Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Varianta din acest an a programului Femeia Antreprenor se adresează în special afacerilor conduse de femei care au deja vechime în calitate de asociat/acționar în cadrul firmei și este absolut normal să existe și programe de acest tip, care ajută la scalarea afacerilor, pe lângă finanțările pentru start-up-uri, a declarat pentru termene.ro Elena Coandă, președinta Patronatului Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri.

Deși nu exclude participarea start-up-urilor, noua grilă de punctaj a programului guvernamental acordă 20 de puncte proiectelor depuse de femei antreprenor ce au o vechime de peste 24 de luni ca asociat/acționar în societate și 10 puncte dacă vechimea calității de asociat/acționar feminin în societate este mai mare de 12 luni.  „Facem parte din comitetul de monitorizare al acestui program și am votat această nouă grilă de punctaj”, a mai declarat Elena Coandă.

Potrivit acesteia, patronatul pe care îl reprezintă va face toate diligențele necesare pentru a ușura accesul membrilor la această finanțare. „În primul rând, odată ce programul va fi lansat, îl vom promova pe toate canalele de comunicații, fie că vorbim de Facebook, Whatsapp sau canale de comunicare directă. În plus, deși nu e un program care să ridice mari provocări în faza de înscriere, vom încerca să facilităm accesul la consultanță celor care vor avea nevoie”.

Când va fi lansat programul

La începutul lunii martie 2024, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat proiectul de procedură pentru programul Femeia Antreprenor 2024. Urmează ca proiectul să fie aprobat și apoi să fie deschisă sesiunea de înscrieri. Contactat de Termene.ro, Ștefan Radu Oprea – ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) nu a dorit să ne precizeze când estimează că se vor putea depune proiectele pentru granturi.

O sursă din MEAT a explicat însă pentru termene.ro că dorința ministerului este ca programul să aibă un calendar asemănător cu acela din 2022, de la ediția anterioară a Femeii Antreprenor. „Cum a fost atunci, cred că o să fie și acum; plus, minus o lună. Dar eu cred că o să fie la fel ca în 2022. Acesta este ipoteza de lucru de acum”, ne-a spus sursa.

Vechimea calității de acționară într-o firmă, valoarea contribuției la investiție, durata menținerii locului de muncă, prezența unui administrator feminin, profitabilitatea societății în 2021 și 2022, sunt criteriile după care se va evalua o cerere de finanțare.

Minimum 50 de puncte trebuie să obțină o firmă care va aplica la programul de granturi guvernamentale Femeia Antreprenor 2024 pentru a avea șanse să primească finanțările nerambursabile. Punctajul maxim care se poate obține este de 100 de puncte.

Deși nu a fost publicată oficial, Termene.ro a reușit să afle viitoarea grilă de punctaj a cererilor de finanțare care vor fi depuse în cadrul programului Femeia Antreprenor 2024.

Criteriul „Vechimea calității de asociat/acționar”

  • 20 de puncte pentru – Vechimea calității de asociat/acționar feminin în societate este mai mare decât 24 luni față de data publicării procedurii in Monitorul Oficial, perioada neîntreruptă.
  • 10 puncte pentru – vechimea calității de asociat/acționar feminin in societate este mai mare decât 12 luni fata de data publicării procedurii in Monitorul Oficial, perioada neîntreruptă.

Criteriul „Valoarea aportului propriu”

  • 20 de puncte pentru – Valoarea procentului aferent aportului propriu este mai mare de 30% din valoarea eligibilă a proiectului.
  • 15 puncte pentru – Valoarea procentului aferent aportului propriu este mai mare de 20% din valoarea eligibilă a proiectului.
  • 10 puncte pentru – Valoarea procentului aferent aportului propriu este 10% din valoarea eligibilă a proiectului.

Criteriul aferent profitabilității afacerii

  • 20 de puncte pentru – Societatea a obținut profit exploatare în exercițiile financiare aferente anilor 2021 și 2022.
  • 15 puncte pentru – Societatea a obținut profit exploatare în exercițiile financiare aferente anilor 2021.
  • 10 puncte pentru – Societatea a obținut profit exploatare în exercițiile financiare aferente anilor 2022.
  • 0 puncte pentru – Societatea nu a obținut profit exploatare în niciunul din exercițiile financiare aferente anilor 2021 și 2022, sau nu a avut activitate in această perioadă.

Criteriul aferent menținerii locurilor de muncă obligatorii create prin program

  • 10 puncte – Menține locurile de muncă obligatorii create prin program, o perioadă de minim 24 de luni de la momentul emiterii acordului de plată de către Agenția Teritoriale pentru Întreprinderi mici și mijlocii și turism (ATIMMT).
  • 5 puncte – Menține locurile de muncă obligatorii create prin program, o perioadă de minim 18 de luni de la momentul emiterii acordului de plată de către Agenția Teritoriale pentru Întreprinderi mici și mijlocii și turism (ATIMMT).
  • 0 puncte pentru – Menține locurile de muncă obligatorii create prin program, o perioadă de minim 24 de luni de la momentul emiterii acordului de plată de către Agenția Teritoriale pentru Întreprinderi mici și mijlocii și turism (ATIMMT).

Criteriul aferent investiției în echipamente tehnologice

  • 20 de puncte pentru – Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a) din procedura programului reprezentând mai mult de 60% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă formularului de înscriere.
  • 15 de puncte pentru – Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a)
    din procedura programului reprezentând mai mult de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă
    formularului de înscriere -15 puncte
  • 10 puncte pentru Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a) din procedura programului reprezentând mai mult de 40% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă formularului de înscriere.

Criteriul „Vechimea calității de administrator”

  • 10 puncte pentru – Vechimea calității de administrator feminin al societății este mai mare decât 6 luni fața de data publicării procedurii în Monitorul Oficial, perioada neîntreruptă.
  • 0 puncte pentru – Vechimea calității de administrator feminin al societății este mai mica decât 6 luni față de data publicării procedurii in Monitorul Oficial, perioada neîntreruptă.

Balotajul

Selectarea proiectelor se va face in ordinea descrescătoare a punctajului obținut. La punctaje egale vor prevala următoarele criterii:
– punctajul obținut la criteriul aferent vechimii calității de asociat/acționar
– punctajul obținut la criteriul aferent aportului propriu;
– punctajul obținut la criteriul aferent menținerii locurilor de muncă
– punctajul obținut la criteriul aferent investițiilor

Condițiile de finanțare și valoarea sprijinului oferit

Valoarea maximă a finanțării din acest an este de 200.000 de lei per proiect, bugetul total al programului fiind  de 200 de milioane de lei. Aportul beneficiarului trebuie să fie de minimum 5%.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe