Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • În decurs de o săptămână Ministerul Agriculturii și-a propus să finalizeze ordonanța prin care adaosul la raft pentru produsele alimentare românești va fi limitat la 20%.

În urmă cu câteva zile, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, preciza pentru un post de televiziune că pe lista mărfurilor cu adaos plafonat se vor afla toate alimentele produse în România cu materie primă din România.

Vorbind despre marja la raft practicată în prezent de marile rețele comerciale, acesta a dat exemplul magiunului de Topoloveni, în cazul căruia retailerii aplicau adaos chiar și de 100%, în timp ce produsele similare de import ar fi fost vândute cu un plus de 25%.

De la începutul anului, magiunul de Topoloveni se află deja pe lista cu produse de bază în cazul cărora marja aplicată de retailer a fost plafonată.

„Măsura este foarte bine-venită, iar limitarea adaosului de la începutul anului s-a simțit în vânzări”, a declarat pentru termene.ro Diana Stanciulov, director juridic și comercial al firmei Sonimpex, ce are în portofoliu magiunul de Topoloveni.

Asemeni, multor producători români, firma a avut în trecut dispute cu mari retaileri care au încercat să și maximizeze profitul forțând furnizorii și producătorii să își reducă drastic marjele de câștig.

Delistarea

„În prezent, avem pe rol un proces cu Metro tocmai pentru practici de acest gen, și pentru faptul că au încercat să ne forțeze să scădem prețul, ceea ce nu am acceptat, așa că am fost delistați, ceea ce interzice oarecum prevederile legii 81/2022. Dacă am fi acceptat, cred că adaosul la raft ar fi fost foarte mare%”, a mai spus aceasta.

Alături de alți câțiva producători români, Sonimpex a participat zilele trecute la discuțiile din cadrul Comisiei Economice din Senat tocmai pe această temă.

„Au fost prezenți Consiliul Concurenți, reprezentanți ai retailerilor, ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului și doar patru sau cinci producători români. Nu suntem susținătorii principiilor egalitare, nu vrem să limităm dreptul magazinelor de a își configura propriile practici comerciale, dar acest sprijin este binevenit și ne ajută efectiv să rămânem pe piață. Trebuie să existe niște adaosuri echilibrate pentru toți. Să nu uităm că dacă un procesator local dispare, au de suferit la rândul lor producătorii de fructe și legume locali, respectiv furnizorii”, a explicat Diana Stanciulov.

Perioada plafonării va fi stabilită cu procesatorii și retailerii

Ministrul Barbu a mai anunțat că prin această nouă ordonanță se dorește ca „românii cu venituri mici și medii să aibă acces la alimente de bază de calitate, românești, cu prețuri corecte”.

Acesta a mai declarat că perioada de valabilitate a plafonării va fi stabilită împreună cu procesatorii și retailerii, adăugând că „nu s-ar fi intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piață stabilă și dată prețul alimentelor românești la raft ar fi corect”.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe