Business News

Știrile weekendului, 10-11 august. Dobânzile băncilor la depozite sunt mai mari ca inflația. Șezlong sau prosop, cum se face plajă în Europa.

11 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Deși continuă să crească în popularitate la nivel mondial, șezlongurile au ajuns o problemă oarecum controversată în țările cu plaje celebre, anunță Economedia.ro, publicație care a analizat modul în care se face plajă pe Bătrânul Continent. Spre exemplu, în Grecia, în ultimii ani, mulți localnici au ajuns să protesteze pentru plaje mai libere și mai curate, arată The Guardian, iar susținătorii “mișcării prosoapelor” argumentează că șezlongurile la suprapreț, deseori instalate ilegal, se numără printre principalii vinovați.

După cel puțin doi ani și jumătate în care dobânzile pentru depozite au stat sub inflație, uneori cu mult sub acest indicator, situația pare că s-a schimbat. Nu toate băncile o fac, dar cel puțin cinci dintre ele dau randamente peste indicatorul de creștere a prețurilor, adică, în sfârșit, banii depuși în bancă fac iar „pui”. Din păcate pentru cei care economisesc, foarte probabil perioada cu dobânzi real pozitive va fi efemeră, ne asigură Economica.net.

În timp ce a porni un start-up este cel puțin incitant, obținerea finanțării poate fi o aventură în sine. Aspectul „facerii rost de bani” pentru a putea susține dezvoltarea unui produs revoluționar este ceva mai tehnic decât ar putea părea la prima vedere. Ideal, un start-up trece prin multiple serii de finanțare, fiecare cu caracteristicile sale, de la stadiul în care este compania, la capitalizarea ei pe piață și până la suma totală pe care o poate obține de la investitori. Așadar, deși nu este obligatoriu să le parcurgă pe toate, rundele de finanțare externă prin care poate trece un start-up ar fi șapte, anunță Economedia.ro.

Constructorul de automobile Toyota a transmis autoritățile japoneze un raport prin care își prezintă planul de măsuri pe care intenționează să le ia pentru ca erorile grave de certificare a automobilelor în testele de siguranță să nu se repete, relevă datele analizate de Profit.ro. Toyota Motor Corp. „a recunoscut că managementul nu a fost suficient implicat în operațiunile de certificare”, lăsând nesupravegheate operațiunile de certificare, sistemul de management al datelor și stabilirea de reguli și proceduri clare.

Rheinmetall, producător german de vehicule militare și arme, a cumpărat pachetul majoritar din Automecanica Mediaș, achiziție anunțată la începutul acestui an și finalizată în aprilie. Anunțul a venit după ce pe 3 noiembrie 2023, Nick Știrban, proprietarul Automecanica Mediaș a încheiat cu Rheinmetall contractul de vânzare a 72,5% din companie. La 30 aprilie anul acesta tranzacția a fost finalizată. „Prețul provizoriu de achiziție se ridică la cinci milioane de euro”, se arată în raportul financiar al Rheinmetall, consultat de Economica.net.

Pentru a 2-a sesiune consecutivă, bursa românească a fost pe o tendință negativă, însă aceasta a fost influențată de data ex-dividend. Săptămâna de tranzacționare care a debutat cu „lunea neagră” a anului 2024 s-a închis cu o sesiune în derivă pe marile burse ale lumii, în care cotațiile au alunecat ușor, fără impuls de reluare a raliului, dar și fără o respingere violentă a acestuia pentru o întoarcere pe mișcarea violent-descendentă din prima ședință a intervalului, anunță Profit.ro.

Metalele rare și semiconductorii au devenit materiile prime indispensabile dezvoltării economiilor naționale, luând locul ocupat în trecut de petrol și produse petroliere, anunță Curs de Guvernare. În ciuda eforturilor depuse în ultimul timp de SUA și UE, China controlează 90% din producția globală de metale rare, transformând aceste materii prime în potențiale arme strategice. În ceea ce privește semiconductorii, noua Strategie Integrată Militaro-Civilă a Chinei își propune să dezvolte tehnologii avansate pentru a eluda sancțiunile impuse de SUA și să se folosească de rezervele pe care le deține de pământuri rare pentru a perturba lanțurile de aprovizionare ale statelor concurente. Această strtategie este îndreptată împotriva intereselor multor țări, inclusiv a SUA și a Uniunii Europene.

Jucătorii din piața materialelor de construcții iau în calcul o scădere a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, ceea ce va afecta producătorii de materiale de construcție, anunță Economedia.ro. Compania ieșeană Brikston Construction Solutions SA (fosta Ceramica Iași), unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața producătorilor de produse ceramice din România, parte a grupului austriac Leier, se așteaptă la o serie de probleme pentru industria construcțiilor, transmite Ziarul de Iași, citând un raport al companiei.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro