Esența zilei 29 noiembrie. Bursa de la București, în cădere liberă
În Articol
- Azi e vineri, 29 noiembrie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Bursa de la București, în cădere liberă
Bursa de Valori Bucureşti scade abrupt vineri dimineaţă şi circa 5 miliarde de lei sunt evaporaţi din capitalizarea marilor companii listate în contextul în care haosul care domină scena politică de câteva zile îi determină pe investitori să vândă din deţineri de teama unor noi scăderi, relatează Ziarul Financiar.
Astfel, indicele BET – de referinţă pentru Bursa de Valori Bucureşti şi întreaga piaţă de capital din România – scade cu 3% la debutul şedinţei de tranzacţionare de vineri. Aproape toate companiile din structura BET sunt pe minus, de la One United Properties (-1,9%) şi MedLife (-2,1%) la Banca Transilvania (-3,9%), Transgaz (-4,4%) şi Aquila (-5,4%).
Polonia, Bulgaria și România, cele mai mici costuri cu locuința
Polonia, Bulgaria și România au cele mai mici costuri cu locuința (chirii plus inclusiv facturile de utilități) calculate la paritatea puterii de cumpărare, a transmis joi Eurostat, care a publicat un raport complex pe această temă, scrie Hotnews.ro.
Paritatea puterii de cumpărare – PPC (engleza Purchasing power parity sau PPP) măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o altă monedă de circulatie internațională, de regulă euro sau dolari. Având în vedere ca prețurile bunurilor diferă de la un stat la altul, paritatea puterii de cumpărare calculează o rată de schimb alternativă între monedele celor doua țări, comparând un „coș de bunuri”.
Revolut implementează plățile instant
Revolut s-a alăturat săptămâna trecută rețelei de Plăți Instant din România. Implementarea plăților instant este o primă etapă a tranziției Revolut de la fintech la bancă universală, proces care ar trebui să se încheie până la sfârșitul lunii decembrie, scrie Economica.net.
Serviciul Plăți Instant funcționează fără întrerupere (24/7) și asigură transferul imediat al fondurilor între conturile clienților (account to account), indiferent dacă acestea sunt deschise la aceeași bancă sau la bănci diferite. Fondurile sunt transferate dintr-un cont în altul în maximum 10 secunde.
Încrederea în economie, la cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani
Indicatorul privind încrederea în economia românească (ESI) s-a menținut în noiembrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, pentru a doua lună la rând, pe fondul evaluărilor mai bune ale managerilor din sectorul comerțului și mai ales a creșterii optimismului consumatorilor înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare, conform datelor analizate de Profit.ro.
Companiile de distribuție ale grupului PPC fuzionează sub denumirea Rețele Electrice România
Companiile de distribuție a energiei electrice Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat, parte a grupului PPC în România, fuzionează sub numele Rețele Electrice România, pe 30 noiembrie 2024, arată un comunicat de presă, preluat de Economica.net.
Pesimism la BNR în legătură cu evoluția economiei. ”Marasmul industriei europene nu pare să se îndrepte”
Industria locală continuă să se contracte, în contextul în care semnalele privind evoluția activității principalilor parteneri comerciali ai României nu sunt prea optimiste, o veste proastă pentru industria dependentă de export, constată experții Băncii Naționale a României (BNR).
În luna septembrie 2024 activitatea industrială și-a continuat declinul, dinamica anuală negativă a volumului producției îmbunătățindu-se numai marginal, până la -3,7% (+0,4 puncte procentuale comparativ cu intervalul anterior), arată Cursdeguvernare.ro.
”Marasmul industriei europene nu pare să se îndrepte, deocamdată, către o rezoluțiune, în condițiile în care contracțiile au în continuare caracter cvasigeneralizat la nivel comunitar, iar indicatorii de încredere s-au adâncit în teritoriu negativ”, se arată în buletinul lunar aferent lunii septembrie, realizat de specialiștii BNR.
Andrieş (MF): În 2025 incertitudinea fiscală este relativ redusă. Planul fiscal pe termen mediu a fost avizat de CE
Incertitudinea fiscală este relativ redusă anul viitor, având în vedere faptul că planul fiscal pe termen mediu a fost avizat de către Comisia Europeană, dar mai rămâne o incertitudine privind modul în care se va realiza efectiv consolidarea fiscală, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Alin Marius Andrieş, potrivit Economica.net.
„În anul 2024 incertitudinea fiscală a fost redusă, în sensul că de la începutul anului am spus că nu vom opera modificări legislative în domeniul fiscal, în sensul introducerii sau majorării (de taxe – n.r.) şi acest lucru s-a întâmplat. Pe parcursul acestui an, Ministerul Finanţelor a realizat doar ajustări, în special pe partea aplicării cadrului legislativ, acolo unde au fost elemente, să spunem, de incertitudine în aplicare, am intervenit. Aferent anului 2025 şi aici cred că incertitudinea este relativ redusă, având în vedere faptul că planul fiscal pe termen mediu a fost avizat de către Comisia Europeană şi cuprinde într-o oarecare măsură obiectivele principale pe următorii 7 ani, care sunt, să spun aşa, nişte ţinte asumate de Guvernul României şi care, într-un fel sau altul, reduc incertitudinea. Bineînţeles că mai rămâne o incertitudine privind modul în care se va realiza efectiv consolidarea fiscală, dacă veniturile fiscale trebuie trebuie să înregistreze o creştere conform planului de 1,1%, cum se va realiza acest lucru, şi se va stabili de către noul Guvern la finalul acestui an sau începutul anului viitor”, a spus Alin Marius Andrieş, la Profit Financial.forum – Dezvoltarea pieţelor financiare într-o perioadă de incertitudini fiscale şi economice – Ediţia a VII-a.
ULTIMA ORĂ Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie
Benzina se va scumpi cu 17 bani/l, iar motorina cu 16 bani/l în prima zi a anului viitor în urma deciziei Guvernului de actualizare cu rata inflației a accizelor, o scumpire mult mai redusă decât cea din acest an, de 72 de bani/l la motorină și 66 bani/l la benzină, efectuată în două etape, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie.
Accizele vor crește de la 1 ianuarie 2025 de la aproximativ 2,38 lei pe litrul de benzină și 2,18 lei pe litrul de motorină la 2,53 lei, respectiv 2,32 lei, rezultând o majorare cu 6,4% a nivelului acestora, arată Profit.ro.
Luând în calcul și taxa pe valoare adăugată (TVA) aferentă, rezultă o scumpire fiscală de 17 bani/l la benzină și de 16 bani/l la motorină.