Știrile zilei, 18 iulie. România are șapte ani pentru a reduce deficitul. Studiul Canalului București-Dunăre ar putea fi gata în decembrie
În Articol
- Azi e joi, 18 iulie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3
-
Dacia și Renault, cote de piață de 28% și, respectiv, 9,2%, la înmatriculări
Renault a anunţat că deţine în România o cotă de piaţă de 9,2%, iar Dacia a înmatriculat în ţara noastră, în primele şase luni ale anului, peste 26.400 de vehicule, ceea ce corespunde unei cote de piaţă de aproape 28%, scrie news.ro.
-
Bugetul de investiții în agriultură, suplimentat cu 578 de lei
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunţat că Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului de investiţii pentru agricultură cu 578 de milioane de lei. ”Am prevăzut banii necesari şi pentru dezvoltarea sistemului informatic al APIA, astfel încât plăţile către fermieri să fie făcute la timp. De asemenea, a fost suplimentat şi bugetul creditelor de angajament cu suma de 278 de milioane de lei, ca să avem bani pentru toţi potenţialii beneficiari ai măsurilor de sprijin”, a mai declarat acesta, potrivit news.ro.
-
Consumul de electricitate a crescut cu 30%
Românii au consumat în ultimele zece zile, când temperaturile au început să crească simțitor, cu aproximativ 30% mai multă electricitate în vârfurile de seară față de prima săptămână a lunii iulie, arată datele Transelectrica, analizate de HotNews.ro. Astfel, vârfurile de seară din ultimele 10 zile au fost între 8.400 și 8.600 de MW, față de aproximativ 6.500 – 7.000 de MW, cât a fost consumul de vârf în prima săptămână din luna iulie.
-
Ministerul Finanțelor cere zeci de milioane de lei în plus de la Guvern pentru salarii
Ministerul Finanțelor solicită astăzi, în ședința Guvernului, suplimentarea limitei creditelor de angajament cu 21,42 milioane lei și a limitei creditelor bugetare cu 19,08 milioane lei. Cele peste 40 de milioane de lei sunt necesare pentru a acoperi penalități impuse de către UE României legate de depozite de deșeuri, precum și pentru cheltuieli cu majorări salariale la Finanțe și instituții subordinate, scrie Profit.ro.
-
Facturi plătite prin scanarea feței sau a amprentei digitale
CEC Bank implementează o nouă funcționalitate destinată firmelor: scanarea instrumentelor de debit în aplicația de Mobile Banking – CEC app. Prin noua funcție, firmele pot achita biletele la ordin, cec-urile și cambiile doar prin scanarea ID-ului persoanei imputernicite în relația cu banca, scrie Economica.net.
-
Comisia Europeană vrea ca România să ajungă la un deficit de 3% în 7 ani
Ministerul de Finanțe a solicitat Comisiei Europene ca revenirea în ținta de deficit de 3% din PIB să se producă într-o perioadă de 7 ani, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți că România va parafa un acord în acest sens cu următoarea Comisie Europeană, anunță Curs de Guvernare. Ca să se întâmple asta, Finanțele trebuie să transmită la Bruxelles, în această toamnă, o serie de statistici și analize, afirmă surse apropiate negocierilor. România se află în procedura de deficit excesiv încă de dinaintea pandemiei și crizelor declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.
-
Canalul Dunăre – București ar putea avea studiu de fezabilitate în decembrie
Revizuirea studiului de fezabilitate pentru Canalul Dunăre – București va fi finalizată în decembrie 2024, în cazul în care nu va exista o prelungire necesară emiterii acordului de mediu, se arată într-un răspuns furnizat de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu la interpelarea deputatului Ion Marian Lazăr. Costul finalizării proiectului început pe vremea lui Nicolae Ceaușescu s-a dublat față de nivelul estimat în 2012, nivel care era atunci calculat la 1,7 miliarde de euro, inclusiv TVA, anunță Economica.net.
-
Caracteristicile unei companii de succes stabilite de BNR
Companiile de succes din România au o rentabilitate a activelor de 15%, cu 4,5 puncte procentuale peste media celorlalte companii de pe plan local, gradul de îndatorare (raportul dintre datorii și capital) este de sub 100%, față de 163% media celorlalte companii, iar valoarea medie a capitalurilor proprii este de aproape 30 de ori mai ridicată. Datele și evaluările reies dintr-un studiu realizat de Simona Ichim și Alin Vid, din cadrul Direcției de stabilitate financiară a Băncii Naționale a României (BNR). Conform rezultatelor, o firmă de succes este definită de caracteristici esențiale, care primează indiferent de sectorul de activitate. Acestea sunt prezentate de Curs de Guvernare.