Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Firmele care vor să-și digitalizeze activitatea, dar au afaceri în alt domeniu decât cel IT, pot aplica din această săptămână la o schemă de finanțare oferită de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Fondurile în valoare totală de 150 de milioane de euro sunt bani europeni din Planul Național de Redresare și Reziliență. Doar maximum 108 de aplicații vor primi finanțări care vor fi între 500.000 de euro și 3 milioane de euro. Pentru a aplica la acest program de finanțare, firmele pot depune dosare în parteneriat cu firme care activează în domeniul IT. Termenul limită de depunere a dosarelor este 7 mai 2024, ora 23:59.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în calitate de coordonator de reforme și investiții a lansat luni, 25 martie, apelul de proiecte „Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate”. Cu această ocazie, reprezentanții MIPE au și publicat și materialul prin care sunt explicate condițiile de aplicare, este vorba de 

„Ghidul specific – condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 9. Suport pentru Sectorul Privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare, Investiția 3. Scheme de Ajutor pentru Sectorul Privat, Măsura 1. Schemă de Minimis și Schemă de Ajutor de Stat în Contextul Digitalizării IMM-urilor”.

„Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România încep, în martie 2024, sesiunea de înscrieri la fondurile europene de câte 500.000 – 3 milioane de euro pe proiect, pentru digitalizare, conform ghidului oficial al solicitantului, în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR)”, au anunțat reprezentanții ministerului. Ministrul Adrian Câciu este primul care a anunțat sesiunea de finanțări printr-o postare pe Facebook realizată săptămâna trecută.

„150 milioane euro disponibile pentru digitalizarea IMM-urilor începând cu data de 25 martie 2024! Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate pe Componenta 9, Investiția 3 din PNRR. Sprijinul nerambursabil se ridică până la 3 milioane de euro de companie”, scria ministrul MIPE.

De reținut însă că „limita finanțărilor pentru o microîntreprindere este de maximum 500.000 de euro. În schimb, IMM-urile pot apela la finanțări de până la 3 milioane de lei”, ne-au precizat reprezentanții ministerului.

Cine poate aplica/ solicitanți eligibili

IMM-urile non-IT în parteneriat cu IMM-urile IT își vor putea depune proiectele pe platforma online PNRR, în perioada 25 martie 2024, ora 10.00 – 7 mai 2024, ora 23:59, pentru fondurile europene de la Măsura 1. Schemă de Minimis și Schemă de Ajutor de Stat în Contextul Digitalizării IMM-urilor, lansată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Solicitanți eligibili: 

IMM-uri (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii), înființate cel târziu la data de 31 decembrie 2021, care depun proiecte în parteneriat:

  •  lider de parteneriat – IMM care nu desfășoară activitate în domeniul IT
  • partener – IMM care desfășoară activitate în domeniul IT

Valoarea finanțării nerambursabile cumulate ce poate fi acordată pentru un proiect (se va determina în funcție de categoria în care se încadrează liderul de parteneriat, indiferent de categoria IMM în care se încadrează partenerul, după cum urmează:

  • Microîntreprinderi – 500.000 – 600.000 euro;
  • Întreprinderi mici – 500.000 – 1.500.000 euro;
  • Întreprinderi mijlocii – 500.000 – 3.000.000 euro.

MIPE își propune să semneze 108 contracte de finanțare cu IMM-urile selectate.

Activitățile eligibile

  • Activități aferente ajutorului de stat regional (Lider de parteneriat),
  • Activități pentru cercetare – dezvoltare (Lider de parteneriat și Partener),
  • Activități aferente ajutorului de minimis (Lider de parteneriat)

Obiectivele apelului: sprijinirea IMM-urilor în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor digitale avansate cum ar fi:

  • inteligența artificială,
  • datele și cloud computingul,
  • tehnologia blockchain,
  • calculul de înaltă performanță și cuantică,
  • internetul obiectelor,
  • securitatea cibernetică,
  • favorizând creșterea competitivității.

Calendar apelului de proiecte

Reprezentanții MIPE au lansat și un calendar al apelului de finanțare. Reprezentanții ministerului ne-au transmis că acest calendar poate suferi mici modificări în sensul unor prelungiri de termene, dacă va fi nevoie de astfel de decizii.

  • 25 martie 2024 – 07 mai 2024 – etapă depunere proiecte,
  • 8 mai 2024 – 24 mai 2024 – etapă evaluare proiecte
  • 27 mai 2024 – 30 iunie 2024 – etapă încheiere contracte

Reamintim că indicatorul cantitativ aferent prezentului apel este de 108 contracte de finanțare semnate.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe