Esența zilei, 18 februarie. Mai rezistă cursul sub 5 lei pe euro? Ce spun băncile și Isărescu
În Articol
- Azi e marți, 18 februarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Care sunt cele mai importante motive de îngrijorare pentru români, în 2025
Preţurile vor creşte peste media regiunii, în acest an, în România, iar situaţia finanţelor publice continuă să se deterioreze devenind un motiv de îngrijorare, conform unei analize realizate de Allianz Trade, scrie Economica.net. Un alt motiv de îngrijorare pentru economia României sunt finanţele externe. Mai jos, puteţi citi despre cele mai importante probleme cu care se va confrunta economia României în 2025, conform analiştilor de la Allianz.
Analiştii Allianz Trade anticipează pentru România o accelerare economică estimată la 3,1% şi 3,6% în 2025, respectiv 2026, susţinută de investiţiile publice reziliente, redresarea consumului intern şi relaxarea treptată a politicii monetare.
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creștere cu 18,38% în 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 18,38%, în 2024, până la 46.205, față de 39.031 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), scrie Agerpres.
Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 9.150 de firme (număr în creștere cu 11,71% față de 2023) și în județele Ilfov (2.508, plus 35,06%), Cluj (2.490, plus 22,54%), Constanța (2.452, plus 31,44%), Timiș (2.057, plus 7,36%), Iași (1.756, plus 30,58%) și Brașov (1.562, plus 22,61%).
La polul opus, cele mai puține dizolvări de firme au fost consemnate în județele Ialomița, respectiv 234 (plus 9,86% față de anul anterior), Covasna (255, plus 22,6%), Mehedinți (294, plus 12,64%), Călărași (327, plus 0,31%) și Caraș-Severin (329, plus 17,92%).
Mai rezistă cursul sub 5 lei pe euro? Ce spun băncile și Isărescu
Leul a reușit să reziste în ultimii ani, în ciuda pandemiei și a războiului, sub pragul psihologic de 5 lei pentru un euro. BNR a avut o contribuție importantă la stabilitatea leului, ajutată de rezervele valutare masive pe care le deține (62,1 mld. euro la sfârșitul lui 2024) și pe care le folosește, la nevoie, pentru a descuraja traderii care ar vrea să speculeze o eventuală depreciere artificială a leului.
Isărescu spune că, deși, la nivel practic, depășirea pragului de 5 lei nu s-ar resimți foarte mult în buzunarele românilor, totuși „nu este momentul” pentru o depreciere, având în vedere crizele prin care trece România, scrie Wall-Street.ro.
Producția de mașini din România a scăzut cu 19% în luna ianuarie
Producția de autoturisme din România a scăzut în ianuarie 2025 cu 19% în termeni de volum, comparativ cu ianuarie 2024, potrivit ultimelor date furnizate de Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, scrie Economedia.ro.
Grâul ne aduce excedent de 1,3 mld. euro, dar biscuiţii şi pâinea venite din import ne-au creat o gaură de peste 300 mil. euro în 2024
În ultimii zece ani, statisticile arată o constanţă: exportăm grâu la preţuri mici şi importăm produse procesate din grâu la preţuri mari. În 2024, am avut excedent de 1,3 miliarde de euro din exportul de grâu, iar importurile de biscuiţi şi pâine ne-au adus un deficit de peste 300 de milioane de euro, potrivit datelor de la INS.
„În loc să producem făină în ţară, exportăm boabe de grâu, în loc să producem preparate din carne de oaie, exportăm oi în viu. În loc să câştigăm din valoarea adăugată asociată unor astfel de produse, ne mulţumim cu câştigurile mai mici din produsele primare exportate”, spune analistul Adrian Negrescu, managerul Frames, citat de Ziarul Financiar.
Statul se împrumută mai scump de la populație decât băncile. Titlurile de stat au mai adus la buget 4,3 miliarde de lei
Ministerul Finanţelor a transmis, luni, că prima ediţia FIDELIS din 2025 a însemnat subscrieri de peste 4,3 miliarde lei, fiind depăşit recordul din luna octombrie 2024.
Ministerul Finanţelor a transmis, luni, că prima ediţia FIDELIS din 2025, desfãşuratã între 7-14 februarie 2025, a însemnat subscrieri de peste 4,3 miliarde lei, fiind depăşit recordul din luna octombrie 2024, arată Știrile ProTv. Au fost înregistrate și trei noi recorduri:
valoare record a sumei investite, de peste 4,3 miliarde lei, depãşind precedentul maxim stabilit în luna octombrie 2024, de 3,5 miliarde lei;
· 44.000 de ordine de subscriere;
· 5.722 de donatori-investitori, cel mai mare numãr de la debutul parteneriatului cu Rock FM, cu subscrieri de peste 537 milioane lei.
Românii sunt de câteva ori mai expuși decât restul europenilor. Ciuncan, UNSAR: Industria asigurărilor a plătit zilnic daune de 5,6 milioane de euro
Românii sunt de câteva ori mai expuși decât restul europenilor în cazul în care în viața lor apare un eveniment nefericit. Mai precis, de cinci ori mai puține locuințe sunt asigurate în România cumparativ cu media europeană și de aproape 6 ori mai puține autombile beneficiază de o asigurare CASCO.
Acesta tablou poate fi privit, însă, ca oportunitate de dezvoltare pentru piața asigurărilor, care arată că funcționează și a ajuns să plătească zilnic aproape 6 milioane de euro despăgubiri, arată Economica.net.
„Trecem printr-o perioadă de reașezare. Cu toate acestea, companiile de asigurări sustenabile au continuat să dovedeasca că industria noastră, indiferent de situație și de provocări, a rămas, este și va rămâne alături de clienți. Estimăm că industria a plătit în primele nouă luni ale lui 2024 despăgubiri zilnice cu 22% mai mari decât perioada simlară din 2023, de 5,6 milioane de euro (vs. 4,6 milioane de euro)”, a declarat Alexandru Ciuncan, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR).
Bolojan l-a chemat pe Isărescu la Cotroceni. Ce au discutat într-un context de ”incertitudini interne și externe”
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a discutat, la Palatul Cotroceni, cu o delegație a conducerii Băncii Naționale a României (BNR), reprezentată de Guvernatorul Mugur Isărescu și Viceguvernatorul Cosmin Marinescu.
Discuțiile s-au concentrat, conform Administrației Prezidențiale, pe necesitatea unei colaborări strânse între autoritățile publice cu atribuții în sfera economică și financiară, în vederea asigurării stabilității economice și financioare a României, potrivit Profit.ro.
Potrivit sursei citate, întâlnirea a avut loc în contextul în care ”tabloul macroeconomic actual este dominat de riscuri și incertitudini interne și externe, ceea ce necesită prudență și responsabilitate în planul politicilor economice”.
BNR a revizuit, anterior întrevederii, de la 3,5% la 3,8% prognoza privind rata inflației la finele acestui an, pe fondul unor scumpiri neanticipate ale unor componente din coșul de consum și a unei evoluții mai nefavorabile a inflației de bază.