Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e joi, 23 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Asigurarea obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi din 2025.
Sunt șanse mari ca de anul viitor asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor (PAD) să fie mai scumpă, în condițiile în care Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), instituția care o emite, se îndreaptă spre pierderi în actualul context marcat de catastrofe în întreaga lume. De altfel, în raportul de solvabilitate, PAID vorbește despre o posibilă „insuficiență” a primei de asigurare actuale, anunță Economica.net.
  • Estimarea marilor magazine de retail: dețin 21% din produsul intern brut al României și 800.000 de angajați.

Industria de retail contribuie cu 21% la PIB-ul României, având în total 800.000 de angajați, potrivit unui comunicat publicat de Asociația Marilor Rețele Comerciale (AMRCR). Conform AMRCR, retailul din România acoperă 15% din pensiile actuale și 13% din toate taxele și impozitele încasate la bugetul public. Din top 30 de angajatori la nivel național, 8 provin din sectorul de retail, conform Economedia.ro.

  • Grupul german Karl Mayer, producător de mașini textile, intră în România.

Compania pregătește pregătind direct două fabrici, în Baia Mare, pe platforma IMMUM și la fostul Confstar, investiție estimată, în primă fază, la 25 milioane euro, anunță Profit.ro.  Cu peste 3.100 de angajați în întreaga lume, compania are filiale în SUA, India, Italia, Hong Kong, Japonia, China, Bangladesh și Elveția, precum și agenții în întreaga lume. Grupul, o afacere de familie, a fost înființat în 1937.

  • Sandero este liderul european la vânzări auto în 2024.

Modelul Sandero, produs de Dacia în România și în Maroc, își mărește distanța față de principalul rival din acest an, VW Golf, mașina care timp de decenii a fost preferata europenilor. După o lună aprilie foarte bună, în care a revenit pe primul loc, Sandero și-a consolidat primul loc în vânzări de la începutul acestui an, relevă datele analizate de Profit.ro.

  • S-au ieftin carburanții și în România.

Petrom, liderul pieței carburanților, a ieftinit din nou carburanții, la o săptămână după precedenta reducere de prețuri, anunță Economedia.ro. De data aceasta, a scăzut doar prețul benzinei cu 4 bani pe litru, iar acum benzina standard și motorina standard au același preț. Este o situația rară pentru piața din România, ultima dată s-a întâmplat în primăvara anului trecut. Modificarea de preț de joi 23 mai 2024 este cea de-a zecea din ultima lună.  Ieftinirea carburanților a început  pe 20 aprilie, zi în care motorina a scăzut sub 7,5 lei pe litru.

  • Prețul petrolului a scăzut pe piețele internaționale.

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu aproximativ 1%, retrăgându-se pentru a treia zi consecutiv, pe baza aşteptărilor că reducerile ratelor dobânzilor din SUA ar putea fi amânate din cauza inflaţiei persistente, care ar putea slăbi cererea de petrol, transmite agenția Reuters, citată de News.ro. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 67 de cenţi, sau cu 0,81%, la 82,21 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 75 de cenți, sau 0,95%, până la 77,91 dolari. Știrea poate fi citită și pe Economedia.ro.

  • Lidl a vândut magazine din România.

Retailerul german Lidl, liderul pieței de retail alimentar din România, a vândut consorțiului format din Square 7 și M Core opt sau nouă proiecte de magazine de pe piața locală, cu scopul închirierii lor după construire, și a încheiat astfel de parteneriate și cu alți investitori imobiliari, ca parte a planului său de diversificare a modalităților de expansiune locală, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

  • Analiza fondurilor de investiții.

Ponderea investițiilor financiare personale în valoarea afacerilor României este printre cele mai mici din Uniunea Europeană: 2,36% din PIB în 2023 – activele fondurilor de investiții, mai ales mutuale – potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) și Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), anunță Curs de Guvernare.

O proporție mai mare o au fondurile de pensii Pilon 2, circa 8,4% din PIB estimat pentru anul trecut. Acestea, însă, nu sunt o expresie a comportamentului investițional, câtă vreme sunt obligatorii și depind de deciziile discreționare ale guvernului, care de ani buni nu reușește să respecte legea privind distribuția cotei de CAS.

Așa stând lucrurile, cele mai recente date ale Băncii Mondiale, arăta o poziție relativ bună a fondurilor de pensii din România față de PIB: 7,4% în 2020 față de 6,4% în Polonia (pioniera fondurilor de pensii în regiune), 4% în Ungaria și numai 1% în Grecia, dar sub ponderea din Slovacia, Cehia și Lituania).

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe