Esența zilei, 6 ianuarie. Ce creșteri de taxe urmează? Guvernul ar trebui să ia măsuri pentru venituri suplimentare de 26,2 miliarde lei
În Articol
- Azi e luni, 6 ianuarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
România are peste 412.000 de beneficiari de pensii și indemnizații speciale
Un număr de 412.536 de persoane beneficiau, în luna decembrie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, cu 1.216 mai puţine faţă de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), scrie Economica.net.
Cel mai mare număr de persoane, respectiv 191.037, se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii conform D.L. nr. 118/1990 – privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizaţia medie fiind de 1.529 lei.
România ţinteşte 2.500 MW noi în sistemul energetic
România planifică adăugarea a 2.500 MW de capacitate nouă în sistemul energetic naţional până la sfârşitul anului, ţintă susţinută de investiţii în capacităţile Iernut, Mintia, Răstoliţa, Năvodari, alături de proiectele private cofinanţate prin PNRR, scrie Ziarul Financiar.
”După un record al ultimului deceniu în 2024, cu 1.200MW pe care am reuşit să îi punem în funcţiune, ne propunem să dublăm această performanţă în acest an. Asta înseamnă nu doar capacităţi noi de producţie, ci şi un pas important spre independenţa energetică a ţării noastre. Sunt proiecte mature, pentru care accelerăm ritmul de implementare”, a spus Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
Potrivit ZF, în zilele bune, producţia instantanee actuală a ţării este de 7-8000MW, după ce în perioada 2009-2022 România a închis peste 7000MW grupuri pe cărbune şi gaz.
Ce creșteri de taxe urmează? Guvernul ar trebui să ia măsuri pentru venituri suplimentare de 26,2 miliarde lei
Bolojan: Dacă nu se adopta ordonanța trenuleț, România ajungea în incapacitate de plată
”Dacă este un merit major al acestei ordonanţei trenuleţ, pentru care noi am susţinut că acest guvern să se formeze cât mai repede, este că, în primul rând, nu s-au mai majorat cheltuielile statului. Acesta este rolul fundamental al acestei ordonanţe mult hulite pe bună dreptate”, a declarat Ilie Bolojan, duminică, la Digi 24, potrivit CursDeGuvernare.ro.
BNR: Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare, rată anuală de creştere de 93% la septembrie
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală de creştere de 93% faţă de septembrie 2023, reprezentând însă 2,9% din expunerea bancară faţă de firme, se arată în documentul „Tablou de monitorizare a riscurilor climatice asupra sectorului bancar din România 2024”, elaborat de Banca Naţională a României, scrie Agerpres.ro.
Potrivit raportului BNR, creditele verzi reprezentau 4,3% din fluxul anual de credite către companiile nefinanciare. Principala destinaţie a creditelor verzi este reprezentată de clădirile verzi, 54% din total.
Rezerva valutară a României trece de 62 miliarde de euro. De ce băncile centrale se orientează spre dolarul SUA
Rezervele de valută ale țării au urcat la peste 62 miliarde de euro la începutul acestui an, mai mult cu circa un miliard de euro față de luna trecută, a anunțat Banca Națională. Ca și alte bănci centrale, BNR încearcă să-și mărească expunerea pe dolarul SUA, unde rentabilitatea a fost cea mai ridicată, scrie Hotnews.ro.
Rentabilitățile anuale ale portofoliilor de lichiditate ale BNR, denominate în euro și dolari SUA, s-au situat la nivelurile de 2,96% și, respectiv, 4,91%, potrivit datelor BNR din Raportul anual. Portofoliile de investiții în lire sterline, coroane norvegiene, dolari canadieni și dolari australieni – au înregistrat rentabilități anuale de 4,81%, 2,73%, 4,34%, respectiv 3,74%.
Ce impact are pentru marile companii listate impozitul de 1% prin taxa pe stâlp?
Swiss Capital estimează că impacul taxei pe stâlp va fi de 665 milioane de lei, din care 290 de milioane de lei în cazul Petrom și 206 milioane de lei în cazul Hidroelectrica.
„Taxa este de aşteptat să reducă dividendele distribuite de companii. Evitarea introducerii taxei ar fi de preferat întrucât descurajează investiţiile“, sunt de părere analiștii citați de Ziarul Financiar.
Boom-ul fotovoltaic s-a cam dezumflat în Europa în 2024, iar prognozele devin pesimiste. România este însă una dintre puținele țări UE cu proiecții mai optimiste, cu cea mai mare rată de creștere a instalărilor
Instalările de capacități fotovoltaicenoi în statele UE au încetinit cu 92% anul trecut, care a fost și primul an din ultimii patru în care a scăzut și valoarea investițiilor.
Ultimele prognozele referitoare la creșterea capacității sunt mai pesimiste decât precedentele, dar România este una dintre excepțiile notabile, unde estimările s-au îmbunătățit. Ar urma să apară peste 13.000 MW în solar în următorii patru ani, arată Economica.net.
Anul în care devenim mai buni în a greși: 10 predicții ECFR pentru 2025
Majoritatea previziunilor făcute de Consiliul European pentru Relații Internaționale (ECFR) la începutul anului 2024 – de la situația din Orientul Mijlociu și Ucraina până la economia chineză și alegerile din Regatul Unit – s-au dovedit corecte. 7 din 10 s-au adeverit.
Dar una dintre cele mai importante predicții – că Joe Biden va păstra președinția Statelor Unite – s-a dovedit a fi mai mult decât greșită, deoarece Biden nici măcar nu a candidat pentru realege.
CursdeGuvernare prezintă zece tendințe cheie ale politicii externe pentru 2025, împreună cu două previziuni bonus centrate pe technologie prezentate de think-tank-ul european.