Știrile weekendului, 7-8 septembrie. România va avea un plan de reducere a deficitului bugetar. Problemele locuințelor
În Articol
- Este din nou weekend, 7-8 septembrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale sfârșitului de săptămână. Platforma Termene.ro monitorizează mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
-
Bursa București a pierdut săptămâna trecută 13 miliarde de lei capitalizare
BVB a pierdut aproape 13 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână Redacția sept. 8, 2024 0 comentarii BVB, Bursa de Valori București Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut aproape 13 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 3,72%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 94,70%, în comparaţie cu săptămâna anterioară, transmite Agerpres. Potrivit datelor BVB, capitalizarea bursieră a ajuns la 335,619 miliarde de lei, în perioada 2 – 6 septembrie 2024, în scădere de la 348,576 miliarde de lei, în perioada 26 – 30 august, anunță Economedia.ro.
-
Analiza prețurilor locuințelor din București
Prețurile apartamentelor din București variază pe o plajă destul de largă, de la 1225 de euro/mp la 2800 euro/mp, în funcție de zonă, suprafață și anul de construcție, arată o analiză a ValorEasy consultată de Economedia. De menționat că în aceeași zonă și pentru același tip de apartament (ca suprafață) diferențele între constucțiile noi și cele vechi merg de la zeci de euro la sute de euro/mp. Potrivit raportului semestrial realizat de platforma de cercetare a pieței imobiliare și de evaluare a proprietăților rezidențiale, în interval de un an prețurile au crescut pe aproape toate segmente și în aproape toate zonele.
-
România va avea un plan de reducere a deficitului bugetar
-
Problemele locuințelor din România
Mai mult de 11% dintre gospodăriile din România au probleme serioase cu locuințele, deteriorate din diverse cauze, iar numeroase familii sunt afectate de probleme legate de zonele în care le sunt amplasate casele, arată Ancheta privind Calitatea Vieții realizată de Institutul Național de Statistică, conform Profit.ro. INS semnalează că unele gospodării acuză efectul neplăcut al unor factori care afectează zonele în care sunt amplasate locuințele. Printre acești factori se remarcă în mai mare măsură zgomotul produs de traficul rutier, feroviar sau aerian (13,6% din totalul gospodăriilor), poluarea aerului (11,5%), zgomotul produs de persoanele din vecinătate sau de copii (6,2%), riscul unor incidente de tipul furturilor și agresiunilor (6%) și, respectiv zgomotul industrial sau comercial (2,7%), relatează Agerpres.
-
Un nou retailer se pregătește să intre în România
Firma din România a retailerului olandez a efectuat o majorare de capital de 10 milioane de lei, adică două milioane de euro, potrivit datelor Economica.net. Compania a lansat și un portal în limba română pentru recrutarea de personal, dar încă nu au fost adăugate posturi. Ziarul Financiar relata recent că retailerul face recrutări pentru poziții de management. Action se prezintă ca fiind cel mai mare succes retailer din Europa. „De la un singur magazin micuț în Enkhuizen, am crescut în decursul a 30 de ani și am devenit o organizație internațională de vânzări cu peste 2.650 de magazine în 12 țări și cu o cifră de afaceri anuală de 11,3 miliarde de euro (2023)”, potrivit descrierii companiei.
-
Dezvoltarea durabilă a statelor din Uniunea Europeană
Ritmul din 2023 în care statele din Europa Centrală și de Est (ECE) își îndeplinesc Obiectivele de Dezvoltare Durabilă a încetinit, mai ales la capitolele: Bunăstare și sănătate, reducerea inegalităților și educația, se arată în studiul realizat de Erste Group, anunță Curs de Guvernare.
Referitor la diferențele dintre statele ECE și poziția relativă față de media UE, Slovenia ocupă primul loc, deoarece se situează peste media UE27 la cele mai multe obiective.
De cealaltă parte, România și Ungaria au cel mai mare potențial de creștere și de a ajunge din urmă restul statelor UE.
Din ECE, Croația a progresat la cel mai mare număr de obiective. În domeniul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, nicio țară nu a înregistrat progrese pentru toate cele 17 ținte.
-
Creșterea economică va fi sub 2% în 2024
Economiștii și băncile din România au început să reducă prognozele de creștere economică și estimează acum că economia românească va crește cu sub 2% în 2024, după cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică. Aceștia avertizează că, deși există un boom al consumului privat, acesta este disipat deoarece consumatorii consumă bunuri din importuri, așa că România transferă banii către creșterea economică a altor țări de unde importăm ce consumăm, anunță Economedia.ro.
-
Creșterea economică e risipită pe consumul din import
Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat vineri datele privind evoluția anemică a economiei României din prima jumătate a acestui an, avansul fiind de doar 0,7% din PIB. Datele detaliate publicate vineri arată că tot câștigul generat de avansul consumului, de 3,4 puncte procentuale, a fost șters de impactul negativ al exportului net, de -3,5 puncte procentuale (pp), mai anunță Curs de Guvernare.
”Datele arată că cea mai mare parte a creșterii consumului s-a datorat unei cereri mai mari de mărfuri de import, împreună cu o cerere slabă pentru exporturile românești. Aceasta a fost temerea noastră principală când am văzut datele semnal și a fost singura explicație logică pentru cifrele dezamăgitoare”, notează economiștii Erste, într-o notă transmisă investitorilor.
Investițiile au fost cele care au salvat situația, aportul lor la creșterea economică din primele șase luni ale anului fiind de 1,4pp, ”corectată” de impactul negativ al variației stocurilor, de -0,6pp.