Business News

Prim-ministrul Marcel Ciolacu va anunța astăzi patronatele că România va avea un nou cod fiscal din 2026

26 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Premierul a promis joi, în timpul vizitei la Bruxelles, că se va întâlni în această săptămână cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a-i informa și consulta cu privire la măsurile economice și fiscale pe care România trebuie să le adopte în acest an pentru a continua accesarea fondurilor PNRR și pentru a i se aproba planul de reducere a deficitului pe o perioadă de 7 ani, în loc de 4 ani, așa cum prevăd normele europene.

Un noi cod fiscal din 2026

Însă, pe lângă aceste măsuri punctuale, Executivul de la Palatul Victoria și-a asumat și să reformeze codul fiscal din România pentru a aplica reguli noi pentru impozitarea persoanelor, a firmelor, a proprietăților și chiar a cotei de TVA.

„Ne trebuie o reformă fiscală cu perspectivă pe termen mediu, e în PNRR. Acolo va fi o dezbatere publică. El se vor lua în primele 6 luni (n.r. – din 2025) ca să aibă efect în 2026”, a declarat Marcel Ciolacu.

Reprezentanții Guvernului României au anunțat în agenda prim-ministrului Marcel Ciolacu că acesta se va întâlni astăzi, de la ora 15:00, cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia. Concordia este una dintre cele mai mari asocieri patronale din România, reunind peste 2.000 de firme active în țară. Președintele confederației este Dan Șucu.

Planul de la 1 septembrie legat de modificare a Codului Fiscal

Premierul Marcel Ciolacu a declarat anterior că nicio modificare fiscală nu va mai fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței de Guvern fără consultarea și acordul prealabil al mediului privat și al societății civile. Prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au mai anunțat în această lună că Executivul de la Palatul Victoria lucrează la un plan de reducere a cheltuielilor fiscale, pe care îl va prezenta la 1 septembrie.

Toate statele aflate în procedură de deficit excesiv, inclusiv România, trebuie să discute acest Plan Fiscal cu Comisia Europeană până la începutul lunii septembrie, astfel încât, până la jumătatea lunii octombrie, acesta să fie prezentat Comisiei Europene.

Miza Guvernului României este ca oficialii de la Bruxelles să accepte planul de reducere a deficitului bugetar sub 3% pe o perioadă de 7 ani, în condițiile în care normele Comisiei Europene impun o perioadă de patru ani pentru a reveni sub pragul de 3%.

Din declarațiile lui Marcel Ciolacu reiese că acordul Comisiei Europene este condiționat de modificarea Codului Fiscal, în special de eliminarea facilităților fiscale pentru forța de muncă.

„Măsurile de corecție posibile includ eliminarea unor facilități fiscale pentru unii angajați și pentru microîntreprinderi, creșterea unor taxe și impozite, reducerea cheltuielilor bugetare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Impozitarea microîntreprinderilor

Marcel Ciolacu dorește, de asemenea, să afle opinia mediului de afaceri în legătură cu impozitarea microîntreprinderilor. Comisia Europeană a cerut în mod clar reducerea plafonului de impozitare sub 100.000 de euro, 50.000 de euro fiind varianta cerută de Bruxelles. În prezent, acest prag de impozitare este de 500.000 de euro.

„Reducerea plafonului pentru microîntreprinderi. În funcție de calculele Comisiei, se impune o decizie politică în cadrul coaliției de guvernare: dacă vom îndeplini acest jalon acum sau într-o anumită proiecție de timp, sau dacă coaliția își asumă politic să renunțe la o parte din suma din Cererea de plată 3 și să nu facă reducerea plafonului pentru microîntreprinderi. Cât ne va costa? Nu avem o sumă exactă. Guvernul a rezolvat 99% din solicitările privind microîntreprinderile, ultima solicitare fiind reducerea plafonului. Aici intervine necesitatea discuțiilor tehnice între specialiștii din Finanțe și Comisia Europeană”, a declarat Marcel Ciolacu.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro