• Ordonanța de Urgență care stabilește organizarea unei noi runde de finanțări în programul Electric Up a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial (nr. 389/2024). Schema de ajutor de stat se adresează exclusiv întreprinderilor care au domeniul principal de activitate în sectorul HORECA. Prima sesiune de finanțări a fost organizată în 2020.

După publicarea în Monitorul Oficial, mai este nevoie și ca Ministerul Energiei să adoptate Ghidul Solicitantului, proiect deja pus în dezbatere publică, și apoi și acest document să fie publicat în Monitorul Oficial. De-abia după acel moment se vor putea face înscrierile.

Prin Electric Up 2024 antreprenorii din domeniul Horeca pot solicita un ajutor de stat de maximum 150.000 de euro pentru a-și instala panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice.

Față de programul din 2020, pentru Electric Up 2024 s-a modificat puterea panourilor instalate pentru consumul propriu al afacerii, de la 100 de kwp la 150 de kwp.

„Ordonanță de Urgență privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp necesară consumului propriu, a stațiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, precum și a unui sistem alternativ de încălzire/răcire, prin Programul de finanțare «Electric U»”, este numele documentului publicat joi, 25 aprilie, în Monitorul Oficial.

Beneficiarii

Conform Ghidului Solicitantului, proiect pus în dezbatere de Ministerul Energiei, Beneficiarii eligibili în programul Electric Up 2024 vor fi exclusiv firmele din sectorul Horeca, societăți care administrează pensiuni, vile, hoteluri, restaurantele, spații de evenimente etc.

Societățile care solicită ajutorul de stat trebuie să aibă sub 250 de angajați și a căror bilanț anual nu depășește 50 de milioane de euro.

Beneficiarii vor avea la dispoziție un buget de minimum 450 de milioane de lei, bani proveniți de la bugetul de stat. Dacă toți solicitanții ar primi sumele maxime, bugetul ar ajunge pentru 600 de proiecte.

Firmele care solicită ajutorul de stat trebuie să fie pregătite să susțină minimum 25% din valoarea investiției pentru care au cerut sprijinul guvernului.

Ce se poate face cu ajutorul de stat

Cheltuielile eligibile cuprind achiziția de echipamente, cu lucrările de instalare, montaj și punere în funcțiune, precum și cu serviciile necesare implementării proiectului și care pot fi finanțate de stat.

Conform ordonanței de urgență publicată joi, 26 aprilie, în Monitorul Oficial, solicitanții ajutorului de stat trebuie ca în schimbul finanțării să-și utileze spațiile unde desfășoară activități Horeca doar cu:

  • sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 -150 kWp;
  • sistem de stocare minim 30% din energia produsă de sistemul de panouri fotovoltaice (kWh) și cel puțin o stație de reîncărcare vehicule electrice și electrice plug-in de minimum 22 kW (2×11 kW);
  • și, opțional și doar alături de una dintre variantele anterioare, cu un sistem electric alternativ de încălzire/răcire.

 

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe