• Azi e joi, 2 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este updatată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Leoni închide fabrica de la Luduș.

Aproximativ 200 de angajați ai fabricii Leoni din Luduş au protestat, joi, după decizia de închidere a punctului de lucru, solicitând să li se respecte drepturile sociale, anunță Economedia.ro. Cu filiale în mai multe orașe și localități din România, producătorul de componente pentru industria auto este unul dintre cei mai mari angajatori din țară, având peste 12.000 de angajați.

  • Ministerul Finanțelor face noi împrumuturi bancare.
Ministerul Finanțelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 690 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni, anunță Economica.net.
  • Indicele ROBOR stagnează.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,05%, anunță Profit.ro. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

  • Industria își revine, potrivit unui raport Erste Group.

Indicele PMI pentru România, depășește pentru prima dată 50 de puncte, fiind primul semn de revenire a industriei pe piața locală, anunță Economedia.ro. Indicele BCR Romania Manufacturing PMI, un indice care măsoară starea de sănătate a economiei prin intențiile de cumpărare ale managerilor din industria locală de prelucrare în conformitate cu standardele S&P, a atins în luna aprilie cea mai puternică valoare înregistrată până acum, de peste 50 de puncte. Acesta este primul semn de revenire a industriei pe piața locală, deși se preconizează că recuperarea nu va fi lineară, potrivit raportului Erste Group.

  • Renault a prezentat „Dusterul de lux”, cu motor hibrid

Pentru a maximiza eficiența platformei și a investițiilor în dezvoltarea modelului Dacia Duster, Renault Group a decis să producă încă un model care va folosi exact aceeași platformă și o parte din motorizările propuse pentru modelul Duster. Noul Renault Symbioz are toate trăsăturile unui SUV al mărcii, având dimensiuni compacte și un preț destul de apropiat de Duster. Mai multe detalii, plus foto și video pe Profit.ro.

  • Datoria publică a României a ajuns la 841 miliarde lei în februarie 2024, depășind 52,4% din PIB

Datoria publică a României a ajuns la 841,292 miliarde lei în februarie 2024, depășind 52,5% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Reamintim că în ianuarie 2024 datoria publică a ajuns la 802 miliarde lei, depășind pragul de 50,2% din PIB. Datoria guvernamentală s-a situat la 48,9% din PIB, în decembrie 2023. Gradul de îndatorare a depășit în trecut pragul de 50% din PIB de mai multe ori, însă doar pentru perioade foarte scurte, anunță Economedia.ro.

  • 29 de retaileri au primit amenzi de la ANAF pentru că au depășit cota maximă a adaosului comercial.
În ciuda legislației care limitează, în cazul unor alimente de bază, adaosul comercial practicat de comercianți la maximum 20% față de prețul de achiziție, unele magazine au adăugat la preț și peste 70% la categorii de produse precum pâinea, laptele, iaurtul, făină, mălaiul, uleiul sau carnea proaspătă de pui, anunță Economica.net. Pentru că au pus adaos comercial peste 20% la produse alimentare de bază care intră sub incidența OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole  și alimentare, 29 de retaileri au primit sancțiuni contravenționale (opt avertismente și 21 de amenzi) în valoare de  22,8 milioane de lei de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală care a mers în control, au declarat pentru Economica reprezentanții ANAF.
Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe