Business News

Esența zilei, 14 aprilie. Deficitul bugetar al României pe 2024 a trecut de 9%. Balanță dezastruoasă a României din comerțul cu energie electrică

14 aprilie 2025, de , in

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua  din 4 în 4 ore până ora 22.00.

BERD a lansat licitația pentru vânzarea Portului Giurgiulești din Republica Moldova

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietara Portului Giurgiulești din Republica Moldova, principalul port maritim-fluvial al țării vecine, lansează licitația internațională cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru Republica Moldova. În vara trecută, Guvernul României a aprobat prin Memorandum constituirea unei echipe care să inițieze negocieri cu BERD pentru cumpărarea de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, a acțiunilor Danube Logistics SRL, operatorul Portului Giurgiulești, controlat integral de BERD. În toamna lui 2024 a fost transmis că BERD negociază cu mai mulți potențiali investitori, din România, Turcia, Olanda, Danemarca și Bulgaria. ″Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietarul Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul port maritim-fluvial al Republicii Moldova, a lansat un proces structurat de fuziuni și achiziții (M&A) printr-o procedură de licitație internațională, cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru Republica Moldova, anunță Profit.ro.

“Legea Nordis” intră la vot în Senat. Procentul maxim din preţul total care poate fi cerut ca avans, limitat în funcție de stadiul construcției

Propunerea legislativă menită să protejeze clienţii dezvoltatorilor imobiliari prin deschiderea cărţilor funciare pentru unităţile individuale reprezentând bunuri viitoare este înscrisă pe ordinea de zi de luni a plenului Senatului pentru dezbatere şi vot, informează site-ul instituţiei, transmite Agerpres. Procentul maxim din preţul total pe care dezvoltatorul îl poate solicita ca avans este limitat în funcţie de stadiul construcţiei.

„Dezvoltatorul este responsabil de finalizarea proiectului imobiliar şi poate promite înstrăinarea unităţilor individuale din cadrul condominiului viitor sau locuinţei individuale viitoare, numai după notarea autorizaţiei de construire în cartea funciară, realizarea operaţiunii de preapartamentare pentru condominiile viitoare şi deschiderea cărţilor funciare pentru unităţile individuale reprezentând bunuri viitoare, în condiţiile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare 7/1996”, anunță Economedia.ro.

Deficitul bugetar al României pe 2024 a trecut de 9%

Deficitul bugetar al României pentru 2024 în termeni ESA, standardul utilizat la nivelul UE, a fost calculat, la acest moment, la 9,28%, potrivit informațiilor Profit.ro. Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, va anunța deficitul ESA pe 22 aprilie. Până la momentul respectiv, procentajul de 9,28% nu este definitiv. De ce este important Ajustarea bugetară pentru 2025, an în care Guvernul trebuie să ajungă la 7% din PIB, pornește de la acest nivel din 2024.

Balanță dezastruoasă a României din comerțul cu energie electrică

România a fost importator net de energie electrică în 2024, pe fondul unui an foarte slab pentru hidrocentrale și nu prea bun nici pentru vânt. Dacă în termeni de MWh intrați și ieșiti fizic în și din rețeaua națională, lucurile se știu, iată și cum stă balanța din punct de vedere financiar, anunță Economica.net.

Datele Institutului Naționale pentru Statistică (INS) transmise la solicitarea noastră arată că exporturile comerciale de energie electrică ale României au fost de 10,8 TWh, iar importurile comerciale au fost de 13,8 TWh – datele INS diferă semnificativ de cele ale Transelectrica, ce arată fluxurile fizice pe liniile de interconexiune. Așadar, deficitul a fost de 3 TWh, potrivit INS.

Din punct de vedere financiar însă, exporturile de energie electrică s-au ridicat la puțin peste un miliard de euro, dar importurile la 1,52 miliarde de euro, confom aceleiași surse. Așadar, deficitul comercial al României din punct de vedere al comerțului cu energie electrică a depășit, anul trecut, jumătate de miliard de euro. Asta după ce în 2023 am avut un mic excedent, de 47 de milioane de euro.

Analiza PIB-ului din 2025

Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit semnificativ datele privind contribuția negativă a investițiilor (formarea brută de capital fix) la avansul PIB-ului din 2024, de la -0,4% la -0,9%. Per ansamblu, creșterea economică a fost revizuită în scădere cu 0,1 puncte procentuale, la 0,8% din PIB. Investițiile nu sunt sigurele care au avut un sever impact negativ asupra creșterii economice: au tras în jos și industria, și agricultura, și construcțiile: efect pozitiv a avut doar comerțul, alimentat dintr-o creștere spectaculoasă a creditelor de consum, bani care s-au dus pe importuri.

Surprinzător rămâne, totuși, aportul negativ al investițiilor – care au scăzut de la minus 0,4% la minus 0,9%, în condițiile în care Bugetul văzuse în invetiții principalul motor de creștere, anunță Curs de Guvernare.

Mid Europa pregătește noi achiziții în regiunea României după ce tocmai a vândut și Regina Maria

Fondul de investiții Mid Europa Partners, unul dintre cei mai activi investitori de pe piața locală, adună o finanțare de 800 milioane euro, dintre care 200 milioane euro de la BERD, pentru noi achiziții în Europa Centrală și de Sud-Est. Fondul anterior al MidEuropa, MidEuropa Fund V, tot de 800 de milioane de euro, a atras un angajament de capital de 80 de milioane de euro din partea BERD și de 60 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții, anunță Profit.ro.

Rețeaua de puncte de încărcare a mașinilor electrice PPC blue a depășit 600 de puncte în România

Rețeaua de încărcare a mașinilor electrice a celor de la PPC, dezvoltată sub brandul PPC blue, a depășit 600 de puncte în România, dar creșterea este frânată de birocrație.“România are deja 54.000 de mașini electrice, cu 28% mai multe decât anul trecut. Iar rețeaua noastră de încărcare trece de 600 de puncte active, în toate județele. Investim constant ca încărcarea să devină la fel de ușoară și firească precum alimentarea clasică”, a spus Alexandra Bogdan, Business Intelligence Manager la PPC blue, la Congresul Primarilor și Administrației Locale, potrivit unei postări de pe pagina de LinkedIn a PPC. “Avem peste 22.000 de utilizatori activi în aplicația PPC blue, iar fiecare nouă stație devine un punct de legătură între comunități, oameni și idei bune”, a mai spus ea, conform Economica.net.

Euro, câştigătorul turbulenţelor de pe pieţele globale

Euro este câştigătorul neaşteptat al recentelor turbulenţe de pe pieţele financiare generate de tarifele impuse de SUA, atingând un maxim al ultimilor trei ani faţă de dolar, în contextul în care Europa este percepută tot mai mult drept un refugiu sigur în haosul economic global, relatează Reuters, citat de Curs de Guvernare.

Creşterea euro este alimentată de temerile tot mai mari ale investitorilor globali în privinţa activelor americane, determinându-i să-şi vândă deţinerile şi să îşi repatrieze capitalurile. În Europa, aceste fluxuri susţin aprecierea monedei unice. ”Fluxurile de capital au devenit mult mai mari decât cele comerciale. Dacă guvernul SUA face ca acţiunile să scadă şi reduce profitabilitatea companiilor americane, trebuie să ne întrebăm dacă restul lumii mai doreşte să-şi plaseze banii în obligaţiuni sau acţiuni americane,” a declarat Kit Juckes, strateg valutar-şef la Societe Generale.

Doar 2,3% dintre români și-au vândut acțiunile în pierdere în perioada de declin a burselor

Investitorii români din platforma Revolut au preferat să nu își vândă acțiunile în pierdere pe fondul declinului burselor de după anunțul noilor taxe vamale Trump. Bondurile europene au avut de câștigat în perioada de declin a burselor. Proporția investițiilor din SEE în acțiuni de pe bursele europene a crescut de la 10% la 22% în primele trei luni din 2025. Volatilitatea înregistrată în ultima perioadă pe piețele de capital a făcut ca investitorii individuali din Spațiul Economic European (SEE) să își diversifice tot mai mult portofoliile și să exploreze oportunitățile de pe piețele de capital europene, în loc să mizeze pe acțiunile de pe bursele americane, anunță Economica.net.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro