Business News

Eliminarea facilităților fiscale din IT, construcții și alimentație ar fi o eroare totală. „Dacă îți merge ceva, de ce să dărâmi?”, consideră conducerea Confederației Patronatului Român

20 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Din moment ce aceste domenii mergeau bine, de ce să le oprești evoluția? Până la urmă în economie sunt unele sectoare care sunt mai importante, iar altele mai puțin, susține Adrian Izvoranu, vicepreședinte al Confederației „Patronatul Român”.

Nici mărirea TVA și, în general, creșterea taxelor și impozitelor nu sunt privite cu ochi buni, înăsprirea mediului de afaceri fiind o greșeală a guvernanților, care ar trebui mai degrabă să recurgă la o relaxare fiscală pentru a mări baza de colectare.

Eliminarea facilităților fiscale pentru cele trei domenii este una dintre principalele măsuri incluse în Ordonanța Trenuleț, decizia care își propune reducerea deficitului bugetar.

Regulă de business

Adrian Izvoranu, vicepreședinte al Confederației „Patronatul Român”, afirmă că este păcat să dai peste cap activitatea dintr-un sector, mai ales când acesta merge bine. Cel puțin, așa spun regulile de business.

”Eliminarea facilităților din IT, construții, agriucltură și industria alimentară este o porcărie. Este o regulă în business care spune așa: dacă îți merge ceva nu dărâma, prostule, dărâmă ce nu merge. Adică dacă ție îți merge agricultura și IT-ul, de ce crezi că merg? Pentru că le-am stimulat. Acum când mergeau și ele bine, le tai furtunul. Este o prostie totală”, a declarat pentru Termene.ro Adrian Izvoranu.

Tot el spune că trebuie să fim conștienți și de faptul că în economie nu toate ramurile au același statut.

„Știți cum e, tot timpul, Dacă noi doi alergăm și eu sunt primul și dumneavoastră al doilea, vă plângeți, Nu toate ramurile au aceeași importanță, aceeași căutare. Mâine este nevoie, habar n-am, de avioane, de exemplu”, a mai precizat Izvoranu.

Decizie proastă

În același timp, reprezentantul Confederației „Patronatul Român” declară că abordarea rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate lua la ora actuală Guvernul.

„În general, abordarea asta rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate lua la ora actuală Guvernul. Dacă vrea bani, ministrul de Finanțe trebuie să relaxeze fiscal și nu să rigidizeze fiscal. Trebuie să diversifice și să-și crească baza de colectare. Trebuie să aibă de unde să colecteze, trebuie să-și informatizeze și să-și pună în stadiul de performanță aparatul de colectare. Și cam asta e tot”, susține Adrian Izvoranu.

El se declară și împotriva unei majorări a fiscalității și a taxei pe valoarea adăugată.

„Mărirea TVA și, în general, creșterea taxelor și impozitelor este o măsură stupidă, cea mai proastă care poate fi luată, și nu va aduce niciodată bani în plus. Asta vă asigur de acum”, susține Adrian Izvoranu.

Mai bine extinse, decât eliminate

Recent și președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, declara că nu ar fi trebuit să fie eliminate aceste facilități fiscale pentru cele trei mari domenii ale economiei românești, ci mai degrabă extinse și la alte sectoare.

„Sunt categoric împotriva dispariției acestor facilități fiscale, ba le-aș fi extins la mult mai multe categorii care s-au văzut în România că aduc valoare adăugată mare”, a afirmat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Șeful CCIR a mai precizat că România se confruntă cu o stagnare economică, în ciuda faptului că numărul firmelor care depun bilanțul anual la Registrul Comerțului s-a mărit.

Modificările intervenite în 2025

Guvernul a decis, în ultimele zile din 2024, ca începând cu data de 1 ianuarie 2025, să fie eliminată scutirea de impozit pe venit de 10% pentru veniturile salariale brute de până la 10.000 lei și contribuția la Pilonul II de pensii pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară.

După eliminarea facilităților fiscale, trebuie plătite următoarele taxe:

Trebuie precizat că, dacă în ultimii ani a fost voluntară contribuția la Pilonul II, acum ea este obligatorie, reprezentând 4,75% din cota de 25% de CAS.

Angajații care pierd cel mai mult în urma acestor modificări sunt cei din IT, unul din sectoarele fanion ale economiei românești, până în urmă cu câțiva ani. Concret, este vorba de o scădere a salariului cuprinsă între 650 de lei și 1109 lei după eliminarea facilităților fiscale prin intermediul Ordonanței Trenuleț în cazul IT-iștilor cu salarii de până în 10.000 de lei brut.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro