Cafeaua de la 7
În Articol
Salut,
Iată despre ce citești azi la cafea:
|
|
Subiectul zilei |
IMM Plus, adoptat: ce prevede noua schemă
Guvernul a adoptat schema de ajutor de stat IMM Plus, prin care întreprinderile mici și mijlocii vor putea accesa în continuare credite cu garanții de stat. Noua schemă de ajutor de stat va avea un buget de aproximativ 12,5 miliarde lei și constă atât în granturi, cât şi garanţie pentru credite, iar valorile maxime ale ajutoarelor acordate companiilor au fost majorate.
|
|
Cifre |
1 miliard de dolari au obținut anul trecut grupurile de ransomware în întreaga lume, sub forma unor plăți de criptomonedă extorcate de la victime, potrivit celui mai recent raport al Chainalysis. Au fost vizate instituții de înalt profil și infrastructură critică, inclusiv spitale, școli și agenții guvernamentale, instituțiile din România fiind, de asemenea, printre victime.
53.793 de imobile au fost vândute, la nivelul întregii ţări, în luna februarie, cu 16.552 mai multe faţă de luna ianuarie, informează Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Totodată, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna februarie este cu 6.532 mai mare faţă de perioada similară a anului 2023.
1,67% — adică 29 miliarde de lei — a fost deficitul în primele două luni din 2024. Gaura din buget a fost determinată de cheltuieli cu înarmarea, dar și de sume mari alocate pentru stingerea datoriilor în sectorul de sănătate. Datele finale și oficiale vor fi anunțate după 25 martie. |
|
#GăseștipeTermene |
Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.
Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro! |
|
Legislație & co. |
ANAF va transmite notificări în Spațiul Privat Virtual (SPV) firmelor în cazul cărora consideră că ar fi trebuit să utilizeze e-Factura, dar nu au transmis până acum nicio factură prin sistemul electronic pus la dispoziție, potrivit Ministerului Finanțelor. Numărul firmelor care ar urma să primească notificări este de circa 100.000.
Din 2025 vor crește impozitele pe proprietate, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, potrivit Legii de aprobare a OG16/2022. Se vor lua în calcul grilele notariale, care au valori mari, ceea ce ar duce la majorarea sumelor de plată.
ANAF a pus în dezbatere publică Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul declarării impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale. Printre formularele de declarații fiscale vizate de această propunere sunt: formularul (101) „Declarație privind impozitul pe profit”; formularul (101) Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”; formularul (301) „Decont special de taxă pe valoarea adăugată” și formularul (307) „Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată”. |
|
Cursul lui Marius Ghenea este un must-have atât pentru antreprenorii aflați la început de drum, cât și pentru cei experimentați, deoarece prezintă deopotrivă provocările cu care se confruntă companiile din perspectivă managerială (fie că vorbim despre management financiar sau management executiv), precum și cele ivite din raportarea la realitatea din piață. Marius analizează, cu ajutorul exemplelor, conceptele și componentele cheie ale unei afaceri, de la faza de start-up până la transformarea acesteia într-un business de succes.
|
|
Fonduri & investiții |
F&B Business Accelerator lansează o nouă ediție a acceleratorului pentru antreprenorii din industria agrifood din România și Republica Moldova. Timp de șase săptămâni, antreprenorii vor avea acces la workshopuri de grup, întâlniri de mentorat și de finanțare.
Cercetătorii români, universitățile și companiile de cercetare-dezvoltare din țară pot accesa fonduri în valoare de 4 miliarde de euro prin participarea la consorții internaționale în cadrul finanțărilor derulate prin componenta Widening a Programului Horizon Europe, a anunțat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan. Programul oferă astfel oportunități semnificative pentru cercetătorii și instituțiile de cercetare din România de a-și consolida prezența și contribuția la proiecte de cercetare și inovare la nivel european. |
|
Tech Box |
Aproape jumătate (48%) dintre companii au nevoie de peste jumătate de an pentru a găsi un profesionist calificat în securitate cibernetică. Lipsa experienței dovedite a fost citată drept una dintre cele mai mari provocări, alături de costul ridicat al angajării și concurența globală în recrutare, arată cel mai recent sondaj Kaspersky. O companie necunoscută publicului larg, Super Micro Computer (cu simbolul bursier SMCI), producător de servere care folosesc procesoare pentru sisteme de inteligență artificială (IA), a înregistrat o creștere de 296% pe bursă în 2024. Creșterea din acest an a continuat după ce acțiunile companiei au consemnat un avans de 246% în 2023. |
|
Off topic |
📚 Tot mai puțini tineri români se înscriu la o facultate, și doar jumătate își încheie studiile superioare. În același timp, avem și cei mai săraci tineri din Europa, așa că odată cu majoratul, în viața lor apare dilema: job sau facultate? Unii încearcă să le îmbine. Școala 9 a discutat cu două studente care lucrează în timpul studiilor pentru a afla ce avantaje și ce dezavantaje au. 👀 În proiectele de strategie corporativă, echipele de conducere executivă folosesc o serie de întrebări pentru a determina modul în care afacerile lor pot reuși. Indivizii pot folosi un proces similar pentru a-și da seama cum pot să trăiască o viață plină de sens. 🎧 Ziua de luni este cea în care adesea avem de înfruntat probleme amânate la finalul săptămânii precedente. Studii recente arată că vinerea este ziua în care ne scade semnificativ pofta de muncă. Ce efecte are acest fenomen și cum putem trăi cu el?
|