sectoare ale pieței muncii: de la producție industrială, la servicii financiare, marketing digital și chiar educație, potrivit Profit.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro