Guvernul reglementează plata șomajului tehnic pentru salariații din companiile a căror activitate a fost suspendată prin decizia D.S.P.

 

Șomaj tehnic plătit de stat pentru angajații firmelor închise din motive epidemiologice

Nouă Ordonanță de Urgență publicată vineri, 24 iulie 2020, Guvernul a reglementat acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru salariații care desfășoară activitatea în cadrul unor societăți a căror activitate a fost suspendată în urma unei anchete epidemiologice. Așadar, în ipoteza în care D.S.P. decide suspendarea activității unei societăți ca urmare a riscului de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, salariații vor beneficia de șomaj tehnic pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, însă nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

 

Reamintim că prin O.U.G. nr. 30/2020, publicată în 21 martie 2020, la numai câteva zile de la începerea stării de urgență din 16 martie 2020, s-a dispus achitarea de către stat a indemnizațiilor angajaților plasați în șomaj tehnic, cărora le-au fost suspendate contractele de muncă. Limita maximă brută decontată de către stat era stabilită la 4.071 lei. Regimul fiscal aplicabil indemnizațiilor de șomaj tehnic acordate pe durata stării de urgență este aplicabil și în cazul mai sus descris.

 

În baza legii privind combaterea pandemiei COVID-19, începând cu data expirării stării de urgență (14 mai 2020), acordarea măsurilor de sprijin s-a menținut numai pentru domeniile de activitate în care au fost menținute restricții până la ridicarea acestora, însă nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

 

Discriminarea și hărțuirea la locul de muncă

Tot vineri, 24 iulie 2020, a fost publicată și o nouă lege prin care Codul Muncii a fost modificat. Începând cu data intrării în vigoare a acestei noi legi, și anume 27 iulie 2020, orice faptă de discriminare directă sau indirectă, respectiv hărțuire la locul de muncă va fi sancționată cu amendă de la 1.000 la 20.000 lei.

 

Este de reținut că nu va fi considerată discriminare existența unor cerințe profesionale esențiale și determinante, dacă și în măsura în care acestea sunt legitime și proporționale.

 

Un articol semnat de Daniel Moreanu, avocat în cadrul Baroului București și doctor în drept, publicat de Universul Juridic.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe