• Azi e vineri, 19 aprilie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este updatată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Noua strategie a UE pentru a rămâne competitivă.
Economedia.ro publică un articol despre schimbare radicală de strategie la nivelul UE. Liderii europeni ar dori să reformeze economia UE și piața unică pentru a recupera decalajul de competitivitate față de SUA și China. Cele mai importante reforme le regăsiți în articol.
  • A fost publicat ghidul de finanțare pentru investiții în capacități de producție a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd.

Ghidul de finanțare pentru investiții în capacități de producție a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost postat, vineri, în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Mai multe informații pe Economica.net.

  • Statistica pe anul 2023 a ratei de ocupare a populației în vârstă de 20-64 de ani.

În anul 2023, rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 de ani a fost de 68,7%, în creștere față de anul anterior cu 0,2 puncte procentuale, anunță Economedia.ro. În anul 2023 populația activă a României era de 8,152 de milioane de persoane, din care 7,696 milioane erau persoane ocupate și 455.6oo erau șomeri. În anul 2023, rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 de ani) a fost de 63,0%, în scădere față de anul anterior cu 0,1 puncte procentuale. Ca și în anii anteriori, rata de ocupare a fost mai mare la bărbați (71,7%, față de 54,3% la femei). Pe medii de rezidență, rata de ocupare a fost mai mare în mediul urban (68,6%, față de 57,1% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 de ani) a fost de 18,7%, iar cea a persoanelor vârstnice (55-64 de ani) de 51,0%.

  • De la poarta fermei pe raft, cum se modifică prețurile în România
Economica.net a publicat un material care prezintă evoluția prețurilor unor produse pe lanțul economic dintre producător și comerciant final către populație. Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele UE, Economica a calculat cu cât cresc prețurile, în medie, pe lanțul de aprovizionare, de la producător la magazin. Un kilogram de mere din producție locală costa în martie anul acesta pe rafturile magazinelor din România 0,89 de euro (89,04 euro/100 kilograme), cu 54% mai mult decât prețul cu care același produs a plecat de la fermier.
  • Cum decurg procesele ANPC cu băncile pe tema ratelor egale.

Băncile au obținut decizii favorabile, pe fond, în două dintre litigiile deschise împotriva Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, după ce au fost amendate cu argumentul că solicită clienților rambursarea creditelor în rate egale. Într-un alt dosar, instanța a dat dreptate ANPC, relevă datele analizate de Profit.ro. ANPC a anunțat în februarie că a avut câștig de cauză într-o contestație depusă de ProCredit Bank, tranșată în primă instanță de Judecătoria Sectorului 1. Ce a omis să spună ANPC este că aceeași instanță (dar un alt complet) a admis anterior contestația First Bank în ceea ce privește amenda aplicată în 2023. Ulterior, Judecătoria Sectorului 3 a admis și contestația Libra Bank în aceeași speță.

  • A scăzut producția industrială.

Ancheta economică de conjunctură realizată de Comisia Națională de Prognoză anticipează o scădere cu 5,1% a producției industriale în primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut din cauza problemelor din lanțurile de aprovizionare și a prețurilor ridicate la materii prime și energie. Mai multe informații pe Curs de Guvernare.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe