Business News

Granturi de stat pentru cercetare în semiconductori. Firmele IT și de cercetare pot obține până la 55 milioane de euro

15 aprilie 2025, de , in

Firmele pot accesa fondurile prin depunerea unei cereri de finanțare, în baza unui acord de colaborare cu Bosch, NXP sau Continental, dacă desfășoară activități de cercetare-dezvoltare în microelectronică și îndeplinesc condițiile din schema publicată de MIPE și MEDAT.

Scopul programului este de a sprijini companiile românești care contribuie indirect la proiectele europene majore din domeniul procesoarelor cu consum redus de energie și al cipurilor semiconductoare, cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Bugetul total este de 224.807.000 euro (din care 204 milioane din PNRR și restul de la bugetul de stat). Schema este valabilă până la 31 decembrie 2026, iar plățile se pot face până la 31 decembrie 2028.

Numărul estimat de beneficiari este 25. Cererile de finanțare vor fi analizate în baza unui ghid elaborat de MIPE și MEDAT, care va stabili etapele de depunere, evaluare, selecție și contractare.

Dezvoltarea cercetării

Schema face parte din Componenta C9 – Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, în cadrul investiției 4 – „Proiecte transfrontaliere și multinaționale”.

Este dedicată participanților indirecți care colaborează cu giganți ai industriei precum Robert Bosch SRL, NXP Semiconductors Romania SRL și Continental Automotive Romania SRL, selectați de Comisia Europeană în iunie 2023 ca parteneri direcți în proiectele IPCEI (Important Projects of Common European Interest).

Schema sprijină activități de cercetare fundamentală, cercetare industrială și dezvoltare experimentală, cu accent pe tehnologii digitale emergente precum inteligență artificială, blockchain, cloud, big data, securitate cibernetică, supercomputing și tehnologii cuantice.

Ce companii sunt eligibile

Pot beneficia de finanțare companiile care:

Finanțare și costuri eligibile

Ajutorul de stat se acordă sub formă de granturi nerambursabile pentru următoarele categorii de cheltuieli: salarii pentru personal de cercetare; echipamente și instrumente (proporțional cu utilizarea); clădiri și terenuri (costuri de amortizare sau achiziție); brevete, licențe, cercetare contractuală; materiale consumabile, regie, costuri indirecte.

Valori maxime și intensitate

Intensitatea ajutorului ajunge la:

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro