Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Analiză cu datele platformei Termene.ro. Deși în 2023 prețurile la energie au scăzut și cu 50% față de 2022, Hidroelectrica a înregistrat creșteri spectaculoase ale afacerilor și ale profiturilor. Explicația acestor creșteri este specificul pieței de energie, unde o bună parte din producția din 2023 a fost vândută în anii precedenți, în 2021 și 2022, atunci când prețurile la energie înregistrau valori record.

Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA din București a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri de 12,3 miliarde de lei. Asta după ce în anul precedent, în 2022, cifra de afaceri a fost de 9,2 miliarde. S-a înregistrat astfel o cifră de afaceri mai mare cu trei miliarde lei (sau 600 de milioane de euro) de la an la an, între 2023 și 2022. Altfel spus, cifra de afaceri din 2023 a fost cu 33% mai mare decât cea din 2022.

Înființată în anul 2000, Hidroelectrica administrează sistemul de hidrocentrale din România.

„Cu o producție într-un an mediu hidrologic de peste 17 TWh generată în sucursale amplasate strategic pe teritoriul țării, Hidroelectrica furnizează cca. 30% din producția totală a țării, în funcție de hidraulicitatea anului, în timp ce media volumului serviciilor de sistem din ultimii 10 ani este de cca. 70% din totalul serviciului de reglaj secundar, cca. 84% din serviciul de rezervă terțiară rapidă și 100% din serviciul de asigurare a energiei reactive debitată sau absorbită din rețea în banda secundară de reglaj a tensiunii, din necesarul Sistemului Energetic Național”, susțin reprezentanții companiei.

Profit de peste un miliard de lei

Hidroelectrica SA a înregistrat în 2023 un profit de 6,35 miliarde de lei (1,27 miliarde de euro), cu 44% mai mult față de anul precedent. În 2022, compania obținuse un profit de peste 4,3 miliarde de lei.

Anul trecut, numărul mediu al angajaților a fost de 3.461, în creștere cu 2% față de anul 2022.

Domeniul de activitate al firmei este „producția de energie electrică”, cod CAEN 3511.

Statul român, prin Ministerul Energiei, este acționarul principal al Hidroelectrica SA, cu 80,0561%. Alte acțiuni sunt deținute de persoane fizice (3,63%) și persoane juridice (16,31%), după listarea la bursă a peste 19% din acțiunile companiei.

 

Hidroelectrica, Porțile de Fier

În anul 2023, Hidroelectrica a plătit acționarilor dividende în valoare de 4.349 milioane de lei.

Hidroelectrica SA este cotată la Bursa de Valori București sub simbolul H2O. Prețul de referință la ședința de vineri a BVB a fost 134,3 lei pentru o acțiune a companiei. Hidroelectrica a fost listată la BVB în vara anului trecut.

Despre Hidroelectrica

Hidroelectrica este lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România. Compania administrează 430 de grupuri, dintre care 169 în centrale cu putere instalată <10 MW, 250 în CHE >10 MW, iar 11 sunt grupuri de pompare.

Societatea este administrată în prezent în sistem dualist, de către un Directorat sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe