Business News

Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 3 mai. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici

3 mai 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este updatată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Banca de stat CEC Bank a ajuns a treia cea mai mare bancă după dimensiunea bilanțului din România, după ce a depășit, surprinzător, BRD Société Générale, dar și Raiffeisen Bank și ING Bank. Secretul saltului spectaculos de anul trecut? CEC a primit depozite peste așteptări de la clienții mari pe care le-a plasat în mare măsură, conform analizei Profit.ro, într-un volum record de titluri de stat, care au ajuns să fie cât creditele.

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit din nou motorina, vineri, astfel că aceasta este acum cu 7 bani mai ieftină decât benzina, lucru rar, situația fiind, de obicei, invers, anunță Economedia.ro. Prețul carburanților s-a modificat în această săptămână de două ori. Astfel, față de sâmbătă, când motorina a devenit mai ieftină decât benzina, s-au mai schimbat prețurile de două ori: pe 1 mai, când s-a scumpit benzina cu doi bani și astăzi, când motorina s-a ieftinit cu 5 bani.

Indicatorul de încredere al mediului de afaceri în economia din România, publicat în fiecare lună de Comisia Europeană (Economic Sentiment Indicator – ESI), a înregistrat o nouă creştere în luna aprilie, semnalând o îmbunătăţire a ritmului creşterii economice în prima lună din cel de-al doilea trimestru al anului, comparativ cu lunile anterioare, anunță Economedia.ro.

Statul a calculat dobânzile de recuperat. Aproape 200 de milioane de lei are de recuperat statul din insolvența Blue Air. Suma este reprezentată de împrumutul acordat, dar și de dobânzile calculate de Ministerul Finanțelor, anunță Economica.net.

La sfârșitul anului 2023, existau 632.423 de puncte de încărcare publice disponibile în UE și aproximativ trei milioane de vehicule electrice cu baterii (BEV) erau în circulație, anunță Curs de Guvernare. Aproximativ 61% din aceste puncte de încărcare erau concentrate în trei țări – Franța, Germania și Țările de Jos. Comisia Europeană estimează că este nevoie de 3,5 milioane de puncte de încărcare până în 2030 pentru a susține nivelul de electrificare a vehiculelor necesar pentru a atinge nivelul propus de reducere cu 55% a emisiilor de CO2 pentru autoturisme, în 2030. Estimările ACEA indică o cerere mult mai mare: 8,8 milioane de puncte de încărcare până în 2030, ajungând la 18,8 milioane până în 2035. În România existau 2.754 de puncte de încărcare, cu 130 mai multe decât Bulgaria, deși populația sa este de peste trei ori mai mare decât cea a țării din sudul Dunării: Comisia subestimează necesarul, fiindcă a folosit premise greșite, spune un studiu ACEA.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro