Propunere pentru viitorul cod fiscal: „Microîntreprinderile și profesiile liberale ar trebui impozitate pe profit, nu pe cifra de afaceri”
În Articol
- O parte din mediul privat și sindical consideră că sistemul fiscal aplicat firmelor mici și întreprinderilor individuale ar trebui modificat odată cu reforma car va schimba codul fiscal în 2025, așa cum a anunțat chiar premierul Marcel Ciolacu.
Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, crede că reforma fiscală care a fost anunțată pentru 2025 ar trebui să ia în calcul și modificarea sistemului de impozitare pentru microîntreprinderi, întreprinderi individuale și chiar și a persoanelor fizice.
Altfel spus, să se treacă de la impozitarea veniturilor sau a cifrei de afaceri, la o impozitare a profitului.
Taxe și impozite în funcție de profit
Președintele Sindalimenta mai spune că în cazul profesiilor liberale, întreaga politică fiscală ar trebui să fie revizuită.
„Cred că cea mai bună metodă fiscală este de taxare a persoanelor fizice și juridice în funcție de profitul realizat, taxele și impozitele să crească cu cât acesta este mai mare, să se încadreze în niște categorii și probabil s-ar rezolva foarte mult problemele firmelor mici care fac tot felul de șmecherii din nevoie ca să scape de aceste datorii. Dacă taxele sunt decente, cred că foarte multe persoane fizice și juridice ies la suprafață, plătesc ca să știe că nu au nicio grijă și că scapă și lucrează cinstit”, a mai precizat Frumosu.
Și premierul Marcel Ciolacu a anunțat de mai multe ori că susține introducerea unei impozitări pe veniturile excepționale sau a unei impozitări pe praguri.
Impozitare progresivă
„La microîntreprinderi ştiţi bine că acolo e obligaţie pe care România şi-a asumat-o prin PNRR. Comisia insistă să ne respectăm obligațiile, noi am spus de la bun început că o astfel de reducere a pragului sau astfel de măsuri trebuie făcute cu un orizont larg de timp, nu peste noapte”, a declarat Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, la sfârșitul lunii august, după o întâlnire a membrilor organizației patronale cu premierul Marcel Ciolacu.
Totodată, el a menționat că reprezentanții Concordia au reiterat faptul că, în privința impozitării, cota unică este ceea ce România are nevoie încă pentru un deceniu, cel puțin, întrebat despre tema impozitării progresive.
„Da, am ridicat tema asta, premierul ne-a spus că nu este neapărat împotriva cotei unice, dar că este un premier social-democrat, deci impozitarea progresivă este mereu pe agenda acestui partid, dar, că, așa cum l-ați auzit spunând de atâtea ori, nu există în planul guvernului sau al domniei sale modificări majore ale legislației fiscale”, a declarat Burnete.
Recomandări Business News by Termene.ro
Topul celor mai mari firme care au aplicat pentru finanțările programului Start-Up Nation
Ce spun consultanții fiscali despre reformă fiscală anunțată a fi aplicată cel târziu în 2026
Grila de punctaj pentru Start-up Nation. Cum să realizezi un proiect de 100 de puncte
Topul 50 al firmelor cu cele mai mari datorii la bugetul de stat înainte de amnistia fiscală