Loading the Amira Audio Citește articolul...

Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi antreprenorilor – și nu numai – șansa de a obține rapid și dintre-un singur loc cele mai importante informații ale zilei. Este vorba știri  care au legătură cu mediul economic autohton sau cu activitatea antreprenorială.

 

  • Ministerul de Finanțe vrea să amâne cu două săptămâni termenul pentru declarația de impozitare în sistem de microîntreprindere. Ministerul Finanțelor va extinde până la 15 aprilie termenul până la care trebuie declarată la ANAF ieșirea din sistemul de impozitare în regim de microîntreprindere, prevederea fiind deja introdusă într-un proiect de ordonanță cu reglaje la măsurile de reducere a cheltuielilor anunțate anul trecut, potrivit informațiilor Profit.ro.

 

  • Deficit record înregistrat la bugetul de stat în primele două luni din 2024. Profit.ro anunță că Guvernul României a înregistrat în primele două luni un deficit bugetar de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB, față de deficitul de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB aferent celor două luni ale anului 2023, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. O gaură de circa 21 miliarde de lei s-a înregistrat doar în februarie, determinată de cheltuieli cu înarmarea, dar și de sume mari alocate pentru stingerea datoriilor în sectorul de sănătate, mai anunță Profit.ro.

 

  • România a depășit anul trecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare, arată estimările publicate azi de Eurostat, biroul statistic al UE, citat de Economedia. România se situează la 78% din media UE, în creștere față de anul trecut, și a depășit Ungaria la acest indicator, țara vecină fiind la doar 76%. Țara noastră se apropie ușor de Polonia (80%), dar se află încă la coada listei, cu doar șase state în urmă. În 2023, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, exprimat în standarde de putere de cumpărare, varia între 64% din media UE în Bulgaria și 240% în Luxemburg Conform datelor pentru 2023.

 

  • A scăzut indicele ROBOR. Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,05%, de la 6,06%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, anunță publicația profit.ro.

 

  • A fost modificat înainte de vot proiectul de lege prin care se plafonau dobânzile bancare. Parlamentarii au votat acest proiect, care dacă nu va fi contestat la Curtea Constituțională, va fi aplicat și va plafona dobânzile la creditele făcute la Instituțiile Financiare Nebancare. Hotnews.ro scrie astăzi că proiectul privind plafonarea dobânzilor la creditele luate de la IFN-uri (Instituțiile Financiare Nebancare) și de la bănci a fost modificat chiar înainte cu o zi de votul în plen de astăzi.  Proiectul nu mai face vreo referire la sistemul bancar și a fost modificat de parlamentari PSD, grup care a și inițiat proiectul de lege. Astfel, dacă inițiativa va fi votată astăzi și va ajunge să fie aplicată va face referire doar la creditele de la IFN-uri. Principalul scop al legii, potrivit social-democraților, este că pentru creditele de până la 25.000 de lei luate de la IFN-uri, instituții financiare nebancare, consumatorul nu poate plăti mai mult de dublul valorii totale a creditului. Opoziția susține că inițiativa are șanse foarte mari să pice la Curtea Constituțională, deoarece se aplică și creditelor aflate în derulare.

 

  • A crescut prețul la carburanți. Economedia anunță că Petrom, liderul pieței carburanților din România, a majorat prețul benzinei cu 4 bani pe litru, a doua scumpire din luna martie. Asta după ce sâmbătă, 23 martie benzina s-a ieftinit cu 1 ban pe litru.

 

  • Românii economisesc și investesc mai mult. Publicația Curs de Guvernare a realizat o analiză din care reiesse că „apetitul persoanelor fizice pentru investiții financiare a început anul cu o revenire puternică”. „Românii au plasat net (plasamente minus retrageri) peste 402 milioane de lei în fondurile de investiții mutuale, în ianuarie – ceea ce înseamnă, într-o singură lună, sau cât 41% din tot anul trecut, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF)”, mai susțin jurnaliștii publicației.

 

  • Topul băncilor care operează în România, ținând cont de active. Publicația Ziarul Financiar a publicat astăzi un material în care realizează „topul băncilor mari după active în 2023”. Jurnaliștii publicații observă că băncile mari din top zece și-au majorat activele cu 10%-35% în 2023, peste inflație. Primele trei locuri sunt ocupate de Banca TransIlvania, BCR și CEC.
Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe