Business News

Majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie ar costa bugetul public peste 3,6 miliarde de lei doar în 2024

Loading the Amira Audio Citește articolul...

În această săptămână, Guvernul va aproba creșterea salariului minim brut la 3.700 de lei, conform unui proiect de hotărâre de guvern anunțat de premierul Marcel Ciolacu. Din această sumă, 300 de lei vor fi fără taxe. Asta înseamnă că cei remunerați cu leafa minimă vor primi în mână cu 284 de lei mai mult față de acum. Practic, un angajat va încasa lunar 2.363 de lei net, iar statul 1.337 de lei.

Pierderile fiscale: 1,3 miliarde de lei

Proiectul de majorare a salariului minim este acum însoțit și de un proiect al Ministerului de Finanțe, pus astăzi în dezbatere publică, în care se precizează că este nevoie de modificarea Codului Fiscal, Legii nr. 227/2015, pentru a acoperi minusurile bugetare cauzate de majorarea salariului minim și a sumei neimpozitate din acest venit.

„Majorarea valorii neimpozabile de la 200 de lei la 300 de lei, concomitent cu creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, generează un impact asupra veniturilor bugetare de minus 261 de milioane de lei, pentru 5 luni de aplicare a măsurii, impact negativ care poate fi compensat parțial de instituirea măsurilor ce vizează stoparea practicii de eludare a prevederilor privind plata accizelor”, precizează reprezentanții ministerului.

Rezultă că până la sfârșitul anului, pierderile bugetare cauzate de majorarea salariului minim sunt de 1,3 miliarde de lei sau 260 de milioane de euro.

Pentru a acoperi această sumă, Ministerul de Finanțe propune ca plata accizelor să se facă anticipat pentru firmele care nu mai au spațiu în depozitul autorizat și doresc mutarea acestora în alte spații. Mutarea produselor accizate în alte spații se va face doar după plata anticipată a accizei.

Cheltuielile cu majorarea salariilor bugetarilor: 2,3 miliarde de lei

Majorarea salariului minim duce și la creșterea salariului bugetarilor. Conform datelor Ministerului de Finanțe, la finalul lunii aprilie, în sistemul public erau 1.292.549 de persoane. Salariul acestora este calculat în funcție de salariul minim brut.

Reamintim că, începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare se stabilesc prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.

Mai exact, dacă o funcție publică are coeficientul 2,2, acesta se înmulțește cu salariul minim brut, ceea ce va face ca persoana încadrată pe această funcție să beneficieze din iulie de o majorare de 440 de lei față de salariul primit până în iunie.

Rezultă că bugetele de salarii din sistemul public vor crește minimum cu 400 de lei pentru fiecare angajat din cei 1,29 de milioane de persoane. Prin urmare, costul bugetelor publice locale și ale administrațiilor centrale va fi mai mare cu 516 milioane de lei pe lună. Pe toate cele șase luni dintre iulie și decembrie, costul bugetar ar ajunge la aproape 3,1 miliarde de lei.

Însă, dacă se ține cont că din cei 400 de lei cu care se majorează salariul minim brut de la 3.300 la 3.700, 100 de lei sunt neimpozabili față de 1 iunie 2024, iar 300 sunt impozabili, iar impozitele sunt undeva la 38% din fiecare leu plătit ca salariu minim, rezultă că din majorarea de 400 de lei, 105 se întorc la stat sub formă de contribuții sociale și contribuții de sănătate.

Augustin Feneșan, președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor, a declarat pentru Termene.ro că măsura majorării salariului minim este benefică, dar „am militat și vom milita în continuare pentru decuplarea veniturilor anumitor bugetari, cum ar fi salariații din primării, de salariul minim. De asemenea, cuantumul amenzilor este corelat cu salariul minim. Este ceva anormal și pune presiune suplimentară pe creșterea prețurilor”, a mai declarat el.

Mai puteți citi pe Business News by Termene.ro:

Cum se crește o afacere cu lavandă în România. Povestea „Grădinii de lavandă”

Veniturile aduse de Florin Piersic cu singura piesă de teatru în care mai joacă. Actorul l-a interpretat pe Pierre, un rol scris pentru Alain Delon, de 1.281 de ori

Majorarea salariului minim la 3.700 de lei ar putea bloca angajările companiilor pe pozițiile de new-entry destinate tinerilor

Cum a evoluat salariul minim brut până să ajungă la 3.700 de lei din iulie. Majorările din 2024 sunt cât cele dintre 2004 și 2016

Producători români, despre limitarea adaosului comercial la 20%: Măsura este binevenită, se va vedea și în buzunarul cumpărătorului și în vânzări

Primele reacții ale patronatelor la transformarea ANAF într-o instituție cu obligația de a descoperi fraude fiscale. Fiscul are restanțe la digitalizare

Cardul de sănătate ar putea ajunge aplicație pe telefonul mobil. Medicii de familie cred că ideea e bună, dar nu se poate aplica la actualul sistem informatic

Cum va funcționa Sistemul Ro e-Transport. Toate amănuntele și proiectul integral propus de autoritățile statului

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro