Business News

Căminele de bătrâni – creștere de 7,7 ori în 5 ani

14 iunie 2021, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Uitați imobiliarele! Uitați investițiile riscante și volatile în criptomonede! Căminele de bătrâni reprezintă una dintre cele mai bune investiții ale momentului. Cifra de afaceri a căminelor de bătrâni a crescut de 7,7 ori din 2014 în 2019. Datele parțiale pe care le-am văzut pentru 2020 mă îndreptățesc să cred că va fi încă un an de creștere. În cele ce urmează voi demonstra că această creștere solidă va continua și în următorii 30 de ani.

 

Evoluția populației

Imaginează-ți că ești pe coama unui deal uriaș. Din zare vezi cum mărșaluiesc spre tine coloane de oameni de la baza dealului. În vale sunt copii, dar pe măsură ce ajung în vârful dealului, pe coamă, îmbatrânesc. Pe lângă tine trec coloane de bărbați și femei de 40 de ani, în plină putere fizică și intelectuală. Pe măsură ce trec de tine și coboară dealul pe partea cealaltă îmbătrânesc. Astfel, atunci când ajung din nou în vale sunt oameni bătrâni, în baston, cu cadru, în scaune cu rotile, cu părul alb și mâinile tremurânde.

 

Așa arată trecerea generațiilor.

 

Doar că filmului nostru îi mai trebuie ceva pentru a fi realist: coloanele nu sunt egale. Numărul celor care pleacă de la baza dealului nu este același, ci  tinde să tot scadă. Coloanele noi sunt tot mai subțiri.

 

Polulația României a început să scadă începând cu anii ’90, odată cu liberalizarea avorturilor, dar în realitate tendința de scădere era mai veche, începând cu anii ’60. La sfârșitul anilor ’60, conducerea comunistă a luat măsuri de restricționare a avorturilor, ceea ce a crescut artificial natalitatea pentru un deceniu. În anii ’80 natalitatea a ajuns în același punct în care era la sfârșitul anilor ’60. Această perioadă a dat însă României cea mai mare generație din istoria noastră, generația ”ceaușeilor” (născuți între 1967 și 1989).

 

Această generație masivă va începe să iasă la pensie în 2032. În urma ei vin generații foarte mici.

 

Sistemul de pensii publice, o schemă Ponzi

Sistemele de pensii publice tradiționale au fost gândite cu ideea solidarității generaționale ca element central. Adică banii fiecărei generații sunt folosiți pentru a plăti pensiile generației anterioare. E ceea ce se întâmplă acum: generația noastră plătește pensiile părinților noștri, iar pensiile noastre vor fi plătite de copiii noștri.

 

Ca într-un joc Caritas, sistemul funcționează doar atât timp cât numărul celor care intră în sistem, adică pe piața muncii, este mai mare decât al celor care părăsesc sistemul, adică pensionarii. Doar că de data aceasta nu e așa. Generația mare a ”ceaușeilor” va fi înlocuită de generații mai mici.

 

Proiectii-populatia ocupataSistemele de pensie au fost reformate prin adăugarea Pilonului 2 și a Pilonului 3. Reforma a fost târzie și timidă, dar România va trebui să găsească bani ca să susțină sistemul de pensii.

 

Mai mulți bătrâni, care trăiesc mai mult

România va avea mai mulți bătrâni, care vor ieși la pensie în jurul vârstei de 65 de ani și vor trăi mai mult. Speranța de viață medie a crescut continuu din 1990 până azi și este prognozat că va continua să crească. Speranța de viață la 65 de ani este azi de 15,5 ani la bărbați și 18,6 ani la femei. Până în 2060 este estimat că va ajunge la 20,8 ani la bărbați și 23,8 ani la femei.

 

Structura demografică din România se va schimba de la 15% copii, 70% populație de vârstă activă și 15% vârstnici, la o structură cu 11% copii, 54% populație de vârstă activă și 35% vârstnici în 2060.

 

Iată prognoza generală pentru demografia României până în 2060:

 

Proiectii demografice Romania

 

Mulți dintre aceși bătrâni vor avea pensii suficient de mari pentru a-și plăti internarea într-un azil de bătrâni. Pentru alții, sumele necesare vor fi suplimentate de familie. Mulți dintre acești pensionari vor fi finanțați de copii lor care trăiesc în străinătate sau care vor câștiga salarii mai apropiate de media europeană decât salariile pe care le câștigăm noi astăzi. Mai mult, familia lor nu va putea să îi îngrijească fie din cauza distanței la care locuiesc, fie din cauza bolilor de care aceștia vor suferi, care vor fi mai bine tratate într-un cămin pentru bătrâni decât în gospodariile copiilor lor.

 

Căminele de bătrâni – cea mai bună investiție în ultimii ani

S-ar putea să te gândești deja că acestea sunt predicții pentru viitor, dar nu este așa. Am apelat la platforma Termene.ro pentru a analiza sectorul Căminelor de bătrâni.

Cifra de afaceri totala CAEN 8730

Cifra de afaceri totală a căminelor de bătrâni

 

Căminele de bătrâni (CAEN 8730) sunt o afacere excepțională acum! Sectorul crește cu rapiditate. Cifra de afaceri a crescut de la 19 milioane de lei în 2014, la 146 de milioane în 2019.

 

În aceeași perioadă, toți ceilalți indicatori analizați s-au îmbunătățit: a crescut mărimea medie a unui cămin de bătrâni, au crescut profitul mediu net raportat și numărul mediu de salariați, semn al cererii crescute.

 

Analize Cod CAEN 8730

Cifra de afaceri medie a căminelor de bătrâni și rezultatul mediu net.

 

Dacă asemenea evoluții se întâmplă azi, imaginează-ți ce se va întâmpla când ”ceaușeii” vor începe să iasă la pensie! Sau când primii membri ai acestei generații vor trece de vârsta de 75 de ani!

 

Nu numai căminele de bătrâni vor cunoaște o evoluție spectaculoasă, ci toate celelalte servicii și produse asociate vârstei a treia. E de așteptat că dezvoltatorii imobiliari vor începe să proiecteze nu numai cămine de bătrâni moderne, ci și mini-orașe destinate persoanelor de vârsta a treia. Acesta este un trend care se manifestă deja în economiile dezvoltate și e foarte probabil că România le va urma exemplul.

 

Analiza datelor prezintă căminele de bătrâni drept o investiție foarte bună acum. În curând, estimez că vor deveni o investiție excepțională, probabil fără rival.

 

Te-ar putea interesa și:

 

[shortcode_newsletter]

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro