Business News

Participare record a firmelor românești la târgurile internaționale din 2025. Cu toate acestea, deficitul comercial crește

17 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Pentru a participa la aceste manifestări în afara țării, firmele românești pot să apeleze la Agenția pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), care încearcă să identifice oportunități de afaceri în străinătate. Prezența externă este deosebit de importantă în condițiile în care deficitul balanței comerciale crește de la an la an, apropiindu-se de 30 de miliarde de euro.

Reprezentanții ARICE atrag atenția că participarea la târgurile nu garantează automat și prezența pe piețele internaționale, pentru că „mai trebuie să avem și ce exporta”.

Interes ridicat pentru 2025

Interesul firmelor românești pentru promovarea externă, în 2025, se anunță foarte mare. Doru Frunzulică, vicepreședinte ARICE, vorbește de un record în ceea ce privește numărul evenimentelor la care firmele autohtone vor participa.

„Pentru 2025 avem cel mai mare număr și cea mai mare sumă pentru promovarea exportului. Avem propuneri pentru 120 de târguri și expoziții internaționale, zece pe lună, în medie și 19 misiuni economice pe tot globul. România vrea să exporte, dar trebuie și să aibă ce să exporte”, spune Doru Frunzulică.

Promovarea externă pe banii statului pare să fi crescut în intensitate, în ultimii ani, potrivit datelor ARICE.

Astfel, În 2023, România a avut cel mai mare număr de târguri, expoziții și misiuni economice organizate în istoria post-decembristă a țării, susține Frunzulică.

Pe partea de food, de exemplu, peste 230 de companii au beneficiat de acest sprijin, participând la mari târguri din industria alimentară în Spania, Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie. În același timp, pentru 2025, ”sunt programate 14 târguri și expoziții internaționale, plus încă 4 misiuni economice dedicate acestui sector”.

Deficit de miliarde

În 2023 Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în anul 2023 a fost de 28,947 miliarde de euro, mai mic cu 5,142 miliarde de euro (-15,1%) decât cel înregistrat în anul 2022, conform datelor Institutului Național de Statistică,

Exporturile FOB au atins 93,098 miliarde de euro, în creştere cu 1,3%, în timp ce importurile CIF au însumat 122,045 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o scădere de 3,2%, comparativ cu anul 2022. În structura exporturilor şi importurilor, o pondere importantă au grupele de produse precum maşini şi echipamente de transport (44,8% la export şi 36,8% la import) şi alte produse manufacturate (29,8% la export şi 28,7% la import).Din păcate, în acest an, deficitul balanței comerciale s-a adâncit. În primele şapte luni, s-a ajuns la 18,039 miliarde de euro, mai mult cu 2,435 miliarde de euro (+15,6%) față de perioada similară din 2023.

Carne și lapte de import

În 2023, România a înregistrat un deficit record și pe partea de produse agroalimentare în sumă de 6,3 miliarde de euro, din care numai pe carne de porc vorbim de o valoare de 1 miliard de euro, în condițiile unor exporturi de doar 3 milioane de euro. Majorarea semnificativă a importurilor a fost cauzată și de focarele de pestă porcină din ultimii ani care au decimat efectivele de porci.

Valori însemnate au fost înregistrate și la fructe și legume-peste 800 milioane de euro, dar și la lactate- 700 milioane de euro sau cereale – 703,1 milioane de euro (în scădere cu 27,2% față de 2022).

România stă bine la exporturile de cereale, cu o valoare de 4,129 miliarde de euro, în scădere cu 4,1% în comparaţie cu 2022, și mai puțin la produse finite. Fermierii spun că fără strategii pe termen lung în sector și fără să fie sprijiniți de stat nu au curaj să treacă și la procesare.

„Statul nu ne oferă nicio protecție, nu avem o predictibilitate a taxelor și a ceea ce avem de făcut în perioada următoare. Ne-am apuca și mâine noi ca și fermieri să investim mai mult în sectorul alimentar, în procesare, dar este nevoie de o strategie pe termen lung pe care Romania nu o are”, afirmă Alina Crețu, director executiv Forumul APPR.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro