Mediul privat va plăti 3,4 miliarde pentru creșterea salariului minim brut la 4.050 de lei. Statul va încasa 2,9 miliarde de lei din majorare
În Articol
- Clever News Center a analizat proiectul de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul Muncii pentru majorarea salariului minim brut. Din calculele ministerului rezultă că 7,4 miliarde de euro este impactul total în 2025 pentru plata majorării salariului minim brut de la 3.700 la 4.050 de lei. Companiile private vor avea costuri suplimentare de 3,4 miliarde de lei, iar sectorul de stat va avea cheltuieli de 4 miliarde de lei. Însă, statul va avea și încasări suplimentare de 2,9 miliarde de lei.
Din impactul bugetar calculat de reprezentanții Ministerului Muncii rezultă că mediul privat va fi cel mai afectat de creșterea salariului minim brut de la 1 ianuarie. 2,5 miliarde de lei reprezintă costul total în 2025 al salariilor minime aflate în plată acum în sectorul privat.
În schimb, Ministerul de Finanțe va înregistra un profit din diferența între cheltuielile cu mărirea salariilor din sectorul public, care sunt calculate în funcție de salariul minim brut, și veniturile încasate din taxele și impozitele pe forța de muncă.
Cele două categorii de salariați care beneficiază de majorarea salariului minim brut
Intenția guvernului de a majora salariul minim brut la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025 va duce la creșterea salariilor pentru două categorii de angajați.
Este vorba despre:
- 1. Persoanele care sunt angajate cu salariul minim pe economie. Conform datelor Ministerului Muncii, în acest moment sunt 843.668 de salariați care sunt plătiți cu salariul minim brut pe economie. Aceasta reprezintă 15,5% din numărul total de salariați activi.
- 2. Angajații din sectorul bugetar, ale căror venituri sunt corelate cu salariul minim brut. 979.852 de bugetari vor avea de la 1 ianuarie salariile mărite în funcție de coeficientul de salarizare. Salariul bugetarilor se calculează înmulțind salariul minim brut cu coeficientul de salarizare. Bugetarii reprezintă 18% din numărul total al angajaților.
5,4 milioane de persoane sunt în câmpul muncii în acest moment în România, conform calculelor Ministerului Muncii.
Costuri pentru mediul privat
În nota de fundamentare a proiectului privind majorarea salariului minim brut sunt trecute și calcule asupra veniturilor și cheltuielilor pentru anul 2025.
- Bugetul asigurărilor sociale de stat
Contribuțiile la asigurările sociale vor aduce o sumă semnificativă de 2,5 miliarde de lei, conform datelor propuse de Ministerul Muncii în nota de fundamentare a proiectului. 1,24 miliarde de lei ar urma să vină ca și contribuții din partea angajaților din sectorul privat.
- Impozitul pe venit
În urma aplicării contribuțiilor sociale, statul mai încasează și 10% din restul veniturilor ca impozit pe venit.
Veniturile din impozitul pe venit vor aduce un plus de 442,2 milioane de lei, conform datelor Ministerului Muncii. Din această sumă, 230 de milioane de lei ar proveni din salariile minime plătite de firmele private.
- Impactul total
Din cifra veniturilor din asigurări sociale (2,5 miliarde de lei) reiese că 7,4 miliarde de lei este impactul financiar suportat de firmele private și de administrația publică pentru a aplica majorarea salariului minim brut la 4.050 de lei. Asigurările sociale (CASS și CAS) reprezintă 35% din cheltuielile brute cu salarizarea.
Impactul pentru companiile private va fi de 3,4 miliarde de lei în 2025 pentru a plăti 350 de lei în plus angajaților plătiți cu salariul minim.
Costuri pentru sectorul public
- Bugetul asigurărilor sociale de stat
Contribuțiile la asigurările sociale vor aduce o sumă semnificativă de 2,5 miliarde de lei, conform datelor propuse de Ministerul Muncii în nota de fundamentare a proiectului. 1,26 miliarde de lei ar urma să vină ca și contribuții din partea angajaților din sectorul public.
- Impozitul pe venit
În urma aplicării contribuțiilor sociale, statul mai încasează și 10% din restul veniturilor ca impozit pe venit.
Veniturile din impozitul pe venit vor aduce un plus de 442,2 milioane de lei, conform datelor Ministerului Muncii. Din această sumă, 212 milioane de lei ar proveni din salariile minime plătite de sectorul public.
- Veniturile
În urma aplicării majorării salariului minim, care va afecta salariile a 1,8 milioane de persoane, Ministerul Muncii estimează că pentru anul 2025 se va înregistra o creștere a veniturilor bugetare cu 2,97 miliarde de lei.
Aici intră suma de 2,5 miliarde de lei din asigurările sociale și cea din impozitul pe venit de 442,2 milioane.
- Costuri totale
Din cifra veniturilor din asigurări sociale (2,5 miliarde de lei) reiese că 7,4 miliarde de lei este impactul financiar suportat de firmele private și de administrația publică pentru a aplica majorarea salariului minim brut la 4.050 de lei. Asigurările sociale (CASS și CAS) reprezintă 35% din cheltuielile brute cu salarizarea.
Sectorul public va avea un cost de minimum 4 miliarde de lei.
- Cheltuieli bugetare
Cheltuielile bugetare vor crește cu 1,05 miliarde de lei în anul 2025, fără a se prevede alte modificări pentru anii următori, se precizează în nota de fundamentare.
Aici intră diferența între plata totală a salariilor bugetare afectate de mărirea venitului minim (în jur de 4 miliarde de lei) și veniturile de 2,97 miliarde de lei din taxe și impozite pe forța de muncă.
Impactul net total pentru sectorul public
Pentru anul 2025, impactul financiar net este de 1,92 miliarde de lei, calculează Ministerul Muncii.
Aceasta reprezintă diferența între veniturile (de 2,9 miliarde de lei) și cheltuielile suplimentare prevăzute pentru anul în curs (un miliard de lei).
- Însă, dacă se scade din venituri, contribuțiile sociale plătite de firmele și instituțiile de stat la bugetul de asigurări, rezultă că majorarea salariului minim brut va avea un impact ne de 2,5 miliarde de lei în 2025