Livetext Termene.ro – Știrile zilei pentru antreprenori, 9 aprilie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
- Azi e marți, 9 aprilie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este updatată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
- Arctic devine Beko România
- De la producător, la consumator
Angrourile românești revin în prim-plan şi atrag românii cu adaosuri 5-7%, comparativ cu lanțurile de supermarketuri intermediare, care practică marje de 20%. Cinci companii cu afaceri de circa 1,2 miliarde de lei readuc în prim-plan un model de business care se axează pe eliminarea intermediarilor în raportul comercial, anunță ziare.com.
Ability Trade SRL din Brăila, Geolaila Comimpex SRL din București, Decenu Noi Retail S.R.L. din Ilfov, DCN EU Cash&Carry din Ilfov și Lucidus SRL din Bucureşti sunt cinci companii românești identificate de Ziarul Financiar care operează angrouri. Toate aceste afaceri au fost gândite inițial pentru a deservi clienţți revânzători și operatorii HoReCa, însă între timp și-au deschis porțile și pentru consumatorii finali.
- O nouă companie de transport pasageri intră în România.
Este vorba de AZAL, compania aeriană a statului Azerbaidjan. AZAL Airlines, compania națională a Azerbaidjanului, va opera zboruri directe între București și Baku începând cu 3 iunie, a anunțat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunță Economica.net.
- Diaspora va putea cumpăra titluri de stat.
Ministerul Finanțelor lucrează în prezent la o aplicație care să ofere diasporei românești acces facil la achiziția de titluri de stat, a anunțat Ștefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului, la un eveniment organizat de Profit.ro. O astfel de aplicație ar permite românilor din afara țării să investească în titluri de stat emise de către guvernul României. Ministerul Finanțelor are în prezent programe de investiții pentru populație, Fidelis și Tezaur, care se adresează în principal investitorilor din țară.
- Comisia Europeană a aprobat IMM Plus 2024. Programul avea nevoie de un aviz pozitiv pentru că schema oferă ajutoare de stat.
Programul avizat de Comisia Europeană este IMM Plus 2024, program care continuă de fapt IMM Invest Plus, doar că acum beneficiază de fonduri care sunt ajutor de stat în valoare de 12,2 miliarde de lei sau 2,5 miliarde de euro. Despre asta a scris și platforma Termene.ro.
„Comisia Europeană a aprobat reintroducerea unei scheme românești de aproximativ 2,5 miliarde de euro (12,5 miliarde de lei) pentru sprijinirea companiilor în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit unui comunicat al instituției. Schema reintrodusă a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de ajutor de stat pentru criză și tranziție adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat la 20 noiembrie 2023.
Sprijinul vine atât sub formă de granturi, cât și de garanție pentru credite, iar valorile maxime ale ajutoarelor acordate companiilor au fost majorate față de versiunea inițială a schemei de ajutor.
- Câștigătorul Premiului Nobel în Economie Angus Deaton regretă că a promovat globalizarea.
„Realitatea m-a înșelat în privința globalizării”, scrie Angus Deaton pentru Business Insider, citat de Curs de Guvernare. „Sunt sceptic că globalizarea a redus sărăcia la nivel global”, scrie acesta.
„Sunt mult mai sceptic cu privire la beneficiile comerțului liber pentru lucrătorii americani și chiar sunt sceptic cu privire la afirmația, pe care eu și alții am făcut-o în trecut, că globalizarea a fost responsabilă pentru reducerea sărăciei la nivel global în ultimii 30 de ani”. Deaton indică, de exemplu, ceea ce se numește „șocul Chinei” – când China a apărut pentru prima dată ca centru global de comerț și industrializare, în anii 1980. Argumentul de atunci a fost că, în medie, acel nou flux de produse cu costuri reduse a fost bun pentru America – chiar dacă mulți și-au pierdut locurile de muncă în producția internă.
„Ideea era că oamenii care și-au pierdut slujba pierd bani în urma șocului din China, dar ceilalți dintre noi obținem bunuri ieftine la Walmart, iar teoria spunea că valoarea a ceea ce câștigăm este mai mult decât valoarea a ceea ce se pierde. Problema este că vorbim de oameni diferiți”, argumentează acum Deaton.
Economistul are o observație și despre imigrație în articolul său de la FMI: „Obișnuiam să subscrieu la aproape consensul dintre economiști că imigrarea în SUA a fost un lucru bun, cu mari beneficii pentru imigranți și cu costuri mici sau deloc pentru lucrătorii autohtoni. Nu mai cred așa ceva.”
Mulți angajatori dau vina pe lipsa imigrației pentru lipsa de personal, spunând că nu mai pot angaja suficient fără un aflux de forță de muncă nouă. Deaton traduce afirmația: „Nu ar trebui să asculți acest argument fără să auzi ceva și despre salarii”. Ce spun de fapt angajatorii este că „americanii nu sunt dispuși să facă o muncă pe salariile pe care le plătim imigranților”.
- Huawei a dat în judecată România pentru că i-a respins oferta de 5G
Gigantul chinez Huawei a dat în judecată statul român, cerând anularea deciziei prin care i-a fost respinsă cererea de obținere a autorizării pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G. Au fost dați în judecată atât prim-ministrul României, cât și Ministerul Cercetării și Consiliul Suprem de Apărare al Țării, prin Administrația Prezidențială, relevă datele analizate de Profit.ro.