Business News

Pașaportul digital pentru textile va afecta industria textilelor și a confecțiilor din România. Ce reguli se aplică de la 1 ianuarie 2025

19 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Pașaportul digital, în fapt o etichetă ușor accesibilă pe produse, va oferi instantaneu informații privind sustenabilitatea produsului.

Tot de la 1 ianuarie 2025, produce efecte directiva UE cu privire la obligativitatea ca în procesul de producție 40% din materia primă să reprezinte materii recuperabile.

Schimbări majore din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele din industria textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să respecte două noi directive UE care vor schimba total activitatea de producție. Impactul va fi unul major, mai ales că industria locală este dependentă de importurile de materie primă.

„Conform directivei europene, practic va avea loc o întreagă revoluție în industria textilelor, confecțiilor, pielăriei și a încălțămintei. Deci începând de la 1 ianuarie 2025, toate produsele vor avea un cod QR ( n.red- un pașaport digital) care va furniza informații legat de emisiile de carbon, consumul de apă, câti ani trebuie să porți produsele textile etc. Impactul cel mai grav este că toate produsele vor trebui să aibă 40% materii recuperabile”, a declarat pentru Termene.ro Mihai Păsculescu, președintele Fepaius.

Din păcate, industria autohtonă pare să fie prea puțin interesată de noile obligații care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, după cum recunoaște chiar reprezentantul Fepaius.

Dacă cei doi parametri nu vor fi respectați, pur și simplu produsele realizate în fabricile din România, de la textile și până la încălțăminte, nu vor mai putea fi vândute în magazine

„Industria nu prea este pregătită, eu sunt supărat și pe colegii mei, care nu prea înțeleg ce îi așteaptă”, a mai precizat Păsculescu.

Materii recuperabile

Reprezentantul Fepaius afirmă că aceste materiale recuperabile vor fi aduse din import, iar, cel mai probabil, vor fi de proveniență chineză, în condițiile în care asiaticii se pregătesc de câțiva ani pentru acest moment.

În plus, la noi nu mai există filaturi sau țesătorii de ani buni.

„Firmele din sector s-au pregătit în felul următor: vor importa toată materia primă de afară. Astăzi, în industria noastră, 95% din tot ce se produce se exportă. Deci, cam tot în proporție de 95% se importă materia primă, fie că sunt fire pentru tricotaje, ori țăsături”, a menționat Păsculescu.

Mai trebuie menționat și faptul ce tot de la 1 ianuarie 2025 România va trebui să colecteze selectiv deșeurile textile, sarcină care va reveni primăriilor.

Pașaportul digital

De anul viitor, UE a introdus un „paşaport digital al produsului”, care are rolul de a-i ajuta pe consumatori, dar și pe producători să facă alegeri mai sustenabile. De asemenea, autorităţile vor putea să verifice mult mai ușor dacă sunt respectate cerinţele legale.

„Paşaportul” va fi o etichetă uşor accesibilă pe produse, care va oferi informaţii privind sustenabilitatea produsului.

Noile reglementări vor urmări să stimuleze circularitatea, pașaportul digital urmând să ofere informații legat de durabilitatea produselor, capacitatea de reutilizare, de modernizare şi de reparare, prezenţa substanţelor chimice care inhibă reutilizarea şi reciclarea materialelor, energia şi utilizarea eficientă a resurselor, conţinutul de materiale reciclate, amprenta de carbon şi amprenta de mediu.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro