• Azi e miercuri, 17 aprilie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este updatată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Fiscul dorește să extindă lista bunurilor cu risc fiscal ridicat monitorizate prin sistemul e-Transport.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat miercuri, 17 aprilie 2024, un proiect de ordin în acest sens. Lista actualizată a bunurilor cu risc fiscal ridicat, de care firmele de transport ar trebui să țină cont, ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2024, potrivit proiectului.

  • Executivul ar dori să vândă acțiunile TAROM.

Guvernul negociază cu două companii din Qatar și Emiratele Unite, unde premierul Ciolacu este la acest moment în vizită, vânzarea unui pachet de acțiuni la compania națională aeriană TAROM, anunță Profit.ro. Reamintim însă că nici Qatar Airways, nici Emirates nu au fost interesate să aibă pachete de acțiuni la alte companii. Cele două state arabe au fost interesate de administrarea unor aeroporturi sau dezvoltarea acestora.

  • Când ar putea fi publicat și aprobat ghidul ediției Start-Up Nation 2024.

Ghidul, manualul procedurii de înscriere a proiectelor în platformă ar putea fi publicat în trimestrul al treilea din acest an, așa cum a aflat Termene.ro. Cel puțin  aceasta este varianta de lucru din această săptămână de la Ministerul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului (MEAT), dar și cea transmisă membrilor coaliție de guvernare formată din partidele PSD și PNL.

  • Comisia Europeană a publicat Registrul de transparență al UE.

Există în continuare un risc ca anumite activități de lobby de pe lângă legiuitorii UE să scape „radarului”, potrivit unui raport al Curții de Conturi Europene. Registrul de transparență al UE, care conține informații despre cine face lobby pe lângă Comisie, Parlament și Consiliu, are elemente pozitive și informează cetățenii cu privire la influența potențială a lobbyiștilor. Acest registru are însă unele deficiențe și lacune în informații, care reduc din transparența activităților de lobby din cele mai mari trei instituții ale UE. În plus, lobbyiștii pot ocoli registrul pentru o serie de interacțiuni prin care pot influența totuși legiuitorii UE.

În raport se precizează referitor la România că „În prezent, opt state membre (Germania, Irlanda, Grecia, Franța, Lituania, Austria, Polonia și Slovenia) dispun de sisteme de înregistrare obligatorie pentru lobbyiști, iar patru (Belgia, Italia, Țările de Jos și România) au sisteme cu înscriere voluntară14. În afara UE, Canada și SUA se numără printre țările care au instituit registre obligatorii pentru activitățile de lobby”.

  • Proiect: arendă doar pe minimum 7 ani.

După ce nu a reușit să treacă prin Parlament două proiecte legislative identice, prin care este impusă, fără diferențiere, o durată minimă de 7 ani a contractelor de arendare, mai mulți parlamentari au inițiat pentru a treia oară același proiect legislativ. Mai multe pe Profit.ro.

  • Investiție germană majoră în economia din România.

Huf Group, furnizor german în domeniul sistemelor de închidere și acces pentru industria de automotive, a deschis la Timișoara Laboratorul Centrului Tehnic România (TCRL), prezentat drept cel mai mare centru de testare și validare al companiei la nivel mondial, anunță Profit.ro. „Huf urmărește o strategie clară de creștere: își propune să atingă vânzări nete de 2 miliarde de euro până în 2031, iar Huf România va juca un rol și mai important ca niciodată în atingerea acestui obiectiv”, a declarat Bogdan Nuna, CTO Huf.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe