Absența la un termen de judecată într-un proces civil poate avea consecințe diverse, în funcție de modul cum s-a implicat și partea adversă la termenul respectiv. Cât privește gestionarea dosarelor în instanță, există mai multe variante, inclusiv electronice.

Pierderea unui termen de judecată nu ar trebui să afecteze în mod radical cursul procesului, dacă acțiunea în instanță a fost bine formulată iar probele au fost administrate. 

În funcție de implicarea părții adverse, pot fi identificate mai multe situații: cea în care nu se prezintă nimeni sau în care se prezintă doar câțiva dintre factorii implicați în respectivul proces.

Judecata în lipsă

Conform legii, o cauză poate fi judecată și în lipsa părților ceea ce înseamnă că magistratul sau completul de judecată pot soluționa o cerere și fără prezența reclamantului ori a pârâtului. Important este ca măcar una dintre părți (reclamantul sau pârâtul) să fi solicitat în scris ca judecarea să aibă loc în lipsa părților. 

„Dacă niciuna dintre părți nu a cerut judecata în lipsă, dosarul se suspendă și se repune pe rol la solicitarea oricărei părți, dar după plata unei taxe de timbru. Dacă nu se cere repunerea pe rol în termenul prevăzut de lege, dosarul se perimă. Dacă a fost prezentă una din părți, se poate judeca în baza probelor și cererilor formulate în scris la dosar sau judecătorul poate dispune amânarea pronunțării în vederea depunerii de concluzii scrise”, a explicat pentru Termene.ro Florentina Pavelescu, avocat specializat în drept civil.

Conform acesteia, pot fi și situații în care completul de judecată să ceară totuși prezența fizică a părților la termen, chiar dacă s-a cerut soluționarea dosarului în lipsa lor. 

„Este o situație care apare rar și e generată de faptul că instanța vrea să ia interogatoriul acestora sau să ia act de poziția lor procesuală”, explică Pavelescu.

Cum pot fi gestionate dosarele în instanță

Termenele acordate într-un dosar pot fi urmărite pe portalul instanțelor de judecată (https://portal.just.ro/ ) și înregistrate într-o agendă clasică sau electronică.

Pentru a fi găsit un dosar pe portalul instanțelor de judecată este suficient să fie cunoscut numele uneia dintre părți sau numărul dosarului. În cazul în care se cunoaște doar numele uneia dintre părți, vor fi afișate toate procesele în care a fost sau este implicată, în ordine cronologică, după data de înregistrare a dosarului sau data ultimei modificări.

Pe lângă data fiecărui termen de judecată, sunt publicate ora estimată la care va avea sau a avut loc termenul de judecată, tipul completului, soluția pe scurt și documentul care o prevede.

În plus față de portalul instanțelor de judecată, ce poate fi accesat gratuit, există diverse softuri destinate în general profesioniștilor din domeniu care notifică electronic în legătură cu fiecare modificare din dosar, amânări sau pronunțări. 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe